Калоян Паргов пред ФАКТИ: Левицата претърпя сериозен крах на тези избори

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b0d0bbd0bed18fd0bd d0bfd0b0d180d0b3d0bed0b2 d0bfd180d0b5d0b4 d184d0b0d0bad182d0b8 d0bbd0b5d0b2d0b8d186d0b0d182d0b0 d0bfd180d0b5

"Мина заседанието на Националния съвет, предстоят заседанията на общинските, районните и градските партийни организации. Но едно е ясно и можем да го квалифицираме като тежка загуба. Второ, бяха отчетени ред причини, довели до този резултат, който ни изненада всички. И аз самият, и всички около мен не сме очаквали, че такъв ще бъде резултатът, какъвто се получи на 4-ти април". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ председателят на БСП-София Калоян Паргов.

"Една от основните причини за това (б.р. за лошия резултат на БСП на изборите) в анализа, което и социологическите проучвания го показваха, е, че неясната подкрепа за президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова, оставена за след изборите, ни отне немалко гласове. В процентно изражение 4, някои казват 5, а в хиляди гласове със сигурност немалко за тази дистанция, която се получи не само с първия, но и с втория.

Разбира се, беше отчетено и като грешка не излизането от парламента на парламентарната група миналата година по време на протеста. Тогава тя остана вътре с изявлението, че ще защитава правата на протестиращите и исканията на протестиращите вътре в парламента. Очевидно това не е било чуто и очевидно, че не е било разбрано, и очевидно, че не е било разбрано, и очевидно, че е било тълкувано все едно БСП е част от това статукво, срещу което от 4 години имаше последователна политика. Това са част от обективните причини. Разбира се, винаги има причини, които се изтъкват от местните организации – по отношение на самите листи, на гражданските квоти, на водачите в някои от тях и техният принос, на самата кампания като кампания и т.н.", допълни социалистът за разочароващия изборен резултат на БСП от 4-ти април.

"Нашият електорат видимо е по-възрастен. Това също влияе, но не може да е основна причина", добави Паргов в контекста на COVID пандемията и лошото време в изборния ден.

"В момента има един важен въпрос. Аз го казах на срещата с г-жа Нинова и с общински, областни и градски ръководства преди повече от седмица. Какво казах там, ще го повторя за ФАКТИ. Има два важни въпроса. Първият важен въпрос е за България и за държавата, защото БСП е национално отговорна партия и като такава трябва да постави на първо място проблема с държавата, с държавността, с парламентаризма, с връщане към нормалността, която е първа стъпка", категоричен бе председателят на БСП-София.

"Това, което наблюдаваме от първите дни на Народното събрание, тези взаимни обвинения, които вървят, включително и към БСП, са доста притеснителни, защото най-важните въпроси, които хората очакват от новия парламент, е да се състави стабилно правителство, което да се заеме с ключови въпроси. Въпроси за безработицата и заетостта, за справянето с COVID кризата, за социално-икономическите последствия, за здравеопазването като цяло, и не на последно място Изборният кодекс. Но да поставяш Изборния кодекс на първо място като общ въпрос, който трябва да се случи, означава, че се готвиш за предсрочни избори. Защото Изборният кодекс се повдига, когато предстоят избори, той не се повдига току-така. Но, разбира се, за едни предсрочни избори той е залог за едни по-различни избори, за една по-голяма прозрачност, за това да има машинен вот – нещо, за което БСП настояваше толкова време, а ГЕРБ осакати с полухартиен и полумашинен вот", заяви още Калоян Паргов.

"Не бих искал да коментирам какво мисли и как се чувства г-жа Нинова. Вие можете да и го зададете и да я питате нея. Аз като социалист мога да ви кажа за усилията на всяко едно равнище, които сме полагали. Знаете, че понякога включително с невъздържано поведение, с по-остро поведение, с вотовете на недоверие, които сме внасяли. А в един момент това, което се създава като внушение и усещане, някак си не ти се струва справедливо. То е нормално да е така. Въпросът е да помислим дали това нарочно се прави, защо се прави от тези партии, или има нещо, с което сме оставили впечатление, че сме статукво – под една или друга форма, с едно или друго действие. Аз смея да твърдя, че от миналото лято върви един вододел на промяната и на статуквото, и разделянето по този признак, основен признак. Не по политически, не по цветен принцип, а по този – промяна и статукво", категоричен бе Паргов, като след това отново спомена за грешката със забавената подкрепа към Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат в президентството", обясни

"Отдавна не е било така разделено обществото, по този начин фрапиращо. Което означава, че в обществото текат процеси и връщането към нормалния диалог, към парламентаризма, към държавничеството, е много важно и ключово и всички партии в парламента, включително и БСП като национално отговорна партия трябва да проведе този диалог. Бяха направени опити, но виждаме как се опростяват нещата", анализира той.

Паргов не изключи да има конгрес на БСП. Паргов смята, че ГЕРБ със сигурност няма да успее да направи правителство и засвидетелства подкрепата на социалистите към "Има такъв народ" за евентуално правителство, оглавявано от тях. Според него не е логично да е имало предизборен сценарий за коалиционно управление между ГЕРБ и БСП.

"Виждаме резултата и в Пловдив, виждаме резултата и във Варна, виждаме резултата и в София от тези вътрешнопартийни битки. Тоест, освен самоизтощаване и самоунищожение, това не донесе някаква полза", коментира председателят на БСП-София вътрешните войни в партията.

"БСП никога не е била партия, която да е в удобство на някого. Който и да си е правил някакви сметки вътре в БСП, винаги са му излизали криви. Справка: последните 30 години. Със сигурност е имало всякакви планове и всякакви кукловоди, и всякакви хора, които са чертаели и местили партии, кутийки, хора, мислейки, че могат да постигнат един или друг баланс, или едно или друго състояние, което да даде някакви ползи, блага и т.н. Но това не се случва, това е БСП. БСП е много особена партия и имам чувството, че често пъти не се разбира какво е БСП. БСП не е проста партия, макар и някой да се опитва да я опростява. БСП е много сложна партия, БСП е партия, която се състои от хора с различни идейни възгледи", каза още социалистът Калоян Паргов.

"Левицата претърпя сериозен крах на тези избори. Освен БСП, която е най-голямата партия вляво и получи такова представителство, има и други леви партии, които спечелиха доста нисък резултат", отчете той.

"Сега е моментът да се разбере какво е ГЕРБ. Защото стоенето в управление е едно, а стоенето в опозиция е друго. Обикновено стоенето в опозиция е моментът на катарзиса, презареждане и отново заявяване на претенции да управляваш, след като си си изтърпял наказанието. Образно казано. Сега е моментът да разберем дали ГЕРБ е системна партия, устойчива партия, или не е. Аз не мога да гадая, необходимо е историческо време. За да може една партия да бъде система партия, тя трябва да бъде както в управление, така и в опозиция. А после пак в управление и пак в опозиция, да мине през този цикъл, в който да видим дали тя е устойчива във времето", коментира председателят на БСП-София.

"Едно е ясно! Когато управляваш по-дълго време и това е със сигурност повече от един мандат, както е в случая с ГЕРБ, е нормално да омръзнеш. А и правиш грешки. Може би приликата с 90-та година е, че тогава държавата зависеше от една партия. В последните 10 години зависехме от волята на един човек", отбеляза той за пагубните управления на ГЕРБ.

"БСП може да бъде балансьор, отива му тази роля, с която би заменила Движението за права и свободи в тази историческа ситуация. Дали незаобиколим фактор или балансьор, бъдещето ще покаже, зависи от самите от нас, от БСП. Със сигурност това, което мога да кажа е, че не намирам за справедливи обвиненията към БСП, които чувам тези дни – по отношение "партия на статуквото". Да, БСП е системна партия, БСП преживя немалък катарзис в последните 10 години, смени двама свои лидери – Станишев и Миков, търсейки вариант да излезе от тази ситуация на опозиция", добави още Паргов.

"Хората очакват да се случи нещо добро – моделът "ГЕРБ" да бъде демонтиран и България да тръгне по един нов път", вметна социалистът.

Той коментира и личността на премиера Бойко Борисов: "Не може да му се отрече, че е голям актьор. Но мисля, че вече всички пиески и всички репертоари са добре изучени и добре познати".

За евентуална комисия, която да ревизира управленията на Бойко Борисов, а след това той евентуално да отиде на съд, Калоян Паргов заяви следното: "За да може някой да бъде съден, трябва да има набор от доказателства, които да издържат в съда. Една такава комисия може да се произнесе и тази посока, стига да си го постави за цел и задача".

Според социалиста не е добре фокусът на една нова власт да пада върху ревизионизма и реваншизма.

"Трудно ми е да направя някакво допускане, но считам, че страната има нужда от стабилност. Което означава, че вътре (б.р. в Народното събрание) партиите, които искат промяна, трябва да се разберат за тази промяна без да изключват някого и да му лепят етикети", каза към края на участието си Калоян Паргов.

Той бе категоричен, че няма лош ГЕРБ и добро БСП и обратното, а лоши и добри политики.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F830351310903902%2F&show_text=false&width=560" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето коя е новата столица на секс туризма

0 (0) Дубайското емирство бе обявено за столица на сексуалния туризъм в Персийския залив поради нарастващия брой проститутки, използвани от чужденци. Това съобщава Observer с позоваване на Le Monde. Според запознати този образ на града е бил силно повлиян от глобализацията – властите започнали активно да развиват сектори на услугите […]
d0b5d182d0be d0bad0bed18f d0b5 d0bdd0bed0b2d0b0d182d0b0 d181d182d0bed0bbd0b8d186d0b0 d0bdd0b0 d181d0b5d0bad181 d182d183d180d0b8d0b7d0bc

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.