Любомира Ганчева, АБВ, пред ФАКТИ: Нивото на небивала наглост е като за последно

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bbd18ed0b1d0bed0bcd0b8d180d0b0 d0b3d0b0d0bdd187d0b5d0b2d0b0 d0b0d0b1d0b2 d0bfd180d0b5d0b4 d184d0b0d0bad182d0b8 d0bdd0b8d0b2d0bed182

''За съжаление се оказах лош пророк. Аз си спомням как във Вашето студио направих прогноза, че наесен ще излезе, че няма никакъв проблем с връщането на надплатените сметки, обаче никой няма да получи нищо върнато. А руската страна, както знаем, още през март подписа съглашение с ''Булгаргаз'' и върна надвнесените суми със задна дата''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ – Любомира Ганчева, зам.-председател на АБВ и енергиен експерт.

''Очертава се според мен една много сериозна разделителна линия – на тях и на нас, на управляващите, които са доволни, и на всички нас българското население, което плащаме високите сметки и няма как да сме доволни. Вчерашното изказване на министър Петкова само затвърди това. Тя още нещо много сериозно и според мен смущаващо каза: ''Да, има проблем и проблемът е комуникационен''. Ами, не, проблемът не е комуникационен, проблемът е управленски, проблемът е експертен и проблемът, прощавайте, но е морален. Защото ти не може да управляваш сектора по такъв начин, че да се случат всички пороци, за които ние от АБВ предупредихме, и след това да кажеш: ''Да, де, ама то всичко е според правилата''. Защото правилата, както казахме и във вашето студио преди месеци, аз напомням за зрителите, които не са длъжни да следят темата, но Законът за енергетиката беше променен по искане на управляващите, по искане на министърката на енергетиката, и ние още тогава сигнализирахме, че по този начин, с тази промяна, никой няма да получи средства. Не ни отговориха, в момента фактите са същите'', допълни тя.

''40% намаляване на цената на природния газ, ако се беше случила преди началото на отоплителния сезон, всички ние щяхме да усетим, щеше да се усети по сметките. А сега със задна дата, то няма как и на практика да се хванат, грубо казано спатиите, по какъв начин и как, особено в едно голямо дружество, което постоянна е на загуба, както е Топлофикация София, например, няма как да се хване по какъв начин, как ще се отрази цената. Винаги може да има всякакви документални стъкмистики, защото то не е статистика и не е експертно според мен, а стъкмистики, така че да се покаже, че всъщност нещата трябва да изглеждат по този начин. И в лично качество, и много мои познати и колеги, всички коментират, че в момента даже има завишени цени. Т.е., ние не само усетихме връщането на цената на природния газ и надплатените сметки, ами напротив – бяхме, грубо казано, сурвакани с едно повишаване на цените. И тя след това каза (б.р. визира Теменужка Петкова): ''Ние сме доволни''. Ами, да, доволни са, защото с тези средства, които бяха преведени от руската страна, вероятно са попълнени такива дупки, или не дай си Боже са отишли по джобовете на когото трябва, или са попълнили дупки в сектора, които самите те са предизвикали и сега са успели да потушат скандалите, които така или иначе ще гръмнат, но поне ще е следващата година и да му мисли някой друг. Няма как да не са доволни, лошото обаче е, че е на наш гръб и лошото е, че се случва в разрез с всички правила. Защото още през април месец г-н Борхард от Европейската комисия ни предупреди, че точно такива неща може да се очакват, може да се попречи на формирането на пазара на природен газ в България, тъй като на първо място това намаление на цената, то се случи в резултат на делото на Европейската комисия срещу ''Газпром Експорт''. То не е българско постижение, но България последна от осемте държави, за които се отнасяше делото да се намали цената, единствена го намали по такъв начин, че да не се усети до крайния потребител. А това е в разрез с всички правила, то не е само с правилата на Европейския съюз, а и с моралните правила. Ако ти искаш да си някакъв управляващ и лидер ти трябва да искаш най-добрата цена на енергия не за теб, не за твоя джоб, а за всички от населението, което те е избрало и ти е гласува доверие в крайна сметка'', коментира Ганчева.

''Премиерът Борисов каза във всички национални медии, че всяка една домакиня по цената на доматите ще усети. Аз не мисля, че има домакиня, която по цената на доматите е усетила намаляването на цената на природния газ. Когато ти формираш такива очаквания у хората, не може да им се сърдиш после. Не може вечно да ни изкарват нас виновни, че нещо не сме разбрали или погрешно сме имали очаквания'', припомни енергийният експерт.

''Някаква небивала наглост е вече. Нивото на небивала наглост и недосегаемост е като за последно, такова едно надменно поведение се показва отвсякъде. Дори с изказването на министърката, защото тя абсолютно целенасочено излезе в медиите, за да обясни как всичко е наред и как тя е доволна. За мен това е просто пример на наглост, който цели да покаже – да, все още сме ние и ще става както кажем ние. Харесва ви, не ви хареса, ''на мен ми харесва'''', сподели още Любомира Ганчева.

''Аз като човек, който се занимава с енергетика и изучава енергетика, вече не вярвам, че това правителство може да вземе каквото и да е правилно решение в сектора, за съжаление. Като млад човек винаги търся доброто и позитивното, обаче не мога да го намеря през последните години. Това е и причината още през юни от ПП АБВ да напишем открито писмо до премиера Борисов, до министърката на енергетиката, в което им казваме, че в Полша и Унгария вече, само че техните управляващи, не само политическите партии, техните управляващи откровено говорят за това, че ядрената енергетика трябва да бъде включена към ''Зелената сделка'', защото тя е без-емисионна и защото по този начин начин ще се помогне и за ''Зеления договор'', и въобще за възстановяването на икономиката покрай пандемията с коронавирус, защото това е също много сериозно краткосрочно предизвикателство. Написахме писмо, предложихме наша помощ, да помогнем, ако трябва, ако има нужда… Никакъв отговор. С удовлетворение, буквално преди няколко дни, когато взех участие на тази международна среща, организирана от ''Булатом'', благодаря им за поканата, видях, че всъщност международни и български учени мислят по същия начин като нас. За мен този меморандум, който беше предложен от страна на организаторите и който всички ние участници в кръглата маса подкрепихме, той е апел на експертите да се опитат да наложат своето мнение над управляващите, един такъв интелигентен начин да им се каже: Абе, слушайте. Като не знаете, поне слушайте. Вижте какво правят другите европейски държави, направете го и вие. И тъй като според мен нито един български експерт в сектора, който е имал вземане-даване, или е следил процесите, има доверие на българските институции, казвам го за съжаление, меморандумът ще бъде изпратен и до европейските институции. Защото, както сме видели, премиерът Борисов чака началниците от Брюксел да му наредят. Чака да му се обадят, да го погалят по главата, или да го поласкаят. Да се надяваме, че мигът, в който той знае, че някакво писмо е отправено и към неговите началници, все пак да го прочете. За улеснение, то е написано и на български, така че всеки от управляващите може да го прочете. Не искаме да ги затрудняваме'', добави зам.-председателката на АБВ.

''Аз много се надявам, дори сега в последните месеци от техния мандат, ако все пак искат да оставят нещо след себе си, ако не искат просто да изгасят лампата, грубо казано, на българската енергетика като си тръгват от властта, все пак да се заслушат и да вземат такива решения, които не им гарантират никакъв риск, не им гарантират никакъв проблем, само ще улеснят – не само следващите, които ще дойдат, ами и следващите поколения. Защото ядрената енергия, това беше и казано на форума, тя е безалтернативен източник към момента за постигането на целите на ''Зелената сделка''. И за България също ще гарантира и сигурност, и независимост, но и нещо много важно – ниска цена, но такава, която е планирана в дълъг период. Т.е., няма за един бизнес да има риска – какво ще се случи, каква ще е цената на енергията за следващ период, няма ли да бъде върната със задна дата, няма ли да бъде увеличена със задна дата. Ще може да знае, че може да се разчита на енергия на планирана цена, която е достъпна. Защото ниска, висока, това е въпрос на усещане, но достъпна, да кажем'', поясни експертката в областта на енергетиката.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F371724253942900%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

От "Булгаргаз" определиха 25,07 лв./MWh прогнозна цена на газа за януари 2021 г.

0 (0) От "Булгаргаз" определиха 25,07 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) като прогнозна цена на природния газ за януари 2021 г., съобщиха от дружеството. Те я съобщават месец преди да я подадат в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в изпълнение на чл. 36а от […]
d0bed182 d0b1d183d0bbd0b3d0b0d180d0b3d0b0d0b7 d0bed0bfd180d0b5d0b4d0b5d0bbd0b8d185d0b0 2507 d0bbd0b2 mwh d0bfd180d0bed0b3d0bdd0bed0b7

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.