Симеон Ставрев пред ФАКТИ: ГЕРБ предлагат едно значително разширение на „синята“ зона в София

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0b8d0bcd0b5d0bed0bd d181d182d0b0d0b2d180d0b5d0b2 d0bfd180d0b5d0b4 d184d0b0d0bad182d0b8 d0b3d0b5d180d0b1 d0bfd180d0b5d0b4d0bbd0b0

“Елен Герджиков нямаше много голямо отношение към проблемите на транспорта в София. Според мен това, което се случва, е, че едно лоби в ГЕРБ иска да замени едно друго лоби в ГЕРБ”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ столичният общински съветник от “Демократична България” Симеон Ставрев. Той определи претекста за оставката на Герджиков като “измислен”. Припомняме, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че по негово нареждане бившият председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков е подал оставка, тъй като не се справял с работата си и липсвала реакция на обвиненията на общински съветници, че управлението на Йорданка Фандъкова е довело градския транспорт в София до фалит.

“За отстраняването на Герджиков се говореше преди много месеци. Просто сега го реализираха. Борисов използва тези няколко десетки милиона лева загуба в Центъра за градска мобилност като повод, за да може да отстрани Герджиков”, добави Ставрев.

Според него е странно как ГЕРБ са решила да махнат Герджиков по средата на третия му мандат като председател на Столичния общински съвет.

“Най-вероятно има някакъв сценарий за отстраняването на Герджиков, просто трябва да мине още малко време и ще разберем”, смята още той.

“Факт е, че Орлин Алексиев дълги години беше председател на най-важната комисия в Столичния общински съвет (б.р. Комисия по финанси и бюджет). По същата логика Комисия по финанси и бюджет в Народното събрание е изключително важна. Тоест този човек е имал много голямо влияние в общинския съвет. Сега се говори, че зад новия председател стои именно той – Орлин Алексиев”, коментира Ставрев.

“Всичко ходове на Фандъкова, когато тя се отказва от нещо, пък след това предприема някакво действия, което не върши голяма работа на обществото, показва едно безсилие у самата кметица. По мое мнение тя не е решаващият фактор при взимането на решения нито в Столична община, нито в Столичния общински съвет”, смята Симеон Ставрев.

Той коментира и отстраняването на Фандъкова от поста на заместник-председател на ГЕРБ. “Тя не е заместник-председател на ГЕРБ заради лошите резултати на парламентарните избори в София. Те се представиха много лошо, а съответно “Демократична България” беше първа политическа сила в София и на двата избора тази година. Това е претекстът Борисов да отстрани Фандъкова като зам.-председател. Аз не съм много убеден, че те са в много добри отношения в момента. Или Борисов се опитва да надделее пред свое лоби, или по някакъв начин Орлин Алексиев и хората около него също се опитват да се възползват от оставащите две години до края на този мандат, така че тези лобита да успеят да извлекат колкото могат повече за себе си”, каза Ставрев.

Симеон Ставрев обясни и някои специфики от управлението на градския транспорт в София и последното предложение на ГЕРБ за по-голяма "синя" зона. “В момента понеже има ниски приходи – според Центъра за градска мобилност и според ГЕРБ, от градския транспорт те искат да започнат да събират повече пари от зоните за паркиране, за да могат да компенсират донякъде тази дупка, с което аз лично не съм много съгласен”, каза той.

“В София в момента има "синя" и "зелена" зона. "Синята зона" е в историческата част на центъра, доста малко каре, докато "зелената зона" е доста по-голямо каре. За "зелена" зона се плаща 1 лев за час, а за "синя" зона – 2 лева на час. Съответно винетният стикер за живеещите е 120 лева. Това, което предлагат ГЕРБ е едно значително разширение на "синята" зона за сметка на "зелената" зона. В предложението има още да се увеличи времетраенето на "синята" зона – да стане повече от "зелената" зона, има и една корекция в служебния абонамент. Какво всъщност означава това – те искат механично да превърнат част от "зелената" зона в "синя" зона, като по последните данни така ще съберат 6 милиона лева повече, което според мен въобще няма да запълни дупката в градския транспорт. Проблемът за гражданите е, че те просто ще започнат да плащат повече”, посочи Ставрев.

“Идеята да се набиват все повече и повече пари в Центъра за градска мобилност не е най-добрата по простата причина, че това дружество не е от най-реформираните. Самото механично увеличаване на "синята" зона за сметка на "зелената" няма да реши общо взето никакви проблеми. Друго нещо, което ГЕРБ предлагат, е да се увеличи времетраенето на "синята" зона – от до 19:30 да стане до 20:00 часа. Миналата година ние коригирахме времетраенето на "синята" и на "зелената" зона – да бъде абсолютно еднакво. С това предложение хората ще бъдат още по-объркани, защото при преместване от "синя" в "зелена" зона, в един момент няма да са сигурни дали трябва да плащат още половин час или не”, смята общинският съветник.

"Първоначалната идея на зоните за паркиране беше да се събират пари, с които да се строят обществени паркинги, за да се реши проблемът с паркирането и да се ремонтират тротоари. Правеше се по простата причина, че върху тротоарите преди се паркираше и съответно настилката на тротоарите беше в ужасно състояние", обясни той.

По информация, получена след зададен от Ставрев въпрос в Столичния общинския съвет, леките автомобили в София са се удвоили в последните 10 години. А пък броят на тежкотоварните превозни средства се е увеличил десет пъти.

"Това показва, че в София трафикът и моторните превозни средства са се увеличи неимоверно, обаче пък обществени паркинги няма", каза Ставрев.

"Като говорим за проблема с паркирането, ГЕРБ се опитват да го разрешат чрез увеличаване на зоните, чрез парите, които се събират от зоните, обаче те не искат да строят обществени паркинги", подчерта той.

Симеон Ставрев коментира и още един проблем на градския транспорт в София – спирането на нощния градски транспорт. "Мантрата на ГЕРБ, СДС и ВМРО е, че постоянно няма пари за градския транспорт, защото пътниците намалели. Те предлагат поредното отлагане на пускане на нощния градски транспорт. За всички е ясно, че ако има нощен градски транспорт, той ще се ползва. Ако няма – няма да се ползва. Те се отказват от нощния градски транспорт, за да намалят според тях дупката в ЦГМ като цяло. Когато обаче една услуга я няма, то тя няма как да бъде разпозната от гражданите. Добре, заведенията затварят в определен час, но има много хора, които имат различно работно време, което не е от 9 до 17 часа", каза той.

"Демократична България нямаме мнозинство в общинския съвет като опозиция. Съответно – опитваме се да показваме проблемите, които виждаме в целия град. Но нямаме силата от 31 общински съветника, имаме единствено силата да питаме и да разгласяваме тази информация. Нещата биха се променили след 2 години (б.р. когато са местните избори)", завърши Ставрев.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F190164599866939%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ангелкова с критика към кабинета на Радев

0 (0) Бившият министър на туризма Николина Ангелкова направи анализ в социалната мрежа, свързан с ваксинацията у нас. Ето какво написа във Фейсбук ексдепутатката: България е на дъното на класацията в ЕС по процент ваксинирани (18,6%). Освен за превенцията на здравето на хората и рисковите групи от населението, това пряко […]
d0b0d0bdd0b3d0b5d0bbd0bad0bed0b2d0b0 d181 d0bad180d0b8d182d0b8d0bad0b0 d0bad18ad0bc d0bad0b0d0b1d0b8d0bdd0b5d182d0b0 d0bdd0b0 d180d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.