Последици за здравето от бирения алкохолизъм

Page Visited: 1
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
Read Time:6 Minute, 18 Second

d0bfd0bed181d0bbd0b5d0b4d0b8d186d0b8 d0b7d0b0 d0b7d0b4d180d0b0d0b2d0b5d182d0be d0bed182 d0b1d0b8d180d0b5d0bdd0b8d18f d0b0d0bbd0bad0be

Понятието “бирен алкохолизъм” е предимно битов израз и е свързано с това, че за някои хора бирата е основна алкохолна напитка, която постоянно консумират, обясняват специалисти.

Но официално такава диагноза не съществува. Има алкохолна зависимост – заболяване с ясно очертани критерии, обозначени в международната класификация на болестите.

И там няма понятие “бирен алкохолизъм”, както и “ракиен”, “винен алкохолизъм” и т.н.

Защо към бирата се привиква лесно и незабележимо?

Специалисти посочват няколко причини:

• Бирата често се приема като безобидна и дори в известна степен полезна напитка.

• Пенливата напитка съдържа неголямо количество алкохол.

• Бирата предизвиква леко опиянение и на първо време след нейната консумация няма тежки последствия, както след пиенето на твърд алкохол: главоболие, прилошаване, потиснато настроение и т.н.

• „Бирените алкохолици” (по-ясно ще е ако употребяваме този битов термин) много рядко стигат до безпаметно опиянение. Когато човек деградира, губейки човешкия си облик и способността нормално да изпълнява своята работа.

• Навикът да се потопиш в състояние на леко опиянение, от което „нищо лошо няма да последва”, води до психологическа зависимост от бирата и това е най-големият проблем на бирения алкохолизъм.

Бирата е слабоалкохолна напитка, поради което и свързаните с нея проблеми със здравето могат да се развиват дълго време. Но симптомите за психическа и физическа алкохолна зависимост са общи за всички алкохолици, независимо от спиртната напитка – било то бира, водка или нещо друго. Пристрастяването към бирата засяга всички органи и системи на човешкия организъм, но най-много страдат следните:

• Сърцето. Този, който се наслаждава на лекото опиянение от бирата, трябва да знае, че с всяка следваща чаша сърцето му постепенно увеличава обема си; стените и кухината му се удебеляват; сърдечният мускул се свива и трудно изпомпва кръвта. В него се развиват некрози. Такова сърце се нарича още „бирено, биче или баварско сърце”. Немският професор Болингър му дава описание на основата на аутопсия на трупове на работници в пивоварни. Нима си мислите, че в страните, където консумацията на бира се е превърнала в култ, не страдат от бирен алкохолизъм? Страдат и още как!

• Мозъкът. Клетките на главния мозък умират от употребата на всякакъв алкохол. Бирата не е изключение. Дори напротив, това е още по-голямо зло, защото освен всички вредни вещества в нея има и кадаверин – подобие на трупна отрова. Колкото повече бира попада в организма, толкова повече страда интелектът и толкова по-бързо се приближавате към слабоумие.

• Хормоналната система. Бирата потиска изработката на основния мъжки полов хормон тестостерон при мъжете. Последствията – женоподобна фигура със закръглени бедра, забележимо коремче и изразителна гръд, пише Zdrave.to. Гледайки подобна „естетична корекция”, трудно бихте се съгласили, че бирата е мъжка напитка, както твърдят в рекламата. Жените пък от своя страна действително стават мъжествени. При редовната употреба на бира гласът им загрубява, а над устните започват да се забелязват „бирени” мустачки. Освен това рискът от безплодие или рак на млечната жлеза стремително нараства. Друг страничен ефект от гледна точка на хормоналната система е, че се понижава половото влечение както при мъжете, така и при жените, консумиращи много бира.

• Черен дроб и стомах. Бирените гуляи държат черния дроб в постоянно напрежение. Непрекъснатата работа по детоксикация от алкохола води до огнищно възпаление, мастна инфилтрация и цироза. Стомахът също си пати. В отговор на редовното раздразнение на лигавицата той включва механизъм на самозащита, изработвайки все повече и повече слуз. А когато този ресурс секне, се нарушава храносмилането, храната се застоява в червата, предизвиквайки болка. Ракът на дебелото черво е едно от последствията на безразборното наливане с бира.

• Бъбреци. Бирата оказва добър диуретичен ефект. А това означава, че принуждава бъбреците да работят в авариен режим. И на всичкото отгоре с много по-усилени темпове от организма се отмиват полезни вещества. Освен това бъбречните съдове слабеят и съществува голям риск от кръвоизливи.

Вижте кои са типичните заболявания за бирения алкохолизъм:

• Алкохолен хепатит и цироза на черния дроб.

• Синдром на „биреното сърце” (кардиомиопатия).

• Варикозно разширени вени.

• Гастрит или язва на стомаха.

• Хроничен панкреатит.

• Затлъстяване (в частност в областта на корема).

• Рак на дебелото черво.

Бирата е калорична напитка, обясняват експертите. Затова увлечението по тази пенлива напитка води до появяване на бирено коремче. А наличието на женските хормони – фитоестрогени, в нея също спомагат за увеличаването на мастните отлагания. И дори водят до хормонални нарушения и понижаване на либидото. И още една особеност на бирата – поемат се големи количества. Заради големия обем течности нараства натоварването на сърдечносъдовата система, бъбреците, черния дроб, задстомашната жлеза. Това е още едно негативно последствие, свързано с употребата на слабоалкохолните напитки. Така например, за да се достигне ефектът на еуфория, който възниква от две чашки водка, човек трябва да изпие цяла бутилка бира.

Особени белези на бирената зависимост:

• Пълно, пухкаво тяло.

• Торбички под очите.

• Шумно, тежко дишане.

• Лице със синкав цвят.

• Специфичен дъх на ацетон или накиснали ябълки – признак на нарушения в работата на задстомашната жлеза.

Тежките последствия от „леката” напитка

От консумацията на бира се развива три пъти по-бързо хроничен алкохолизъм, отколкото от твърд алкохол. Това е потвърдено от няколко изследвания, проведени в различни страни. Но при това зависимостта от бира е особена, на първо време не предвещава нищо трагично. У бирените алкохолици няма тежък махмурлук. Те по принцип не си рушат живота заради своето пристрастие, докато не се появят сериозни проблеми със здравето. Трудно би могъл да се убеди такъв човек да откаже бирата.

Много е трудно човек да се избави от бирената зависимост, но с подкрепата на специалист и собствената си воля може да приключи с това. Първата крачка е да осъзнае, че има проблем. Човек може да се избави от бирената зависимост само радикално. Т.е., изцяло и напълно да откаже консумацията на бира. Повечето алкохолици не успяват да се върнат към състоянието, когато могат да изпият чаша-две бира и да спрат. Но могат съвсем да се откажат от употребата на алкохолни напитки. Дори хроничните алкохолици, които са пили много години, успяват да се справят с тази зависимост.

Знаете ли защо сравняват бирата с наркотиците?

Един от задължителните ингредиенти на бирата е хмелът. А това растение, както се е изяснило, е близък роднина на конопа, от който се получават популярни наркотици като марихуана и хашиш. В хмела се съдържат наркотични вещества, макар и в малки количества. Затова опияняващият ефект от бирата е толкова специфичен, а привикването към нея е по-бързо, отколкото към другите алкохолни напитки. С времето човек вече не може да си представи почивка и релакс без бутилка бира, а е много по-трудно да се избави от тази зависимост, отколкото от пристрастието си към твърдия алкохол.

Тест за това дали сте зависими

1. Възниква ли у вас усещането, че следва да намалите консумацията на бира – да или не?

2. Дразните ли се, ако някой от околните – приятели, роднини, близки, ви съветват да намалите пиенето на бира – да или не?

3. Изпитвате ли чувство на вина, свързано с консумацията на бира – да или не?

4. Възниква ли у вас желание да изпиете една бира веднага, щом се събудите след бурна алкохолна вечер – да или не?

Ако вие или ваши познати обичат бирата и редовно я консумират, отговорете честно на тези няколко въпроса, за да проверите силата на вашето увлечение към тази напитка. Ако на два от въпросите сте отговорили с „да”, е възможна алкохолна зависимост. Ако сте отговорили положително на 3-4 въпроса, вероятността от алкохолна зависимост е висока.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Георги Димитров: Ньой беше урок, който си остана ненаучен

0 (0) Много се изписа тези дни във връзка с годишнината от подписването на Ньойския договор. Учудвам се честно казано на многобройните разсъждения относно юридическата "нищожност" на този акт. Нямало вече Кралство на сърби, хървати и словенци, имало стогодишна давност… Това коментира във "Фейсбук" дипломатът Георги Димитров. Споделям националния потрес, […]
d0b3d0b5d0bed180d0b3d0b8 d0b4d0b8d0bcd0b8d182d180d0bed0b2 d0bdd18cd0bed0b9 d0b1d0b5d188d0b5 d183d180d0bed0ba d0bad0bed0b9d182d0be d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.