Ситуацията с вируса в България е отчайваща

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0b8d182d183d0b0d186d0b8d18fd182d0b0 d181 d0b2d0b8d180d183d181d0b0 d0b2 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0b5 d0bed182d187d0b0d0b9

Коментар във Фейсбук на д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн:

Ситуацията с COVID-19 в България е отчайваща, но си раздаваме медали. Това ми напомня на двама чешита в моя квартал, които след петата бира започваха да се потупват един друг и да си повтарят "Ти си голяма работа", "Не, ти си голяма работа"… та, накратко – COVID-19 си вилнее необезпокояван, а единствената разумна мярка беше ограничаването на присъственото обучение в училище – поздрави за министър Денков.

Другата голяма новина, която вълнува всеки извън България (в родината тревогите да от друго естество, знаем, че COVID-19 у нас няма) е новият вариант на вируса – В.1.1.529. Интересно е, че няколко нови варианта тръгват от Южна Африка, струва си да се разбере какво там е по-различно от останалите райони. Със сигурност преустановяването на полети от районите на Африка е най-доброто решение, както и от Хонконг. Мутациите са много спрямо оригиналния вариант – 32, вече се проследява и произходът. Както беше отбелязано и в миналото, така и сега, има съмнение, че вирусът е възникнал от пациент с потиснат имунитет, в който вирусът не е изчистен навреме и е преминал през серия мутации. За това имаше статия още миналата година в NEJM – хората с потиснат имунитет са един вид инкубатор, в които вирусът търпи развитие. Новият вариант е открит в единични пациенти в Хонконг, Белгия, Израел и има данни, че започва да доминира в Ботсвана.

Притеснителното е, че случаят в Белгия се е завърнал от Египет, което е много далеч от официалния регион на Африка, където вариантът е описан. Поради лошото проследяване на случаите в Африка подозирам, че този вариант е по-разпространен, отколкото си мислим. Крайно време е да помислим за обща европейска система за генетичен анализ на микроорганизмите – в отделните държави има подобни, но можем значително да ускорим процеса на проследяване на пандемиите, ако сме координирани и се правят представителни извадки за целия ЕС на летища, гари и други места. Добре е и данните да се обработват автоматично в общ регистър. Пандемиите са неизбежна част от живота, имахме 30 години спокойствие без големи пандемии, но всичко се мени.

Нека да изчакаме да проследим разпространението на този вариант без паника. Трябва да си представяме COVID-19 пандемията като едно море от много варианти, които имат различни характеристики, вероятно има и много краткосрочни варианти, което дори могат да "задушат" една вълна. Дотогава универсалните мерки като дистанция, маски и добро проветряване никога няма да ви предадат.

Послепис: със сигурност СПИН би могло да е едно от обясненията за ЮАР. Това, което ми се иска, е да забравим, че всичко е далеч от нас и не ни засяга – всичко ни засяга, всички сме свързани като скачени съдове. Единствено пълна изолация би помогнала да се опазим от болести и инфекции. Това е вариант, но все ми се иска да мисля, че сме малко по-умни и имаме и алтернативни варианти. За съжаление не мисля, че на този етап България има реални механизми и разбиране да се справи с нови пандемични вълни, по-скоро надеждата ми е в ЕС.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

До 2 седмици ще стане ясно дали „Пфайзер” действа срещу Омикрон

0 (0) Компанията "Бионтех" съобщи, че очаква до две седмици да разполага с повече данни, които да ѝ помогнат да установи дали разработената от нея съвместно с "Пфайзер" ваксина срещу коронавируса се нуждае от преработване заради открития в Южна Африка нов вариант на коронавируса, предаде Ройтерс. "Пфайзер" и "Бионтех" посочиха, […]
d0b4d0be 2 d181d0b5d0b4d0bcd0b8d186d0b8 d189d0b5 d181d182d0b0d0bdd0b5 d18fd181d0bdd0be d0b4d0b0d0bbd0b8 d0bfd184d0b0d0b9d0b7d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.