Нова нагла измама в интернет

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0bed0b2d0b0 d0bdd0b0d0b3d0bbd0b0 d0b8d0b7d0bcd0b0d0bcd0b0 d0b2 d0b8d0bdd182d0b5d180d0bdd0b5d182

Фалшива обява с обещание за бърза печалба циркулира в групите за надомна работа в социалните мрежи. Проверка на БНТ обаче показа, че става дума за нагъл опит за измама и злоупотреба с хората, които се надяват да припечелят допълнително средства.

Потърсихме контакт с хора, които твърдят, че са били измамени от човека зад профила, предлагащ бърза печалба. Ощетените обаче се притесняваха да застанат пред камера и да разкажат детайлите.

Затова и се свързахме с автора на обявата, за да разберем каква е схемата. Той ни обясни подробно, че за да спечелим бърз бонус от немска фирма, е необходимо само да изпратим снимки на дебитната си карта. След това сме щели и получим и работа, отново добре платена. Според експерти става дума за класическа измама и до започване на реална работа не би се стигнало, защото снимките на дебитната карта са достатъчни, за да се теглят пари според лимита на сметката.

Обявата е публикувана от профил на млада жена. Пише, че иска да сподели как могат да бъдат спечелени бързи пари. Но за да се случи това е необходима… дебитна карта. Потърсихме информация чрез лично съобщение как едни 350 лв могат да станат 1700 и то за 10 часа, както пише в обявата.

Получихме и отговор:

"Една немска компания раздава бонуси на български граждани. След това Ви дава една работа – да каните хора. Имат някаква система, умножава Ви парите по няколко пъти. Ще трябва да предоставите Вашата дебитна карта от две страни."

Получихме и имейл адрес, на който да изпратим снимки на дебитната карта. След като демонстрирахме колебание, настояхме за лична среща. Такава ни беше отказана, защото човекът зад профила бил в Амстердам. Договорихме се обаче за разговор чрез мобилно приложение. Беше ни обяснено, че жената, с която уж говорихме има работа, затова с нас се свърза мъж, който се представи като нейния приятел. И започна да ни убеждава: "Вие се притеснявате, ама нищо съмнително няма в това, спокойно. Правим примерно бонуса, след това една компания Ви праща каква работа да правите. В смисъл, каните хора, както примерно аз Вас каня, да правим бонуса, това-онова и примерно, ако направим бонуса за Вас, аз получавам от компанията 100 лева. На ден може да се правят 5-6 души, това са 500-600 лева ей така, лесни пари"

Обещанията стават все по-примамливи – как за месец може да се изкарат около 20 000 лв, без никой да се възползва от данните ти. "Един цент не са барнали, госпожо, спокойно. Никакви проблеми сме нямали, всичко так-так, превеждат, правят и много става бързо превода. Никакъв договор не се сключва. Това е като черна работа, без документи, без нищо. Няма какво да мислите."

Потърсихме мнения – какъв е шансът да изпратим лични данни и снимки на дебитна карта на непознат и да спечелим бързи пари. Очаквано, оказа се никакъв. "Това е абсолютно класическа измама", каза Дина Христова – началник-отдел в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

"Предоставяйки данните от картата си, де факто отсрещната страна има възможността да тегли от сметката пари, според лимита на самата карта", каза Николай Кръстев – IT експерт.

Какво обаче може да ни подскаже, че обявата за работа, на която попадаме е фалшива: "Най-сигурните признаци са човекът, подал обявата отказва лични контакти, а комуникацията е само през интернет, телефон, когато зад човека няма фирма, няма офис на фирма, няма място на работата, където да отидете да видите физически, когато ви искат пари", обясни Дина Христова – началник-отдел в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

"Подобни обяви привличат с посланията си, че потребителите могат да очакват бързи печалби, едни големи суми. Това е първото нещо, което трябва да им светне една червена лампа, тъй като рядко може да се изкарат от интернет бързи пари", обясни Николай Кръстев – IT експерт.

И още – работодателите нямат право да събират и съхраняват копия от лични документи на служителите си. "Могат да ги изискат за нуждите на сключване на договора за удостоверяване, но нямат право да съхраняват копия от личните документи, какво остава за дебитни карти", каза още Дина Христова – началник-отдел в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Няма точна статистика колко са хората, пострадали от подобен тип измами. Схемите обаче са различни – от искане на пари за обработка за документи до плащане за материали за направата на различни изделия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бъста Раймс на 50 г.: възходите и паденията на едно момче от Бруклин

0 (0) Бъста Раймс е едно от първите и най-знаменити имена, които бележат историята на рапа и хип-хопа. Роден като Тревър-Джордж Смит – младши, в ямайско семейство, изпълнителят едва ли очаква какво е подготвило за него времето, извън границите на Бруклин, пише dir.bg. Получава псевдонима си от Чък Ди от […]
d0b1d18ad181d182d0b0 d180d0b0d0b9d0bcd181 d0bdd0b0 50 d0b3 d0b2d18ad0b7d185d0bed0b4d0b8d182d0b5 d0b8 d0bfd0b0d0b4d0b5d0bdd0b8d18fd182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.