Осъдиха „Атака“ заради медиен натиск

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bed181d18ad0b4d0b8d185d0b0 d0b0d182d0b0d0bad0b0 d0b7d0b0d180d0b0d0b4d0b8 d0bcd0b5d0b4d0b8d0b5d0bd d0bdd0b0d182d0b8d181d0ba

20 000 лева трябва да плати партия "Атака" на съдия Николай Василев от Софийския районен съд (СРС), след като съдията успя да осъди партията на Волен Сидеров заради разпространените от партийната телевизия "Алфа" клип и снимка на магистрата, с които е обявен за корумпиран, съобщава "Лекс".

Случаят е от есента на 2018 г. и повод за него стана лек пътен инцидент между съпругата на лидера на "Атака" Волен Сидеров – Деница и българин от судански произход. Двамата се движели твърде близо, при което ударили и счупили страничните си огледала. Според първоначалните версии на МВР, шофьорът обиждал Гаджева, тя потеглила отново, но той я принудил да спре и отново се скарал с нея. На мястото пристигнали полицаи, които установили, че и двамата не са употребили алкохол и съставили на мъжа акт, защото шофьорската му книжка не била валидна в България. Пристигнал обаче и Сидеров с екип на ТВ "Алфа" и започнал да държи сметка на полицаите, като дори поискал данните на шофьора.

Междувременно съдия Николай Василев разгледа дело по Указа за борба с дребното хулиганство срещу българина от судански произход и го оправда с мотив, че не са налице данни за хулиганство. В резултат на това телевизия "Алфа" няколко дни подред пускаше снимка и клип на магистрата със следния надпис: "Корумпираният съдия от Софийския районен съд Николай Василев пусна на свобода престъпника от Судан". След това той беше променен и гласеше: "Корумпиран ли е съдията от Софийския районен съд Николай Василев, пуснал на свобода престъпника от Судан?".

Съответно, Василев заведе частичен иск срещу "Атака" за 25 000 лева, а общо поиска партията да му плати 50 000 лева за целия натиск. Той твърди, че излъченият обиден и клеветнически клип грубо е засегнал доброто му име, личното и професионалното му достойнство и чест, неговите компетентност и авторитет както пред близки, колеги и ръководители, така и пред обществото. Заради неверните твърдения и обидни квалификации се е почувствал унизен и публично опозорен, което e довело до силен стрес и неудобство не само пред неговите близки, но и пред непознати хора по улицата. Защитата на "Атака" е тривиална – би било цензура, ако жалбите на Василев бъдат удовлетворени, а и той е публична личност.

На първа инстанция съдия Росен Димитров от СГС прие, че първо е спорно дали съдията е публична личност, но и това не може да се използва за необосновани обвинения, които да унижават достойнството на магистрата или да засягат честта му с изнасяне на позоряща информация.

И двете страни обжалваха решението пред Софийския апелативен съд (САС). Апелативните съдии Ася Събева (председател), Елена Тахчиева (докладчик) и Кристина Филипова напомнят в решението си, че свободата на словото не е абсолютна и границите ѝ са преминати, когато са нарушени личното достойнство и репутацията на другиго. Съдът подчертава, че наистина ограниченията в критиката на публични личности са много по-несъществени и медиите имат по-голяма свобода на изразяване, но това право не включва разпространяване на неверни данни. Съдът заявява, че разпространените кадри със снимката и надписите за Василев не само грубо засягат честта и достойнството му и разрушават репутацията му, като създават тенденциозно внушение за корупционни практики, но и съвсем директно вменяват на магистрата извършване на престъпление.

САС обаче потвърждава решението на СГС и оставя обезщетението от 20 000 лева, като посочва, че нарушенията не са трайни и необратими, Василев е продължил да се ползва с уважението на колегите си и на съдебните служители, а освен това Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е приела декларация в негова защита, в която остро е осъдила нападките към него.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

„Опозиционното животно“ ГЕРБ

0 (0) Ни лук яли, ни лук мирисали, нито управлявали държавата в последното десетилетие, нито поставили я почти еднолично в настоящето ѝ позорно положение? Що е то? ГЕРБ в опозиция, да, точно така. И да, и на мен не ми е приятна агресивната ми реторика. Наглостта в изказванията на представителите […]
d0bed0bfd0bed0b7d0b8d186d0b8d0bed0bdd0bdd0bed182d0be d0b6d0b8d0b2d0bed182d0bdd0be d0b3d0b5d180d0b1

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.