Пуснаха под домашен арест подсъдим за убийството на митничар след 6 години в затвора

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd183d181d0bdd0b0d185d0b0 d0bfd0bed0b4 d0b4d0bed0bcd0b0d188d0b5d0bd d0b0d180d0b5d181d182 d0bfd0bed0b4d181d18ad0b4d0b8d0bc d0b7d0b0

Един от подсъдимите за убийството на митничаря Георги Дребчев – Иван Карабелов, излиза от затвора. Той е освободен след заседание във ВКС, при което магистратите са решили да му изменят мярката за неотклонение в " домашен арест", научи TrafficNews. Информацията бе потвърдена от защитника му – адвокат Васил Костадинов.

По думите му един от мотивите на ВКС е тежкото здравословно състояние на Карабелов. Последният вече 6 години е задържан и пребивава в затвора. Още преди задържането му той е с множество заболявания, които са допринесли до влошаване на състоянието му.

"Освен това най-важен мотив е, че съгласно тълкувателно решение N3 на наказателен отдел на ВКС, тежеста на обвинението не може да е предпоставка за взимане на най-тежката мярка за неотклонение. Делото и към днешна дата е висящо във ВКС", каза пред наш репортер адвокат Костадинов. Той подчерта, че по време на производствата в предходни инстанции са допуснати процесуални нарушения.

След решението на Върховния съд Иван Карабелов може още днес да се прибере у дома. Карабелов бе обвинен заедно с Божидар Атанасов, като се сдоби с обвинения за подбудителство в убийството на митничаря. На две инстанции Карабелов бе признат за виновен, като Апелативен съд му наложи 15 години затвор. В момента казусът е отнесен до компетенцията на ВКС.

Георги Дребчев беше разстрелян пред дома си в жк. "Тракия“ на 13 юни 1999 г. Според държавното обвинение мократа поръчка е била направена от вече покойния кмет на град Съединение Евгени Маринчешки. През 1999 година той още не бил част от властта, а имал транспортна фирма, чрез която пренасял малки пратки с дрога. Помагал му другият подсъдим по делото – Иван Карабелов. Безопасното преминаване на тировете осигурявал Дребчев. В един момент митничарят се усъмнил, че не получава достатъчно пари за услугата и свил малка част от наркотиците. Не пожелал да ги върне и затова по заръка на Маринчешки, Карабелов го поръчал на Божидар Атанасов. Дребчев беше екзекутиран пред дома си с един куршум в гърба.

Всъщност Карабелов бе арестуван в съдебна зала, след като се отрече от първоначалните си показания и заяви, че е лъгал под натиск. Според първоначалните си разпити, включително и пред съдия, Карабелов прави връзка между обвинения за убийството на митничаря Божидар Атанасов и бившият кмет на Съединение Евгени Маринчешки, който по-късно загина при катастрофа.

От обвинителния акт става ясно, че Евгени Маринчешки е бил поръчител на убийството на митничаря, тъй като между тях е имало неуредени финансови отношения. В разпитите си Карабелов е твърдял, че бившият кмет е транспортирал „специални багажи” – наркотици, а съгражданинът му митничар му е помагал – като е пускал камионите му да минават без проверка.

В последствие обаче Дребчев разбрал, че Маринчешки внася по-големи количества наркотици и предявил претенции за 300 000 евро. Това е причината кметът да поръча Дребчев. Карабелов обаче се отказа от показанията си. Той заяви, че убитият митничар и покойният кмет на Съединение въобще не са се познавали.

Заради рязката смяна на версията Карабелов да бъде задържан в съдебната зала по преценка на съдия Христо Симитчиев.

Божидар Атанасов е категоричен, че е невинен и е изпратил жалби до посолствата на няколко европейски държави, в които твърди, че двата процеса срещу него са грубо манипулирани и той е осъден без да е доказана вината му.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Именици днес са ...

0 (0) На 26 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Стилиян (означава – стълб), Стилияна, Щилиян (Щилиян – разновидност на Стилиян), Щилияна, Щерян, Щеряна. Православната църквата почита паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски. Свети Стилиян е роден в Пафлагония Мала Азия. Живял е в края на IV и началото […]
d0b8d0bcd0b5d0bdd0b8d186d0b8 d0b4d0bdd0b5d181 d181d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.