Ето кой черпи днес

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b5d182d0be d0bad0bed0b9 d187d0b5d180d0bfd0b8 d0b4d0bdd0b5d181

На 30 юни църквата чества Събор на Св.св. 12 апостоли – Апостолите са персонажи в християнството, учениците на Иисус Христос, избрани да проповядват новото учение. Освен това народът отбелязва като самостоятелен празник днес и Павловден, макар че според църковния календар той се празнува на 29 юни (Ден на Светите апостоли Петър и Павел). Събор на светите дванадесет апостола е празник, празнуван от древност след деня на славните първовърховни апостоли Павел и Петър († ок. 67 г.). Св. благоверен цар Константин Велики (274-337) построил в Цариград храм на името на светите Дванадесет апостола. Съществуват данни за празнуването на празника от IV век. Като празнува паметта на всеки един от дванадесетте апостоли отделно, Църквата еднакво благоговее и пред целия техен събор. Защото Свещеното Писание и Преданието, като възхваляват трудовете и мъченическата смърт отделно на всекиго от дванадесетте апостоли, прославят ги всички заедно и равночестно. По думите на Св. Писание всички те са приятели Божии (Йоан 15:14), и когато Син Човечески седне на престола на славата Си, те всички ще седнат на дванадесет престола, за да съдят дванадесетте Израилеви колена (Мат. 19:28). Светото Предание нарича всички дванадесет апостоли славни и всехвални. Павловден (или още: Павльовден, Павлувден) е български празник, който се отбелязва главно в Източна България, за предпазване от огън, пожар, гръм, и по-рядко от градушка. Свързва се с народните представи за унищожителната сила на огъня. На Павловден не се работи (не се жъне) и не се пали огън дори за приготвяне на храна. В Източна Тракия не се меси хляб, за де не се сплъстява и червясва брашното.

Народни обичаи

Народен празник, който се отбелязва главно в Източна България, за предпазване от огън, пожар, гръм, и по-рядко от градушка. Свързва се с народните представи за унищожителната сила на огъня. На Павловден не се работи и не се пали огън дори за приготвяне на храна. В Източна Тракия не се меси хляб, за де не се сплъстява и червясва брашното. На Петровден няма строга забрана за работа, но на Павльовден хората не работят, за да се предпазят от пожари. Не се пали огън в този ден, не се меси и пече хляб, за да не се опече и житото на нивата. Народната мъдрост поучава: „На Петровден да жънеш, за да не го одуха, а на Павльовден леж по очи, за да не го запали!” – „Малък Павльо големи бели прави!” („Паулус” значи „малък”).

Имен ден празнуват хората с имената Апостол, Апостолка, Цоло, Павел, Павла, Павлина, Павлета, Павлети, Павлин, Павлина, Павел.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Frua Camaro Fastback - американски мускули, създадени от автора на “сърдития” поглед на BMW-тата

0 (0) Пиетро Фруа рядко получава признанието, на което се радват останалите италиански виртуози в автомобилния дизайн. За таланта му обаче говори достатъчно фактът, че става на шеф-стилист в Stabilimenti Farina едва на 22 години. След Втората световна война отваря собствено ателие, в което до смъртта си през 1983 г. […]
frua camaro fastback d0b0d0bcd0b5d180d0b8d0bad0b0d0bdd181d0bad0b8 d0bcd183d181d0bad183d0bbd0b8 d181d18ad0b7d0b4d0b0d0b4d0b5d0bdd0b8 d0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.