Как алкохолът съсипва съня ни

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b0d0ba d0b0d0bbd0bad0bed185d0bed0bbd18ad182 d181d18ad181d0b8d0bfd0b2d0b0 d181d18ad0bdd18f d0bdd0b8

Дори малкото алкохол променя основната структура на нормалния сън. Пиенето на напитка, която да ви помогне да заспите, е неефективна стратегия за сън, която може да доведе до множество нарушения на съня, включително безсъние, прекомерна сънливост през деня и промени в архитектурата на съня. Най-разпространените промени в архитектурата на съня се случват рано вечер, когато нивата на алкохол в кръвта са високи. Докато алкохолът първоначално успокоява, след като се метаболизира, това може да доведе до нарушено, лошо качество на съня по-късно през нощта.

REM сънят е от решаващо значение за здравата мозъчна функция, тъй като е от съществено значение за емоционалната регулация и консолидацията и задържането на спомените. Постигането на добър нощен сън може да направи много повече, отколкото да ви попречи да се чувствате уморени на следващия ден. Сънят е от съществено значение за запазването на мозъчната енергия, улесняването на ученето и паметта, подкрепа на когнитивния капацитет, емоционалната регулация и изчистването на токсичните отпадъци.

Консумацията на алкохол нарушава възстановителния сън и може да доведе до нарушено имунно, сърдечно-съдово и когнитивно здраве. Освен това, безсънието увеличава риска от разстройства на настроението и злоупотреба с вещества.

Ако наистина искате да поддържате здравословен сън, ограничете приема на алкохол до една напитка седмично. Алкохолът не трябва да се консумира редовно, ако вашето намерение е да водите здравословен начин на живот. Но ако това не е нещо, което ви интересува, можете да отмените въздействието на алкохола върху съня си, когато правите почивка.

Добрата новина е, че вашата архитектура на съня може да бъде напълно възстановена след период на въздържание. Като се има предвид, че архитектурата на съня и ефективността намаляват с възрастта, важно е да се има предвид, че алкохолът допълнително ще изостри тези проблеми.

Когато пиете, се въздържайте от консумация на алкохол преди лягане. Като се има предвид, че алкохолът е депресант на централната нервна система и има период на полуразпад от около шест часа или повече в зависимост от вида на консумирания алкохол и обема, вие искате да го пиете поне шест часа преди лягане, ако не го искате за да пречат на вашите цикли на сън, пише wellandgood.com.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

5 съвета как да преминете по-гладко през ретроградния Меркурий

0 (0) Не позволявайте на любовния си живот да се излезе извън контрол, докато Меркурий пътува назад в знак Близнаци от 29 май до 22 юни! Този период дава възможност за преосмисляне на вашите взаимоотношения и мисловни процеси и да видите как начинът на общуване влияе върху качеството на вашите […]
5 d181d18ad0b2d0b5d182d0b0 d0bad0b0d0ba d0b4d0b0 d0bfd180d0b5d0bcd0b8d0bdd0b5d182d0b5 d0bfd0be d0b3d0bbd0b0d0b4d0bad0be d0bfd180d0b5d0b7

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.