Кога и защо хората си омръзват сексуално?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0bed0b3d0b0 d0b8 d0b7d0b0d189d0be d185d0bed180d0b0d182d0b0 d181d0b8 d0bed0bcd180d18ad0b7d0b2d0b0d182 d181d0b5d0bad181d183d0b0d0bb

Психоаналитиците и учените невролози са единодушни за едно – сексът е в мозъка. Последните научни изследвания доказват, че либидото наистина се ръководи от нашия мозък. Списание „Бела” събра основните твърдения по темата.

Има сигнали, които не лъжат – учестено сърцебиене, изпотени ръце, разширени зеници. Когато желаем някого, тялото ни го казва. Мозъкът е нашият най-важен сексуален орган, твърдят сексолозите. Най-новите клинични разработки в областта на сексологията доказват това твърдение – мозъкът е органът, който издава заповедите в леглото, а и преди да влезем в леглото.

Но не се лъжете – отново всичко започва от… отношенията с нашите родители, от момента на раждането ни. Онова, на което ни възпитават нашите родители, се записва в мозъка ни, който в даден момент свързва всичко, което като малки ни е карало а се чувстваме добре със… секса.

Когато срещнем сексуален обект, който ни напомня по нещо на нашите грижовни и мили родители (цвят на косата, форма на лицето, мирис), мозъкът ни го асоциира незабавно с нещо, което ни е доставяло удоволствие.

През пубертета за сексуалното желание започват да играят роля хормоните – естроген при момичетата и тестостерон при момчетата. Те подготвят мозъка да бъде внимателен за сигнали, свързани със секса.

Двата пола не са биологично идентични и това също си има своето значение. Мъжът произвежда милиарди сперматозоиди, докато жената – само една яйцеклетка на месец. Когато тя е бременна, енергията в продължение на девет месеца е концентрирана върху плода, който се развива в утробата. Тя знае със сигурност, че това дете е изцяло нейно, и това я кара да се чувства абсолютно спокойна.

Даваме този пример, за да стигнем до извода, че мъжът никога не е сигурен в биологичното си бащинство. Несъзнателно той се опитва да намери плодовита и вярна жена, за да продължи рода си.

Желанието на мъжа се активизира, ако мозъкът му различи сигнали за потенциална плодовитост и „сериозност“ у жената: плътни чувствени устни, хармонично съотношение между талия и ханш, блестяща коса, едър и стегнат бюст…

Когато жените избират сексуален партньор, те търсят мъж, който да може да осигурява прехраната на потомството им. Мъжкият плътен глас, формата на лицето и излъчваната миризма са водещите критерии, според които представителките на нежния пол правят избор на партньор за секс. С появата на противозачатъчните хапчета започва да се забелязва друг тип сексуално желание. Днес за съжаление жената може да избира да ражда или да не ражда и съответно може да бъде привлечена сексуално и от по-женствени мъже (такива, които отделят по-малко тестостерон), склонни да отглеждат децата, да се грижат за тях.

Съблазняването

е като игра на тенис на маса. Двамата участници си изпращат хиляди „топки“, хиляди съобщения. Информацията се обменя неволно, но мозъкът ни все пак я регистрира. Не си мислете, че не знаете каква точно е формата на тялото на избраника или избраницата си. Може и да не можете да я назовете веднага, но ако помислите, ще успеете.

За да предизвикате желание, трябва първо да бъдете видени. Глас, поглед, форми – ето след какво тръгваме да тичаме в началото.

Следва фазата на одобрение на партньора.

Трябва да загуби гласа, погледа и формата, за да ги пожелаем отново. „Гласът служи да натовари въображението ни с всичко онова, което продължава след края на изречението“ – твърди френският психоаналитик Мари-Жан Соре. По същия начин нечий поглед може да предизвика вълнението ни, като ни отбягва. Гледайки се в огледалото, ние виждаме очите си, но не можем да си дадем сметка за изражението на погледа си. Някои използват външния си вид – начин на обличане, походка, – за да уловят погледа на другия и по този начин да запълнят празнотата от факта, че нямат реална представа за себе си.

Понякога се случва десинхронизация

Ние не се пожелаваме в един и същ момент. На един са му достатъчни три секунди, за да се влюби, докато на друг са му необходими няколко месеца, за да се задейства механизмът му на влюбване било чрез малко хумор, или едно намигване… Ние не сме господари на желанието си, но когато то се появи, стратегиите ни могат да бъдат различни – да решим да поддържаме желанието, да стигнем до края, или обратното, да го потиснем и да не предприемем по-нататъшни действия.

Да не говорим, че в началото жената винаги поставя бариери пред мъжкото ухажване. Тя чувства, когато е обект на нечия страст, когато е изправена пред силно мъжко желание, и чрез отбягването го разпалва още повече.

Мъжът не може да се съпротивлява толкова силно на желанието си, трудно му е да управлява този ужасен пенис, който никога не се подчинява на неговата воля.

Кога хората си омръзват сексуално

„Страстта се изхабява след около три години от началото на връзката. Това, което ни привлича, винаги е новото“ – твърди Люси Венсан, френска сексоложка. Според нея тогава приключва фазата на лудата любов, фазата на заслепението. Очите ни, приковани до този момент от другия, се обръщат отново към външния свят. Мозъчният ни дял, отговорен за изпитването на удоволствие, се стимулира все по-рядко от контакта ни с този партньор. С него започва да ни става скучно.

От психологична гледна точка желанието е заплашено да умре, когато открием, че другият не е идеалът, който сме си представяли. Представата ни за другия се пропуква. Откриваме, че сме желали другия, защото ни е напомнял толкова много на баща ни или на майка ни (е, с тях сексът е забранен!), но че в действителност той е нещо съвсем различно от образа, който нашето желание си е създало за него. „Спри! Той/тя не е твоят баща/майка!“ – ни предупреждава мозъкът.

Как да си отглеждаме страст

Загърбете старите навици. „Желание, което се управлява, угасва“ – категоричен е психоаналитикът Патрик Ламбули. Трябва да минем през „Не знам какво да правя“, да се поставим в ситуация на опасност, да излезем от повторенията, да се опитаме да забравим това, което сме научили, и най-вече да не търсим универсален метод, защото такъв няма.

Не чертайте граници

Желанието се връща, когато загубим представа за пространство и време, както правим, когато сме в отпуска, когато си почиваме. Ако преоткрием либидото си в този момент, това не е, защото то самото е нещо съвсем ново и различно, а защото сме намерили пролуки в нашето съзнание – престанали сме да планираме, да разпределяме пространството, оставили сме се на случайността.

Изненадвайте се

Трябва постоянно да провокираме мозъка си. В условия на продължителна връзка ние изпитваме трудност да привличаме вниманието на другия, ако не променим съдържанието на връзката, отбелязва Люси Венсан. За начало можем просто да сменим любимия си парфюм с някой друг.

Фантазирайте

Трябва да дадем свобода на мисълта ни за секс, да създаваме сценарии. Трябва да приемем идеята, че желанието може би се поражда отвън. Това може да раздразни нас и нашия партньор.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Полша води спор за нов медиен закон

0 (0) Полското правителство отложи дебатите за нов медиен закон, съобщи Ти Ви Ен. Законът е предложен от управляващите. Той доведе до спорове в коалицията. Законодателните промени срещнаха противопоставяне и от европейски представители. Предвижда се в страната да не се позволяват медии, които не са притежание на европейски собственици. Това […]
d0bfd0bed0bbd188d0b0 d0b2d0bed0b4d0b8 d181d0bfd0bed180 d0b7d0b0 d0bdd0bed0b2 d0bcd0b5d0b4d0b8d0b5d0bd d0b7d0b0d0bad0bed0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.