Топенето на полярния лед изкривява земната кора

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d182d0bed0bfd0b5d0bdd0b5d182d0be d0bdd0b0 d0bfd0bed0bbd18fd180d0bdd0b8d18f d0bbd0b5d0b4 d0b8d0b7d0bad180d0b8d0b2d18fd0b2d0b0 d0b7d0b5

Топенето на полярния лед изкривява земната кора. Тази промяна на формата е фина и се случва на много далече от ледените щитове.

Учените наблюдават промяната като част от изследванията, за да разберат как изменението на климата ще повлияе на морското равнище. Изследването на изкривяването също е важно, тъй като учените трябва да могат да коригират това движение на земята, когато измерват други видове геоложки процеси, пишат авторите на изследването в августовския брой на списанието Geophysical Research Letters.

Когато ледът изчезне, кората отдолу се променя – подобно на възглавница от мемори пяна, когато се отдръпне ледникът, кората отдолу, вече освободила се от товара си, бавно се издига обратно нагоре. Това се нарича глациоизостазия и наистина е много бавен процес. В някои региони с голяма географска ширина земята все още се възстановява от отстъплението на ледената покривка в края на последния ледников период.

Но сега полярните региони губят лед с нарастваща скорост поради изменението на климата. От 2000 до 2010 г. загубата на лед от Антарктида, Гренландия и планински ледници се е увеличила с 60% в сравнение със загубата на лед между 1990 и 2000 г., според документ, публикуван през 2020 г. в The Cryosphere.

Това стопяване влияе върху формата на кората, точно както загубата на лед в края на ледниковия период. Но повечето изследвания са фокусирани върху промените на кората точно под и около ледените щитове. Дори когато изследователите изучават по-далечни ефекти, те се фокусират върху вертикални промени във формата на кората. Но движението на кората след загуба на лед е триизмерно, което означава, че се измества и хоризонтално.

Софи Кулсън от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико, която провежда изследването, докато е в Харвардския университет, решава да направи глобален 3D поглед върху въздействието на загубата на лед през 21-ви век. Тя и нейните колеги използват сателитни данни, събрани между 2003 и 2018 г., за да открият малки движения в кората, сравнявайки тези промени със загубата на лед в Антарктида, Гренландия и ледниците с голяма географска ширина.

Те откриват, че в много случаи хоризонталното движение на кората изпреварва вертикалното движение (издигането). Движението се оказва много зависимо от това колко лед се губи всяка година, но както в годините с големи, така и с ниски загуби, по-голямата част от Северна Америка се движи по-скоро хоризонтално, отколкото вертикално. Хоризонталното пълзене, предимно на север, достигна своя връх през 2012 г. до 0,45 милиметра. В годините с ниски загуби това движение е средно около 0,1 мм за целия континент.

В началото на 2000-те години ледът бързо се оттегли от Антарктическия полуостров и от Западна Антарктида, но Източна Антарктида увеличава леда си. Това увеличение и загуба в крайна сметка се осредняват по отношение на земната кора, така че по-голямата част от деформацията е ограничена до относително малка площ в южната част на Тихия океан. Северното полукълбо е в друга ситуация. Загубата на лед от северните географски ширини е свързана със средно 0,4 мм хоризонтално – предимно на север – движение всяка година в Северното полукълбо. Това включва до 0,3 мм движение в Канада и САЩ и до 0,2 мм в Европа и Скандинавия.

Тези цифри може да изглеждат незначителни, но те се събират с времето. И това изкривяване може да повлияе на бъдещите загуби на лед.

"В някои части на Антарктида, например, възстановяването на кората променя наклона на скалата под ледената покривка и това може да повлияе на динамиката на леда", коментира Кулсън пред Harvard Gazette. По-стръмният наклон означава по-бърз поток от лед към морето.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Какво ни говорят тези политици? Защо не си пуснем някое парче на Луна или Слави?

0 (0) Гоненето на чуждици – в младостта ми това беше главният жанр в говоренето за езика. Упълномощеният разпознаваше чуждестранния произход на някаква дума и публично засрамваше автора (имаше и едни по-смели, които си позволяваха да преследват дори русизмите!). Във времето на прехода този жанр беше изместен от покрусата пред […]
d0bad0b0d0bad0b2d0be d0bdd0b8 d0b3d0bed0b2d0bed180d18fd182 d182d0b5d0b7d0b8 d0bfd0bed0bbd0b8d182d0b8d186d0b8 d0b7d0b0d189d0be d0bdd0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.