Адв. Екимджиев за ФАКТИ: Европейската прокуратура няма да ни освободи от Гешев и Борисов, но би могла да ни помогне

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b0d0b4d0b2 d0b5d0bad0b8d0bcd0b4d0b6d0b8d0b5d0b2 d0b7d0b0 d184d0b0d0bad182d0b8 d0b5d0b2d180d0bed0bfd0b5d0b9d181d0bad0b0d182d0b0 d0bf

Днес започна работата си Eврoпeйcкaтa прокурaтурa, която беше създадена, за да разследва злоупотреби cъc cpeдcтвa oт eвpoпeйcкaя бюджeт – измaми, кoрупция и трaнcгрaнични oпeрaции зa изтoчвaнe нa ДДC. В момента в европейската прокуратура участват 22 страни-членки на ЕС, сред които и България. Одобрени бяха четирима делегирани прокурори от българска страна.

По време на пресконференция по-рано днес ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши отбеляза целите на новата институция. „Нaшaтa цeл ca икoнoмичecкaтa и финaнcoвaтa прecтъпнocт – нaй-гoлямaтa зaплaхa зa вcякo дeмoкрaтичнo oбщecтвo, пoдцeнявaнa, нeдocтaтъчнo cъoбщaвaнa, чecтo дoри пooщрявaнa в пoлзa нa oргaнизирaни прecтъпни групи, кoитo рaбoтят зa пoдмянa нa зaкoннaтa влacт“, каза тя и обясни, че очаква ръководената от нея институция да работи пo хиляди cлучaи гoдишнo.

За да говорим за Европейската прокуратура, очакванията към нея и може ли работата ѝ да доведе до съществена промяна у нас, от ФАКТИ се свързахме с адвокат Михаил Екимджиев.

Разговорът започна с високите очакванията към новата институция. На въпроса дали според него Европейската прокуратура, ще оправдае обществените очаквания, адвокат Екимджиев отговори: „В генерален план обществените очаквания са преекспонирани. Европейският съюз не е като Съветския съюз, за да дойде със своите танкове и да оправя нашите бакии, да разчиства нашите авгиеви обори. На този умерено песимистичен фон има и някои добри новини. Ако ми бяхте задали този въпрос преди два месеца – тоест преди изборите и преди назначаването на служебното правителство, щях да кажа, че Европейската прокуратура няма да направи нищо или почти нищо, защото разследването на злоупотреби с европейски средства – което е именно нейната материя, зависи в решаваща степен от българската прокуратура и българските разследващи органи, сред които са и разследващите полицаи“.

„Виждаме обаче, че след назначаването на служебното правителство започна ревизия и разкриване на повсеместните безобразия на бившите управляващи в сферата на икономиката и банковото дело. Във всички случаи в тези сфери ще се стигне до констатации за криминално разпределяне и усвояване на европейски средства. Ако службите, инспекторатите към съответните министерства – на икономиката и регионалното развитие, банковите надзори, разследващите полицаи, които са подчинени на Бойко Рашков, подадат надеждни сигнали до Европейската прокуратура, вече ще бъде много по-трудно на нашите делегирани прокурори – тези, които са одобрени от Лаура Кьовеши и представляват Европейската прокуратура в България, да не направят нищо или с лека ръка да заметат следите на престъпленията“.

„Европейската прокуратура няма да ни освободи от Гешев и Борисов, но би могла да помогне за този катарзис чрез осветяване на безобразията, които са се случвали през последните години. Би могла да ни помогне ние сами да сложим край на този авторитарен сатрапски режим, несъвместим с претенциите ни за европеидност и за правност на държавата ни“, категоричен беше адвокат Екимджиев.

Относно самосезирането на Европейската прокуратура, той каза: „Няма причина Европейската прокуратура да не може да се самосезира по проверими публикации в надеждни медии. Тоест тя не е длъжна да работи по фалшиви новини, но и без да е специално сезирана, факт е, че всеки български гражданин може да я сезира – дори на сайта ѝ са дадени указания на какъв адрес и в какъв формат да бъдат сигналите. След като сигнал може да подаде всеки и не е изрично написано, че Европейската прокуратура не работи по анонимни сигнали, защо да не може да се самосезира, но повтарям – по надеждни, проверими сигнали в медии, които са доказали своя професионализъм по обективност“.

В края на разговора адвокат Екимджиев коментира бъдещата работа на делегираните прокурори от България и това има ли опасност от „отпор“ от тяхна страна. „Не ги познавам лично. Факт е, че те бяха излъчени от тази Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, тоест те са клонинги на Гешев. От друга страна, четирима от тях все пак бяха пропуснати през филтъра на Лаура Кьовеши. От трета страна, при променящата се обстановка, в която за всеки разумен човек е ясно, че краят на Бойко Борисов и Гешев е неизбежен, може пък някой от тях да премине през спонтанна професионална и етична реинкарнация и да започне да си върши работата в съответствие с обществените очаквания, а не със задачата на кукловодите, за която е поставен там. Има начин те да бъдат отстранени, ако се окаже, че предпочитат да демонстрират лоялност към чорбаджиите си, а не към принципите на правовата държава и закона“, каза той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Звезда на Манчестър Юнайтед няма да може да играе на Европейското

0 (0) 19-годишният нападател на Манчестър Юнайтед Мейсън Грийнууд няма да участва на Европейското първенство тази година. Футболистът е с контузия, която ще му попречи да играе мачове през лятото. Той взе участие във финала на Лига Европа срещу Виляреал, но контузията сега няма да му позволи да играе. Националният […]
d0b7d0b2d0b5d0b7d0b4d0b0 d0bdd0b0 d0bcd0b0d0bdd187d0b5d181d182d18ad180 d18ed0bdd0b0d0b9d182d0b5d0b4 d0bdd18fd0bcd0b0 d0b4d0b0 d0bcd0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.