Адв. Хаджигенов за ФАКТИ: Нито един протест не може да свали главния прокурор

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b0d0b4d0b2 d185d0b0d0b4d0b6d0b8d0b3d0b5d0bdd0bed0b2 d0b7d0b0 d184d0b0d0bad182d0b8 d0bdd0b8d182d0be d0b5d0b4d0b8d0bd d0bfd180d0bed182

Вчера вечерта в интервю за bird.bg служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че е прeтърceн кaбинeтът нa eдин oт cлужитeлитe, учacтвaтващи в комисията, която прoвeрява данните зa пoдcлушвaнeтo нa пoлитици. Пo-рaнo днec cтaнa яcнo, чe Прокуратурата e пoвдигнaлa oбвинeниe нa нaчaлникa нa ceктoр „Културнo-иcтoричecки цeннocти“ в ГДБOП глaвeн инcпeктoр Aнгeл Пaпaлeзoв. Извършeнo e прeтърcвaнe освен на кабинета му, също и на дома му.

Това нахлуване на Прокуратурата в МВР (в случая в ГДБОП) предизвика спонтанни граждански протести по-рано днес.

Идва логичният въпрос – наблюдаваме ли дежавю на събитията от миналото лято, тоест влизането на прокурори в Президентството, което даде тласък на масовите антиправителствени протести през миналото лято.

За коментар от ФАКТИ потърсихме адвокат Николай Хаджигенов, депутат в 45-тото Народно събрание от „Изправи се! Мутри вън!“ и част на „Отровното трио“, което беше сред организаторите на протестите в лятото на 2020 година.

„Нищо от всичките тези неща не е същото, освен Гешев и глупостите, които прави”, категоричен беше адвокат Хаджигенов.

„Докато влизането в Президентството беше абсолютно безпрецедентен акт, влизането на Прокуратурата в МВР е ежедневие. Единствената съществена разлика е, че тук очевидно въртят отново някаква поръчка, оказват някакъв натиск. Гешев явно още не е разбрал, че прокурорската държава е приключила, точно както Бойко не е разбрал, че спечели изборите и загуби властта. Това е процес, който ще отнеме време, но не, не е същото. Ако беше същото, площадът щеше да е пълен. Нещата сега са различни“, обясни той.

„Имайте предвид и нещо друго – главният прокурор не може да бъде свален с протести. Бих искал да е възможно, но то не е. Това, което може да свали главният прокурор предсрочно и което може да реформира Прокуратурата в една истинска прокуратура, а не в бухалка на прокурорски самодържец – Гешев, Цацаров, все едно кой, е Народно събрание. Трябват промени в Закона за съдебната власт на мига, нужно е прекратяване предсрочно мандата на Висшия съдебен съвет, нови правила за избор, избор на нови хора, за да не екстраполираме съществуващия Висш съдебен съвет в нов. Едва тогава има възможност за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, каквито предпоставки има хиляди. От първия си ден досега той е дал безброй законови възможности за прекратяване на мандата. След това е нужно да продължим с реформата в Прокуратурата, тоест стигаме до конституционната промяна. Това може да го направи само Народното събрание. За съжаление протестите не могат да го направят. Ако можеха, Гешев изобщо нямаше да е встъпил в длъжност. Ако можеше, щяхме да сме свалили и Цацаров. Това е принципна позиция за главния прокурор. Когато имаме главен прокурор, назначен от мафията за техен защитник, тогава той съвсем няма да си отиде“, каза още адв. Хаджигенов.

Адвокат Хаджигенов беше категоричен, че за да има действителна промяна у нас, трябва да се започне с промяна в Прокуратурата: „Гешев тези неща не ги е учил в милиционерското училище, видял, че шефовете на върховните съдилища са администратори и си казва, че и той е администратор. Това не е вярно. Прокуратурата има единоначалие и в нея не става нищо без Гешев, както не ставаше нищо без Цацаров. Такъв е законът и затова трябва да се промени. Затова първата стъпка е Гешев, като ние нямаме фиксация върху физическото лице Иван Гешев, а върху главния прокурор Иван Гешев. Това е така още от преди да стане главен прокурор. Такъв човек въобще няма място в правосъдието, камо ли в Прокуратурата“.

„Категоричен съм, че нито един протест не може да свали главен прокурор и то, забележете, нормален главен прокурор. Когато говорим за главен прокурор на мафията, в такъв случай, това със сигурност не може да стане. Затова имаме готова рецепта и тя е законова рецепта. С риск да прозвуча много дребнаво – ние дори Бойко Борисов не свалихме с протести. Свалихме го с избори. Да, протестите доведоха до загубването на властта от ГЕРБ и Бойко Борисов, така е. Формално погледнато обаче протестът не свали Борисов, той дори довърши мандата до край.

Без протестите нямаше да има такъв резултат на изборите – по този въпрос нямаме никакви илюзии. Протестите направиха това, което направиха. Сега главният прокурор не може да бъде свален с протести. Както знаете, аз в никакъв начин не съм противник на протестите. Привърженик съм обаче на реализма и на смислените неща“, допълни той.

В края на разговора адвокат Николай Хаджигенов отговори на въпроса дали „Отровното трио“ има готовност за организация на протести в бъдеще. „След като приключихме на 116-тия ден, казах, че Шестото народно въстание го държим в ръцете си. То обаче трябва да бъде използвано правилно, смислено. Трябва да е възможно да постигне конкретен резултат, както постигнаха петте въстания преди шестото. Ние имаме готовност да организираме протести по всяко време, но трябва да има достатъчно смислена причина и моментът на случване да бъде подбран внимателно. На всяка тъпня, която прави Гешев в предсмъртните си гърчове, което прави и Борисов, няма смисъл да се организират протести. Ние сме по-умни от това. Ако Гешев реши, че може да вземе властта и да я държи насилствено, това е моментът, в който ще направим Шесто народно въстание. По време на тези предсмъртни конвулсии, няма нужда от това. Трябва да бъдем по-умни и ние сме“, каза той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Илияна Цанова става заместник генерален директор на ГД „Бюджет“ на ЕК

0 (0) Европейската комисия назначи Илияна Цанова за заместник генерален директор на генерална дирекция „Бюджет“. Тя ще отговаря за осигуряването на добро управление и ефективно управление на риска на дейностите по получаване и отпускане на заеми и други финансови операции, предприети от ГД „Бюджет“. Тя трябва да поеме новите си […]
d0b8d0bbd0b8d18fd0bdd0b0 d186d0b0d0bdd0bed0b2d0b0 d181d182d0b0d0b2d0b0 d0b7d0b0d0bcd0b5d181d182d0bdd0b8d0ba d0b3d0b5d0bdd0b5d180d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.