Арогантността и хвалипръцковщината отровиха публичния дебат през последното десетилетие

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b0d180d0bed0b3d0b0d0bdd182d0bdd0bed181d182d182d0b0 d0b8 d185d0b2d0b0d0bbd0b8d0bfd180d18ad186d0bad0bed0b2d189d0b8d0bdd0b0d182d0b0

Мнение на Николай Слатински, професор по национална и международна сигурност

Можем да споделяме или да не споделяме икономическите и финансовите, свързаните със здравеопазването или образованието идеи, които сега са обект на остър дебат след злополучния проектокабинет и абсолютно погрешния като послание проектопремиер, лансирани монологично от СТ и отстоявани от някакви остроумничещи сценаристи, които са на светлинна година от качествата, които трябва да притежават едни съвременни политици…

Много от тези идеи аз не бих коментирал, не защото съм абсолютно некомпетентен за да ги обсъждам, а защото не съм достатъчно компетентен, за да занимавам обществото с личното си мнение.

Искам обаче да акцентирам на нещо много важно. И то е, че ние бяхме забравили от близо 15, дори 20 години насам как могат да се дебатират подобни идеи, някои от които с ценен и ценностен, а други с радикален и дори стратегически характер.

Особено през едноличното, нарцистично, харизматично, некомпетентно и безпардонно като стил и език на поведение управление на ББ, такъв жизнено необходим дебат не се водеше, визията се заменяше с безкрайни самохвални монолози, препускане из страната за рязане на ленти заради зле положен асфалт, почти оргазмени словесни общувания с любимите мисирски, пошъл пиар, който в разумните общества би бил дори анти-пиар, защото се израждаше в оголена и безнравствена PRопаганда и досадно, блудкаво, унижаващо ни като социум и миришещо на бабаитска пот джиткане на джипката.

Сега виждаме, че може да се дискутира за съществените неща, че могат да се сблъскват на високо професионално ниво както политически позиции, така и експертни становища – все по насъщни проблеми на страната и управлението ѝ.

Дано поне мъничка част от българите си дадат сметка колко просташко е било откъм значими идеи и качествено лидерство изминалото десетилетие, как арогантността и хвалипръцковщината отровиха публичния дебат и какъв лишен от смисъл и размисъл, убог и повърхностен, първосигнален и диалектен, провинциален и празнодумен е бил нашият разговор засягащ настоящето и бъдещето ни – сякаш сме неграмотно племе, обитаващо обречен на затихващи функции бантустан.

Не, не преувеличавам. Когато след време историците и политолозите, социолозите и психолозите се ровят в това безпътно десетилетие, от примките и букаите на което се мъчим да се освободим, те ще се хващат за главите и ще се чудят:

Възможно ли е такава илитератна напаст да е сядала върху плещите на обществото и да го е сръчквала с пети като с шпори, докато с ръцете си е затваряла и притискала очите му?

Възможно ли е такава пяна да е изплувала отгоре?

Възможно ли такава дилетантщина да е изпълвала висшите етажи на властта?

Възможно ли така е народът да се е смирявал с цялото това парадиране на некадърността?

Възможно ли е такива гротескови карикатури да са били на най-висши постове? Да вземем само председателския пост на Народното събрание. И само него ли, и само него ли!?

И няма как да си отговорят че не, не е възможно, защото то БЕ възможно. Как да не е било възможно – вижте само кой стоеше най-отпред – ББ.

ББ е универсалният печален отговор на тези отчаяни и жестоки въпроси.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Радев: Трябва да постигнем единение около ясни национални приоритети

0 (0) Президентът Румен Радев призова към единение. В деня на 184-ата годишнина от рождението на Васил Левски той посети Айтос. "Какво ни обединява като народ, къде искаме да стигнем и как трябва да работим?", запита президентът Румен Радев, цитиран от БНР. "Без единение около ясни национални приоритети и принципи […]
d180d183d0bcd0b5d0bd d180d0b0d0b4d0b5d0b2 d182d180d18fd0b1d0b2d0b0 d0b4d0b0 d0bfd0bed181d182d0b8d0b3d0bdd0b5d0bc d0b5d0b4d0b8d0bdd0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.