Байдън вкарва Русия във финансов колапс

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d0b0d0b9d0b4d18ad0bd d0b2d0bad0b0d180d0b2d0b0 d180d183d181d0b8d18f d0b2d18ad0b2 d184d0b8d0bdd0b0d0bdd181d0bed0b2 d0bad0bed0bbd0b0

Коментар на Биляна Димитрова за Analyses & Alternatives

Факторът валутен и национален риск стана реалност. Руската федерация ще получи рестрикция за акумулиране на чуждестранна валута, за да обслужва задълженията си, както до сега бе възможно – потенциални емитенти получаваха възможност за набиране на така необходимия им капитал чрез акумулиране на парични ресурси с неясен произход, което на свой ред доведе до спекулация с доверието на легални инвеститори и пряко емитиране на ценни книжа.

Руските банки и финансови дружества, кредитори инвеститори вече са изправени пред сериозните обструкции, произтичащи от политиката на междубанковия валутен пазар. Като част от по-широкия си преглед на руската политика, администрацията на Байдън разгледа ролята на санкциите в отговор на злонамереното поведение на Кремъл. Това поведение включва хакерството на Solar Winds, намеса в американските избори, усилено разполагане на военен контингент по границите на Украйна, нарушаване на човешките права в Сирия, партньорство в репресиите на Лукашенко в Беларус, износ на нестабилност чрез предоставяне на наемници, омаловажаване на наказателните санкции от ООН срещу Северна Корея, незаконното затваряне на Керченския пролив за транзитно преминаване на кораби, което е в сериозно нарушение на международното морско право, използването на химически и биологични оръжия, транснационална корупция за въздействие върху чужди правителства, външна подкрепа за подкопаване на демокрацията, действия на наемническата група на „Вагнер“, преследване на дисиденти и журналисти, подкопаване сигурността в страни и региони важни за националната сигурност на щатите, опити свързани с мними транзакции или сделки заобикалящи санкциите на САЩ, включително чрез използване на цифрови валути или активи, незаконен трафик на рускоезични емигранти, нарушаване на утвърдените принципи на международното право и много други закононарушения, които са в ущърб на един прецизно работещ цивилизован свят.

Новата изпълнителна заповед от 15.04.2021г, подписана от президента Байдън за санкциите срещу Русия, според Белия дом, ще възстанови реда в международното търговското сътрудничество, при законното договаряне при износ на валута, както и надлежното обезпечаване на банковото регулиране при насрещна търговия и при налагане на вето. Обхватът от мерки залегнали в съдържанието на тази структуро-определяща заповед ще очертае не само ключово важни сектори на обществото, но и ще даде по-голяма яснота в геостратегическата политиката на САЩ. Тези базисни подходи, върху които се опира политиката за сигурност могат да включат следните опции:

По-рязкото въвеждане на индивидуални санкции спрямо общественоопасни лица и корумпирани високопоставени служители, особено лица близки до Путин, в т.ч. олигарси, и срещу агентурна мрежа. Това е само част от стратегията, насочена срещу безчисленото богатство на най-голямата клептокрация в света. Въвеждането на по-широки икономически санкции, които безспорно ще навредят на руската икономика са само средство за ограничаване на нейното емитиране на дълговете. Със засилването на външния икономически натиск, според Белия дом, ще се засили и икономическия застой на Русия.

Нейната потенциална изостаналост се дължи главно на собствената ѝ икономическа слабост и традиционна корупция. Въпреки че засилените и целенасочени индивидуални санкции могат да бъдат основния инструмент за контрол от страна на САЩ, секторните санкции също стават не по-маловажна част от инструментариума на стратегията, особено в частта касаеща онези области от руската икономика, които пряко засягат интересите на Путин. Осветяването на тъмните ъгли на финансовата система намалява пространството, в което руският президент и близки нему автократи могат да работят.

Лишава ги от ключовите лостове на властта (лесно и анонимно използване на глобалната финансова система например), които са им нужни, за да продължат да подчиняват своите хора и да създават хаос по целия свят. Заповедта на Байдън, като основен инструмент за гарантиране на правовия ред цели не само укрепване на вътрешната национална сигурност на САЩ, но включва и стъпки като настоява за по-голяма корпоративна прозрачност, за прекратяване на корпоративната анонимност, за идентифициране на действителните собственици на сделки с недвижими имоти от висок клас и други средства за пране на пари.

Администрацията на Байдън може да допълни списъка с потенциални нови по-строги икономически санкции като допълнителни ограничения във финансовия сектор – пълно блокиране на руското емитиране на държавен дълг, санкции в енергийния сектор, насочени към достъпа на Газпром до западните капиталови пазари. Министерствата на финансите, на търговията и държавните служби на Съединените щати имат за задача да разширят настоящия списък с нови потенциални цели.

Целта на тези санкции е да промени правилата на играта в полза на международния финансов ред, като възложи на руския политически елит отговорност за действията му, и даде гаранции за финансова прозрачност в рамките на глобалния и регионален дебат за бъдещите промени във международните финанси.

Прилагането на санкции и други инструменти за икономически рестрикции върху държави нарушители на международния правов ред е обект на спорове и дебати, което е нормално, като мнения варират от приемане до отхвърляне. Те могат да да бъдат използвани в услуга както на съмнителни, така и на достойни политически цели. Но един принцип си струва да се отбележи: агресивните автокрации в света не трябва да могат да се радват на плодовете на икономическите и финансови системи на демокрациите, като същевременно пренебрегват правилата и нормите, които създават такова богатство и ликвидност на първо място. В момента пред Русия няма изход от финансовия колапс, в който се натика сама.

Когато започнеш война, трябва да си готов и да я загубиш.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Радев връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС (ВИДЕО)

0 (0) Президентът Румен Радев връчи мандат на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство. Коалицията е първа политическа сила след проведените на 4 април парламентарни избори. Представители на ГЕРБ–СДС бяха Томислав Дончев, Десислава Атанасова и Даниел Митов. По-рано Бойко Борисов обяви от болницата, в която се намира, имената на министрите в […]
d180d0b0d0b4d0b5d0b2 d0b2d180d18ad187d0b8 d0bcd0b0d0bdd0b4d0b0d182d0b0 d0b7d0b0 d181d18ad181d182d0b0d0b2d18fd0bdd0b5 d0bdd0b0 d0bfd180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.