Бегом марш по нанадолнището

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d0b5d0b3d0bed0bc d0bcd0b0d180d188 d0bfd0be d0bdd0b0d0bdd0b0d0b4d0bed0bbd0bdd0b8d189d0b5d182d0be

През последният месец в страната има невероятен бум на пандемията. От страна с едни от най-ниските показатели в Европа на заразени и починали, за няколко седмици плътно се приближихме към челото на „отличниците“ по брой на заразени и починали. Към 20 ноември 2020 г. в България при население от 6 951 482 души (към 1 януари 2020 г.) общо заразените с COVID-19 са 118 418 души. Само през последното денонощие те са 3 983 души. Общо за периода на пандемията са починали 2 788 души, а само на 20.11.2020 г. – 129 души. Пандемичната криза започна да се чувства още през месец август, поради разхлабване на мерките и повишените трансгранични пътувания във връзка с туризма и почивките, допускането на публика на стадионите и спортните зали и т.н.. От 20 юни 2020 г. до 20 септември регистрираният брой на заразените се повишава от 755 на 18 819 т.е. ръст за три месеца ръст с 15 064 души или пет пъти повече заразени. Средно за денонощие заразените са между 80 и 120 души. През същите три месеца починалите от COVID-19 се увеличават от 193 на 755 души или ръст 3.9 пъти. Кризисният период е от 20 септември до 20 ноември с ръст на заразените от 18 819 на 118 418 души или ръст от 6.3 пъти. Починалите са се увеличили от 755 на 2788 души или разлика от 2033 души. Особено значимо е нарастването на заразени и починали от 20 октомври до 20 ноември – съответно регистрирани заразени за един месец 87 891 души и починали 1780 души.

Причините за този рязък бум на заразявания и умирания не в недисциплинираността и безотговорност на населението, както се опитват да ни внушават. И те имат дял. Но главното са непредприетите своевременни мерки, и неподготвеността на здравната система, която вече третото правителство на Борисов унищожава, иска или не иска това. Причините за бума на заразяване и умирания са най- вече прекомерното нарастване на броя на масовите мероприятия, събирания, чествания на годишните (на личности, на университети, читалища, фирми и безброй други), банкети, другарски срещи, безсмислени военни учения, симпозиуми, конференции и т.н. Това бе съпроводено с липсата на граничен контрол срещу трансграничния пренос на заразата. Разбира се принос имат и започналите занятия в училищата и университетите, при които трудно се спазва дистанция, дезинфекция и дисциплина. В почти всички европейски страни през есента във връзка с т.нар. втора вълна на пандемията се предприеха решителни рестриктивни мерки, независимо от протестите и разгонване на протестиращи със сила. Само у нас властта си дреме и с това се влошава обстановката, влошава се финансово, ресурсно и кадрово здравна система.

Този бум се оказа неочакван за властващите гербери и патриотари, както и за ръководните дейци на системата на българското здравеопазване. Те от май до септември дремеха по кабинетите или се разхождаха по курортите. Никой не мислеше за предстоящата трудна есен и зима. А огромната маса от качествени експерти и специалисти, мнозина лекари още през пролетта и лятото непрекъснато предупреждаваха за опасността от разрастване и усложняване пандемичната ситуация в България през есента и зимата. Предупреждаваха, но както винаги правителствата на ГЕРБ се интересуваха как повече да може да се краде, отколкото да се погрижат за здравето и живота на хората. По бойкопослушните телевизии бе даден безкраен телевизионнен ефир за мангъровци, които да внесат дезорганизация в прословутите три Д – дисциплина, дистанция и дезинфекция, към носенето на маски, към ограничаване на масовите събирания.

През последния месец обилно, от почти всички телевизионни екрани, в условията на страшен бум на пандемията от COVID-19 в България, непрекъснато чуваме от политици, държавни мъже и жени (министри) две послания. Първото е, че сме с отслабени мерки, една от държавите с най-отслабени в Европа мерки. Но бумът на заразата и смъртта, видите ли, се дължал на хората, които не били спазвали стриктно мерките. Забравя се, че когато се разслабват мерките се понижава и дисциплината и отговорността на всеки за ежедневно сменящите се заповеди на Министъра на здравеопазването.

Още през XIX век един от най-големите мислители бе казал, че хората са такива, каквито са обстоятелствата, в които живеят. И ако искаме хората да се променят, в нашия ковиден случай да станат по дисциплинирани и станат по-отговорни към мерките, трябва да се променят обстоятелствата. Когато властта създава безредие, не можеш да искаш от хората да са отговорни и дисциплинирани по отношение на мерките с борбата срещу вируса. Абсолютна дисциплина и отговорност не имало никога и в нито едно общество. Но дисциплината в обществото не е само личен акт и отговорност, а и предимно задължение на властта, която създава правилата и контролира тяхното спазване.

Борисовата власт, и поддакващите ѝ патриотари, се луташе като пате в кълчища. Целият народ вижда , че властта няма ясна стратегия, ясен план за управление на кризата, не се справя с най-елементарните управленски неща, дори с логистиката на лекарства и прием и преместване на болни. Хората умират, чакайки линейка, умират в линейките, през входовете на болниците, линейките са разкарвани от болница в болница за да намерят свободно легло на тежко болен или дори на умиращ човек. Но министър Сачева е самоуверена, че властта се справяла с кризата, но видите ли, хората не били отговорни и не спазвали мерките, произтичащи от хаоса на властовите решения. Не съвсем точно е и определението, че правителството управлява кризата аварийно. Дори мерките при аварийното състояние на здравната система са неадекватни на кризисната ситуация. По-вярна е оценката на д-р Джафер, че кризата се управлява сама.

По същество България вече е във война с невидим враг, с враг по който не можеш да стреляш, който да бомбардираш, намушкаш и т.н. За да се победи подобен враг са възможни две стратегии. Първата е да не му се обръща достатъчно внимание на COVID-19 и който от гражданите на страната загине, е загинал и толкова. По Мангъров и неговите последователи от правителството и някои от медицинските среди, ще отпаднат сухите съчки от населението (възрастните и болните) и ще останат младите и здравите. Тази стратегия е антихуманна, тя не цени най-висшата ценност на човешкото общество – живота, но е много благоприятна за богатите, за бизнеса, който от ковидната криза реализира нови много големи печалби и се увеличават милионерите и богаташите в България. Рестриктивните мерки, опазващи живота на възрастните и болните, нарушават идилията и кефа на богатите, реализиращи печалби от „индустрията на кефа“ (ресторантьори, хотелиери, кафеджии, собственици на игрални зали, нощни заведения, дискотеки и т.н.). Втората стратегия, възприета в началния период на пандемията, е стратегията, че живота има предимство през бизнеса и трябва да се опази здравето и живота, да се предпази населението от разгаряне на пандемията и претоварване на здравната система. Нейният най-ярък последовател проф. Мутафчийски бе изолиран и се развихри печалбарското начало в битката с невидимия враг. Тази стратегия бе успешно реализира в редица страни, в които жертвите от тази война са незначителен брой. В същото време икономиката им „не се счупи“ (по Б.Б.), спадът е незначителен, а някои от тези икономики вече имат ръст.

Освен „вината“ на народа, че нямал отговорност, не спазвал предписаните дисциплина, дистанция и дезинфекция (Кунчев, Балтов – „нека обществото да е отговорно“ и т.н.), има и втора отвратителна лъжлива мантра. Нея я чуваме от всички министри, герберски и патриотарски депутати и подмазващи се здравни кадри. Ежедневно заставащите пред телевизионните камери ни предлагат обяснението за провала с новостта на пандемията и че така е навсякъде в Европа и в света: Дариткова – „в Европа никой не е подготвен“; Захариева – „навсякъде в Европа има липса на персонал“ и т.н. Да, на калпавата власт народът ѝ пречи!

А сега да видим чрез данните дали „навсякъде“ е толкова дълбока пандемичната криза. И къде сме ние като държава. На 20.11.2020 г. по данните на СЗО в света има население от 7 848 380 000 души. Регистрираните заболели в света общо по време на пандемията са 56 806 789 души, а само на 20 ноември са 647 713. Общо починалите в света са 1 358 871 души, а само през деня – 10 749 души. Това прави: средно заразени за света 72.4 души на 100 000 население и 0.82 души заразени за деня; общо починали 1.73 души на 100 000, а само за деня 0.01 души от населението на света. В България ситуацията е много по-влошена от средната за света.

Общо в света в момента по данните и определенията на СЗО най-кризисните райони са Северна Америка и Европа. Това не е случайно. В тези два големи географски района бе „успешно“ наложен търговския модел на здравеопазване, дори личните лекари станаха еднолични търговци в България. Второто е безкрайната свобода на придвижване на огромни маси от хора не само между селищата в държавите, но и между държавите, особено за туризъм, спорт и развлечения. Това е Европа без граници и символичната граница между САЩ и Канада. В богатите общества на Европа и Северна Америка е силно развита „индустрията на кефа“. Третата главна причина е преобладаващото разбиране на Европейската комисия и правителствата на много от европейските държави за хлабави мерки, „без локдаун“ за да не пострада бизнеса, да се увеличават богатствата на богатите, а да обедняват бедните, да се жертват голяма част от възрастното население и хронично болните.

Картината в ЕС е много пъстра – от безкрайно разхлабени и липсващи мерки до стриктни мерки и наложени ограничения, осигуряващи предпазване, дистанция между хората. Средната картина е значително влошена спрямо средната за света. В ЕС населението е 447 706 209 души. От тях за периода на пандемията са починали от вируса 230 293 души или смъртност от 51.4 на 100 000 население, а само за деня 6 712 души или 1.49 на 100 хил. В България показателите са над средните в сравнение с повечето европейски страни. Общо заразените за периода на 100 х. население са 1703.6 души, за деня 56.5 души, а при починалите за периода са 40.1, а само за деня са 1.9. Само по абсолютен брой на починалите на 20 ноември България е на осмо място със 129 починали от по-големите по население от нея страни като: Австрия (62), Гърция (59), Унгария (92), Португалия (69), Нидерландия (74), Чехия (116), както и редица страни извън ЕС.

Много по-тревожни са сравнимите данни на 100 хил. население. Ето някои от тях за общо починалите през периода страни с по-ниски показатели за общата смъртност под 40.1 на 1000 хил. (на България): Албания 23.1, Гърция (12.6), Турция (14.4), Сърбия (16.0), Естония 6.5, Беларус (14.4), Русия (2.4), Германия (16.6), Австрия (23.8), Дания (13.3), Латвия (5.0), Литва (17.9), Чехия (12.6), Австралия (8.45), Куба (1.14), Сингапур (0.44). На 20.11.2020 г. има редица страни с нулева смъртност за деня като: Китай, Република Корея, Виетнам, Австралия, Финландия, Словакия, Кипър. С незначителен дял починали са Израел 3, Ирландия 4, Сирия 5, Албания 11 и много други.

В САЩ, западноевропейските големи и развити страни (Испания, Италия, Франция, Белгия и др.) картината е все още значително по-тежка от България. Това се дължи предимно на неолбералния търговски модел на здравеопазването, подценяване на интересите за опазване на здравето и живота на възрастните и болните и надценяване опасностите от стопанската криза. Нещо не се чете в интернет и не се съобщава по телевизиите да се е „счупила“ икономиката на Китай, Австралия, Финландия, Дания, Словакия, Куба, Сингапур, Естония, Латвия и др.. Дори едни от най-големите туристически страни в Европа като Австрия и Гърция прекратиха екскурзиите. От това икономиката им не рухна и няма да рухне. Това, което се прави в България прилича на преднамерено изоставяне на произвола на съдбата на част от населението, предимно на възрастните и хронично болните хора. Правителството явно е повлияно от намерението да спечели изборите и поради това жертва живот и здраве на стотици хиляди хора за да угоди на присъдружните му фирми и бизнесмени и предимно на бизнеса от „индустрията на кефа“, осигуряваща значими доходи на множество бизнесмени, но и развлечения и отдих на голяма част то богатите и средната класа, на високоплатените чиновници в министерства, ведомства, комисии, мениджъри на фирми, и т.н.. А всички те са значимата част от електората на ГЕРБ (Грабят ежедневно Република България).

Цинизмът продължава. Днес Дончев заявява: Когато има необходимост от по-твърди мерки, те ще бъдат взети“. Кога? Последни от европейските страни ли? След като измрат още няколко хиляди души ли? Наскоро срещнах в интернет и се припомних една мисъл на Салвадор Дали: „Откаченият мисли, че е нормален, а аз знам, че съм луд“. Ако префразираме това изречение, може да изглежда, че властващите твърде много си мислят, че са нормални. А ние обикновените хора (невластници) сме луди ли да им вярваме и да ги търпим?

Като държава много устремно се свличане по нанадолнището към още по-жестока здравна криза.

Анко Иванов

Източник: Politcoment.blogspot.com

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Каракачанов: В Скопие смятат, че могат да хитруват

0 (0) "Правителствата в Македония не създаваха на своите граждани условия за нормално развитие, а създаваха само и единствено само напрежение вътре в държавата. Първо започнаха с преследвания на хората, които се наричаха българи, после конфликт с Албания, скандалите с Гърция, скандалите с България – и това 28 години. Поради […]
d0bad0b0d180d0b0d0bad0b0d187d0b0d0bdd0bed0b2 d0b2 d181d0bad0bed0bfd0b8d0b5 d181d0bcd18fd182d0b0d182 d187d0b5 d0bcd0bed0b3d0b0d182 d0b4

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.