Блокирането на Северна Македония по пътя към ЕС е голяма грешка

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d0bbd0bed0bad0b8d180d0b0d0bdd0b5d182d0be d0bdd0b0 d181d0b5d0b2d0b5d180d0bdd0b0 d0bcd0b0d0bad0b5d0b4d0bed0bdd0b8d18f d0bfd0be d0bf

Коментар на историка Кирил Чуканов:

Блокирането на Северна Македония по пътя към ЕС е голяма грешка. Не само, че не съответства на националните ни интереси. Отслабва в перспектива позицията ни в региона. Не само, че не променя с нищо факта на днешната македонска нация. Бетонира македонската идентичност на антибългарска основа. Със сърбомански привкус.

Медалът обаче си има и друга страна. Точно както блокирането не е единствено следствие от десарските машинации, а отговоря на настроенията на мнозинството български граждани, така и за развихрянето на удбашките опорки в Северна Македония има широка обществена подкрепа. Скачени съдове.

Струва ми се, че има нещо, което либералните интелектуалци (при все добрите инициативи за сближаване и "гражданска дипломация", част от които и аз съм подкрепял) просто отказват да разберат. Няма как да бъдем братя насила. Насила хубост не става. Старите наслоявания не се преодоляват с няколко години усилена просвета със западна подкрепа. Не става и с двоен стандарт. Силно впечатление прави например различната тенденция на материалите по темата, публикувани от българската и македонската редакция на "Дойче Веле". Не върви, от една страна, да громим тук националкомунистическите клишета, а да приемаме повтарянето на югославската пропаганда за "антифашисткия Илинден" там – от друга. Най-малкото не печели широка обществена подкрепа в България.

Като искаме събратята ни в Северна Македония да са ни равнопоставени, е редно да ги третираме равнопоставено. Не като малки деца, които трябва само да обичаме, без да носят никаква отговорност за постъпките си. Защото Македония не е само шарски плескавици на старата чаршия в Скопие, тиквешка ракия и магията на Охридското езеро. Македония е преди всичко нейните хора. А прекалено голяма част от тези хора просто отказват да се дефинират извън антибългарския наратив.

Впрочем парадоксално и саркастично точно това демонстрира най-ясно българския им корен. Не че това грее. В крайна сметка ще стане не това, което е пожелателно мислене, а каквото отговаря на нивото на общественото развитие и в двете страни. То и в двата случая за огромно съжаление към момента не отговаря на иначе толкова необходимото ускоряване на сближаването.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Симов: Отцепниците доказаха колко беше важна битката на Нинова за прочистването на БСП

0 (0) "Пред очите на всички се извърши една политико-продажба на политическа плът. ГЕРБ нямаше да имат възможност да направят кворум, ако не бяха купили душите на т.н. отцепници от БСП, които са си откраднали красивото прилагателно "прогресивни". В крайна сметка говорим за едно обикновено търгашество". Това заяви народният представител […]
d181d0b8d0bcd0bed0b2 d0bed182d186d0b5d0bfd0bdd0b8d186d0b8d182d0b5 d0b4d0bed0bad0b0d0b7d0b0d185d0b0 d0bad0bed0bbd0bad0be d0b1d0b5d188

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.