Борис Бонев пред ФАКТИ: ГЕРБ трябва да отпуснат тези 3,5 милиона, а не софиянци

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d0bed180d0b8d181 d0b1d0bed0bdd0b5d0b2 d0bfd180d0b5d0b4 d184d0b0d0bad182d0b8 d0b3d0b5d180d0b1 d182d180d18fd0b1d0b2d0b0 d0b4d0b0 d0be

По-рано активистите на гражданската инициатива „Спаси София“ обърнаха внимание на предложението на Столичната община за допълнителни 3,5 милиона лева за ремонта на Западен парк. Според предложението, парите първоначално ще дойдат от бюджета на Столичната община, а след верифицирането им от ЕС ще бъдат върнати в столичния бюджет. От „Спаси София“ обаче се опасяват от възможността сумата или част от нея да не бъде възстановена от ЕС и да се наложи софиянци да изплатят тези милиони.

„Проектът закъснява, Общината е извършила купища нарушения в процедурите и изобщо не е ясно дали ЕС ще възстанови направените за милиони разходи по проекта“, казват от „Спаси София“.

На днешното заседание на Столичния общински съвет общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев отправи официално предложение тези 3,5 милиона лева да дойдат от партийната субсидия на ПП ГЕРБ и да бъдат върнати там при възстановяването на средствата от ЕС.

ОТ ФАКТИ се свързахме с Борис Бонев, за да говорим по темата. Разговора ни четете в следващите редове.

– Г-н Бонев, за какво е намерението да се изхарчат тези допълнителни 3,5 милиона лева?

– Този проект беше забавен с една-две години. Съответно всички графици за плащане също са се разместили и Столичната община търси безлихвен заем от бюджета на София, като се твърди, че, когато тези разходи ще бъдат верифицирани и възстановени от Европейския съюз, ще бъдат върнати обратно в бюджета на София.

Проблемът обаче е, че вече имаме казусът „Граф Игнатиев“, където част от парите не бяха възстановени от Европейския съюз и си ги платихме за наша сметка. Предвид огромните проблеми, които от години съпътстват проекта за реконструкция на Западен парк, аз нямам никакво доверие, че ще се разминем с финансови санкции, още повече, че вече бяха наложени такива за 2,5 милиона. Моето притеснение е – и то е напълно основателно, че ако реално управляващото мнозинство си гласува този доклад, с отпускането на тези 3,5 милиона съществува риск тези пари да не бъдат възстановени и да са за сметка на софиянци.

– Тоест софиянци да ги платят?

– Точно така. Аз затова предложих – след като управляващите са толкова убедени, че няма да има проблеми и всичките тези пари ще бъдат възстановени, тогава те да дадат кредит за проекта от 3,5 милиона и в момента, в който бъдат възстановени от ЕС, да се върнат в партийната каса на ГЕРБ. ГЕРБ трябва да отпуснат тези 3,5 милиона, а не софиянци, защото те носят пълната отговорност за управлението на този проект и за забатачването, до което сме го докарали в момента.

– Казвате „управляващите“, „общината“, но откъде конкретно идва това предложение?

– Вносител на доклада е заместник-кмета по екология Десислава Билева, тъй като ремонтът на този парк е в нейния ресор. Имайте предвид обаче, че тя наследи целия този проект от предишния заместник-кмет, която си подаде оставката, но общият знаменател през тези години винаги е бил кметът Фандъкова. Тя трябва да даде отговор на въпроса някой ще поеме ли най-сетне отговорност, ще има ли санкции, ще има ли вземане на поуки, за да не се допускат същите грешки, защото тези обещания ги слушахме и след „Граф Игнатиев“, а виждаме, че феноменът „ремонт на ремонта“ продължава с всеки нов обект на Столичната община.

– Откъде предлагат да дойдат тези 3,5 милиона – от цялостния бюджет на София ли, от регионален ли?

– От цялостния бюджет. Винаги в бюджета има буфери. Формално има откъде да ги намерят тези пари, но не е това въпросът. Три милиона и половина е изключително голяма сума, която съществува много голям риск да не ни бъде възстановена.

– Кога евентуално би следвало да се случи самото възстановяване?

– Говорим за месеци. Ако обаче управляващият орган установи, че има нередности, както вече два пъти установи по този конкретен проект, тогава може да наложи нова санкция и тези пари да не бъдат възстановени или да бъде възстановена само част от тях. Това означава, че или цялата сума, или част от нея ще бъде платена от бюджета на софиянци.

– Как биха могли да се похарчат едни 3,5 милиона от столичния бюджет – за какво стигат?

– Три и половина милиона е почти цената за една нова детска градина. Не много голяма, но все пак детска градина. Това са седем нови съчленени автобуса, които можем да купим за тези пари. Три и половина милиона лева е една доста сериозна част от годишния бюджет, който общината дава в момента за отчуждаване на улици. Има решение на Конституционния съд от преди няколко седмици, което на практика каза, че ние в най-спешен порядък следва да отчуждим хиляди декари частни имоти, които са предвидени за паркове и ако не го направим, те ще бъдат застроени.

Ако допускаме да изтичат отвсякъде милиони, ние никога няма да имаме достатъчно пари, за да спасим зелената система на София, за да изградим улиците на „Манастирски ливади“, на „Кръстова вада“, на „Витоша ВЕЦ Симеоново“, за да изградим канализация, за да „влезем в кварталите“, както Фандъкова се хвали вече 10 години и нищо не е направила. За това трябва пари. За това трябва всяка стотинка да се следи за какво отива и да се разходва както трябва.

Три и половина милиона лева, които можем да загубим, защото Общината отново не си е свършила работата не смятам, че трябва да бъдат давани, за да покрием поредния неуспех – на практика да ги спасим от собствената им некомпетентност и невъзможност да управляват един проект.

– Смятате, че има грешка в самия проект?

– Разбира се. Първо, първоначалният проектант си подаде оставката и се отказа от авторските си права. Оказа се, че са били предвиждани алеи през дървета, осветление на места, на които не може да се прокара осветление и какво ли още не. Трябваше да се препроектира този проект, нараснаха разходите, които първоначално бяха предвидени, бяха направени промени в процеса на работа, когато се установяваше, че няма как да бъдат реализирани. За капак – закъснението вече е почти двугодишно.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Окончателно: Мадс Микелсен ще смени Джони Деп във "Фантастични животни"

0 (0) Датският актьор Мадс Микелсен заменя отказалия се Джони Деп в ролята на злодея Гелерт Гриндълуолд във филма "Фантастични животни и къде да ги намерим 3", съобщават Ройтерс и Контактмюзик. Официалното потвърждение на "Уорнър брадърс" идва, след като по-рано през месеца започна да се обсъжда, че 54-годишният Микелсен е […]
d0bed0bad0bed0bdd187d0b0d182d0b5d0bbd0bdd0be d0bcd0b0d0b4d181 d0bcd0b8d0bad0b5d0bbd181d0b5d0bd d189d0b5 d181d0bcd0b5d0bdd0b8 d0b4d0b6

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.