България би могла да е сред първите, победили коронавируса. Би могла

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0b1d0b8 d0bcd0bed0b3d0bbd0b0 d0b4d0b0 d0b5 d181d180d0b5d0b4 d0bfd18ad180d0b2d0b8d182d0b5 d0bfd0bed0b1

България би могла да е сред страните, които първи ще излязат от пандемията. Но има едно препятствие, което трудно ще бъде преодоляно.

Всекидневно публицистично предаване в една от големите български телевизии. Обсъжда се въпросът дали пандемията не е (измислена като) инструмент за пренареждане на света. За да докаже, че е именно така, събеседникът, коскоджамити професор от типа "тотален наблюдател", ни уведомява за "пълзящата по света диктатура" и предупреждава, че "така нареченият" ЕС се е провалил с "така наречената пандемия", а свободното движение на хора, стоки и капитали се е превърнало във фикция. Така, на ръба на конспиративните теории, неусетно се стига и до самите тях. Има ли зрънце истина в твърдения като например, че „ваксините ще бъдат нашите чипове, през които да бъдем преустроени за различни възгледи“, пита водещата. „Винаги има зрънце истина", отговаря без да се замисли посветеният във всички тайни професор. „Нали знаете, че голямата лъжа е тази, в която 99% казват истината, а единият процент е лъжата“, добавя загадъчно той, вероятно за да не остане съмнение, че и ваксините не са това, за което се представят.

Хладилниците вече са тук

През пролетта всички се молехме учените бързо да изнамерят ваксина като единствено спасение от вируса и неговите мъчителни здравни и икономически последици. Ето, че днес тя вече чука на вратата, а след някой и друг месец ще имаме не просто налична ваксина, а възможност за избор измежду цял набор ваксини от различен тип. Голямата битка около тях обаче изглежда тепърва започва.

Първото изпитание е чисто организационно. Бързото ваксиниране на милиони хора е огромна задача, свързана с изграждането на сложна инфраструктура и логистика. Много страни отдавна имат своите стратегически планове за това и ги изпълняват. В това отношение нашата страна се разбърза едва напоследък, пък и, както е известно, добрата организация не ни е силата. Но все пак – съответният щаб вече работи, хладилниците вече са тук и вероятно като цяло изоставането ще бъде наваксано и всичко ще е готово за момента, когато първата ваксина ще е на разположение.

Истинското предизвикателство

Истинското предизвикателство е друго – как да бъдат убедени да се ваксинират колкото може повече хора, за да се прекъсне разпространението на вируса и да забравим за него. За изграждането на т.нар. колективен имунитет е нужно имунизацията да обхване поне около 70% от населението. Според едно от последните проучвания обаче, в България почти половината хора (48%) казват, че не биха се ваксинирали срещу COVID-19. Според друго проучване, засега само 26% са категорични, че ще се ваксинират.

Проблемът, впрочем, не е само български. Според направен наскоро сондаж, 59 на сто от французите не смятат да се ваксинират срещу коронавируса. Причините са различни. Мнозина се колебаят и засега се въздържат, притеснени за безопасността при толкова бързо разработени ваксини. Но не по-малка част от хората вярват не на ваксините, а на измислиците, свързани с тях. В България например вярващите в теорията за чиповете са цели 16%.

Какво трябва да се направи

Затова редом с организационната и логистичната подготовка е крайно време да се обмисли и започне широка информационна и обяснителна кампания, която да разсее поне част от страховете. И е много важно тя да бъде поверена на най-добрите професионалисти в обществената комуникация, които да намерят верния тон и точните аргументи. Такива кампании вече се подготвят в големите европейски страни. Що се отнася до България, основният проблем пред такава кампания ще бъде ширещото се по принцип недоверие в държавните институции. Затова за участие в нея ще е добре да се привлекат не само най-добрите научни специалисти, но и всякакви други хора с авторитет и влияние в обществото.

Тук много важна ще е и ролята на медиите. Поне по-сериозните сред тях ще е добре да осъзнаят отговорността си и да наблегнат на ясната, изчерпателна и конкретна информация за ваксините, вместо да раздухват конспиративни теории.

Разбира се, в полза на ваксините ще „работят“ и други фактори. Най-напред – времето. Напредването на ваксинацията по света и първите ефекти от нея постепенно ще убедят част от колебаещите си. Ще се появят и допълнителни стимули и мотиви като например възможността за пътуване. Вече са налице първите примери. Кипър обяви, че от 1 март догодина чужденци ще могат да влизат в страната без PCR тест, но ще трябва да представят доказателство, че са ваксинирани. Австралийската авиокомпания Куонтас пък обяви, че за всички пътници на международните ѝ полети изискването за ваксиниране срещу коронавируса ще стане задължително.

Вирусът на глупостта

Заради членството си в "провалилия се" ЕС България е сред страните, които имат възможност първи да излязат от пандемията. Но не е ясно дали ще се възползва от тази възможност. Както каза тези дни главният здравен инспектор на страната, когато спасителната ваксина вече е тук, би било глупаво да се отказваме сами от нея. Нас обаче това не ни плаши. Имунизация срещу вируса на глупостта не е измислена.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЕС: България рискува да подкопае сигурността на Балканите

0 (0) Засилват се критиките към България и решението на София да блокира пътя на Скопие към Европейския съюз. В Брюксел тече засилена кампания срещу страната ни, а историческите проблеми между двете балкански държави изглеждат неразбираеми. В очите на ЕС България възпрепятства един от главните приоритети на блока – разширяване […]
d0b5d181 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d180d0b8d181d0bad183d0b2d0b0 d0b4d0b0 d0bfd0bed0b4d0bad0bed0bfd0b0d0b5 d181d0b8d0b3d183d180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.