България и Румъния се провалиха с коронавируса

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0b8 d180d183d0bcd18ad0bdd0b8d18f d181d0b5 d0bfd180d0bed0b2d0b0d0bbd0b8d185d0b0 d181 d0bad0bed180d0be

България и Румъния имат най-ниските нива на ваксинация в Европейския съюз, а епидемиологичната ситуация отново излиза от контрол. Репортерите на брюкселското издание Euractiv в София и Букурещ анализират причините зад провала на двете страни в борбата с пандемията. Агенция „Фокус“ предава материала без редакторска намеса.

Ролята на неубедените български доктори

България е на второ място в ЕС по смъртни случаи, свързани с COVID-19 през последния месец и последно по ваксиниране – едва 21% от българите са напълно ваксинирани срещу вируса. Експерти казват пред EURACTIV.bg, че ситуацията се дължи на личните лекари, реакцията на институциите и податливостта на българите към фалшиви новини. Значителен брой общопрактикуващи лекари препоръчват хората с хронични заболявания да не се ваксинират, докато в Западна Европа тези хора са били ваксинирани първи. Известният български специалист по инфекциозни болести Атанас Мангъров омаловажава вируса от начало на пандемията и се изказва против ваксините срещу COVID. Това създаде среда на недоверие.

„Не успяхме да обучим повечето лекари, които се занимават с ваксини. Моментът за провеждане на целенасочена кампания за медицински специалисти през лятото на 2020 г. беше пропуснат“, коментира епидемиологът Християна Бацелова. „Изненадана съм колко лекари в България не разбират как действат ваксините. Медицинските специалисти се страхуваха да се ваксинират и в крайна сметка отказаха на пациентите си”, каза Бацелова. По данни на Българския лекарски съюз около 70% от българските лекари са ваксинирани, което е едно от най-ниските нива в ЕС.

„Първо, някои общопрактикуващи лекари отказаха да ваксинират много хора. След това недоверието се задълбочи от фалшивите новини. Време е да спрем да обвиняваме политиците. Не можем постоянно да обвиняваме другите за грешния си избор“, каза още Бацелова. Известният медицински юрист Мария Шаркова коментира, че колебливостта от ваксинация в България не е ново явление. „Фалшивите новини допринесоха за колебливостта във връзка с ваксината, добавяйки върху плодородната почва на политическата несигурност и каскада от избори. Няколко души от различни партии силно подкрепиха ваксинацията, а политическите лидери мълчаха или дори използваха антиваксинална реторика, за да получат подкрепа на електората“, каза Шаркова.

„Все още няма институционална реакция срещу фалшивите новини, разпространявани от лекарите. Медиите предоставят думата на определени специалисти, които разпространяват фалшиви новини, позовавайки се на аргумента за плурализъм на мненията“, каза Шаркова. Дори някои членове на Експертните съвети, назначени от министъра на здравеопазването, написаха препоръки в пряко противоречие с тези на международни професионални асоциации. Например те се обявиха против ваксинация на бременни жени или тези, които планират да забременеят през следващите шест месеца.

Румънските политици побързаха да обявят края на пандемията

През последните няколко седмици броят на заразените с коронавирус в Румъния рязко нарасна и скоро това бе последвано от нарастване на броя на смъртните случаи. Миналата седмица Румъния регистрира една от най-високите нива на смъртност в световен мащаб и подаде молба за помощ от ЕС, за да облекчи част от напрежението върху нейната здравна система. Лекарите и политиците обвиняват кампаниите за дезинформация и скептицизма към ваксините за слабото разпространение на ваксините срещу COVID-19, но причините за тази ситуация са по-разнообразни. Румънците имат дълга история на недоверие към държавните органи и ръководството на кампанията за ваксинация не направи нищо, за да се справи с това.

Военен лекар беше назначен да ръководи кампанията и – въпреки че този ход може да е помогнал в началото, тъй като военните са една от институциите с най-висок авторитет в Румъния – здравното министерство остана настрана и комуникацията беше лоша, според експерти по връзки с обществеността. Нещо повече, докато кампанията за ваксинация се провали в началото на лятото, високопоставени служители обявиха края на пандемията и кампанията за ваксинация беше счетена за успешна. Румъния беше първата страна от ЕС, която отмени ограниченията, въпреки че целите ѝ за ваксинация далеч не бяха постигнати. Първоначално правителството постави за цел да ваксинира 10 милиона души до края на септември, а след това въведе средна цел от пет милиона души, ваксинирани до 1 юни.

Но през май, когато цифрите все още бяха много далеч от целта, президентът Клаус Йоханис и премиерът Флорин Читу започнаха да премахват ограниченията. По-късно Читу каза, че целта му не е да ваксинира определен брой хора, а да преодолее пандемията. „Кампанията беше успешна, на практика спряхме пандемията“, каза президентът Клаус Йоханис през юни. Той оправда и без това ниския брой дози, прилагани ежедневно, с намаления брой инфекции, което поддържаше степента на приемане на ваксината на много ниски нива. С нарастването на броя на заразените през септември и особено през октомври, опашките в центровете за ваксинация се появиха отново, заедно с разговорите за нови ограничения и възможността зеленият пропуск да стане задължителен за определени дейности.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

От утре увеличават ковид леглата в болниците в Пловдив

0 (0) От утре увеличават ковид леглата в болниците в Пловдив, съобщиха за Plovdiv24.bg от РЗИ. Това се налага заради увеличената заболеваемост в областта. Отделенията са препълнени и това налага разкриването на допълнителни легла – касае се не само за интензивните такива. В Спешна помощ в УМБАЛ "Свети Георги“ снощи […]
d0bed182 d183d182d180d0b5 d183d0b2d0b5d0bbd0b8d187d0b0d0b2d0b0d182 d0bad0bed0b2d0b8d0b4 d0bbd0b5d0b3d0bbd0b0d182d0b0 d0b2 d0b1d0bed0bb

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.