Български лекар в САЩ: Четири елементарни неща, които България пропусна

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d181d0bad0b8 d0bbd0b5d0bad0b0d180 d0b2 d181d0b0d189 d187d0b5d182d0b8d180d0b8 d0b5d0bbd0b5d0bcd0b5d0bdd182d0b0

"В България в момента цари хаос, който не биваше да се случва. Всички знаехме, че идва нова вълна на пандемията. България трябваше да се подготви за нея още през лятото." Разговор с български лекар в САЩ:

„Преди всичко искам да кажа, че никого не обвинявам, но ми се струва, че в България беше загубено много ценно време, което можеше да се използва за подготовка на болниците и медиците. Знаеше се, че ще има нова вълна през есента и че в България най-големият проблем е персоналът. Можеше студентите по медицина шести курс да са преминали вече някакво обучение как да се грижат за болни от Ковид-19 и как да се пазят от вируса при събличане и обличане, което е много важно. Можеше да има вече списъци кой от тях в коя болница ще отиде, ако там не достига персонал. Можеше да бъдат обучени и лекарите, които нямат нужната специалност и които сега казват, че не искат да влизат в Ковид-отделенията, защото не знаят как да лекуват болните. Можеше също така да се направи график кой кого ще замести в случай, че даден лекар или сестра се заразят. Това са едни наистина простички планове, които при нас бяха изготвени още през март и които помагат много. А и "Спешна помощ" няма нужда 50 минути да дезинфекцира линейките, след като е возила болен с коронавирус. Една ултравиолетова лампа свършва работата за 15 минути. По мое мнение, в България в момента цари хаос, който не биваше да се случва."

"За България това е първата вълна"

Това ни казва български лекар, пожелал анонимност, който работи във Филаделфия. Д-р Б. има специалности по детска кардиология, вътрешни болести и палиативна медицина. Според неговата преценка, причината за толкова много заразени медици се крие най-вече в умората на медицинския персонал. Д-р Б. дава пример с негов колега в САЩ, който се заразил, след като при прегледа на пациент с други оплаквания носил само хирургическа маска, а не маска с висока защита. „Явно пациентът е имал и коронавирус, защото няма откъде другаде да се е заразил колегата ми. Това се случва, защото всички ние сме силно преуморени и сваляме гарда. Освен това в момента има повече заразени, отколкото през март, а това увеличава риска за лекарите. И на трето място: при първата вълна на пандемията обществата ни бяха много по-затворени, докато сега работят заведения, магазини, фитнес зали. Специално за България обаче си мисля, че в момента това е първата вълна. И всички в страната трябваше да се подготвят за нея още през лятото", казва д-р Б.

Лекарят разказва и за ситуацията в Съединените щати: „Хората, които повярваха на Тръмп и не носеха маски, пострадаха много. Само един пример: Тръмп направи един предизборен митинг във Флорида сред множество пенсионери, които бяха без маски – и сега там върлува страшна епидемия. Ако погледнем кои са най-общо привържениците на Тръмп, ще установим, че неговите симпатизанти са хора предимно от дълбоката провинция, които живеят на големи разстояния едни от други във ферми, а работата им е предимно навън. И щом разберат, че някъде има болен, веднага се изолират напълно. Тези места нямат нищо общо с големите градове, където метрото, улиците, магазините са пълни. Другите привърженици на Тръмп са богатите хора с огромни имения, които така или иначе живеят далеч от останалите.

"Сред лекарите няма привърженици на Тръмп"

Що се отнася до лекарите в страната: лично аз не познавам нито един лекар, който да лекува болни от Ковид-19 и да подкрепя Тръмп или отношението му към пандемията. Не говоря за специалистите, които консултират, без да преглеждат, не говоря и за лекарите в застрахователни и фармацевтични компании. Говоря за лекарите, които влизат в пряк контакт с болните, които по 7-8 часа са с маска и шлем. Говоря за лекарите, които ежедневно са изложени на това физическо и емоционално напрежение. Сред тях няма привърженици на Тръмп.

Не искам да политизирам, но истината е такава – Доналд Тръмп не се интересува какво става с хората около него. Неговият свят е Доналд Тръмп – и толкова. Вижте как сменя съветниците си – един ден ги хвали, а после ги нарича „идиоти", както нарече съветника си за коронавируса. И днес по въпросите на пандемията го съветва радиолог. Как е възможно? От значение за Тръмп са очевидно единствено личните му интереси. Ако неговите интереси съвпадат с тези на държавата – чудесно. Много често обаче не съвпадат. Надявам се на светлина в тунела", казва д-р Б.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

„Системата ни убива“ и студенти протестират в София

0 (0) Участници в антиправителствения протест, организиран тази вечер от движението „Системата ни убива“ блокираха движението на кръстовището пред ректората на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, съобщи БНР. Междувременно там за четвърта поредна вечер студенти протестират с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Недоволството им протича мирно. […]
d181d0b8d181d182d0b5d0bcd0b0d182d0b0 d0bdd0b8 d183d0b1d0b8d0b2d0b0 d0b8 d181d182d183d0b4d0b5d0bdd182d0b8 d0bfd180d0bed182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.