Ваксините в Европа: нищо не е наред

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0b0d0bad181d0b8d0bdd0b8d182d0b5 d0b2 d0b5d0b2d180d0bed0bfd0b0 d0bdd0b8d189d0be d0bdd0b5 d0b5 d0bdd0b0d180d0b5d0b4

Едните се бавят, другите ще изпълнят само 40 процента от договореното, за третите пък съвсем нищо не се знае – производителите на ваксини се оказаха крайно ненадеждни.

Европейският съюз сериозно изостава с имунизациите срещу коронавирус. След първоначалните организационни проблеми се оказа, че ваксините не достигат. Европейската комисия сключи договори за доставката на два милиарда ваксини от осем производители. Засега обаче доставят единствено BioNTech и Pfizer, но в края на януари и те започнаха да изпитват затруднения с производството. AstraZeneca пък възнамерява да осигури едва 40 процента от договореното количество в първото тримесечие на годината.

Успехът е на път да се превърне в провал

До момента Европейската комисия се гордееше с политиката си за поръчка и доставка на ваксини, която трябваше да осигури достъп до ценните препарати на всички държави членки. Говорителят на комисията Ерик Мамер реагира остро на информацията за сериозен срив в процеса: "Ние сме много активни по отношение на сътрудничеството с компаниите въз основа на договорите, които те са сключили с нас. Въпросът е какво може да се направи за успеха на процеса”.

Представители на ЕС проведоха среща с AstraZeneca в понеделник, за да напомнят на компанията нейните задължения по договора. Макар, че официалното одобрение за ваксината на AstraZeneca се очаква чак в петък, очакванията към нея са високи. Тя е по-евтина от продуктите на конкурентите и се съхранява по-лесно. ЕС поръча 400 милиона дози от препарата, миналата седмица обаче от AstraZeneca заявиха, че "първоначалните количества ще са по-малко от очакваното".

След срещата еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидес определи новия план за снабдяване с ваксини като "неприемлив". "ЕС съдейства финансово за разработката и производството на ваксината и иска да се възползва от това”, каза тя и допълни: "ЕС иска предварително поръчаните и платени дози, договорът трябва да бъде изпълнен изцяло". ЕС настоя и за прозрачност при доставките към трети страни: "Компаниите трябва предварително да ни информират, ако искат да доставят на трети страни". Зад това изказване се крие упрекът, че AstraZeneca ще продължи да доставя ваксини на Великобритания, но няма да изпълни поръчката на ЕС.

Здравният експерт на ЕНП в Европейския парламент Петер Лизе постави под съмнение обясненията на AstraZeneca: "Оправданието, че има проблеми в европейската верига за доставки, но не и на други места, не е убедително, защото не е проблем ваксината от Великобритания да се достави на континента", обясни той.

"Не искаме обезщетения, а ваксини"

От Pfizer също имат проблем с осигуряването на необходимите количества. От компанията обясниха, че трябва да реорганизират процесите на производство и доставка, за да задоволят търсенето. Производството ще се засили още от февруари, обещаха от Pfizer.

Сега италианското правителство иска да съди Pfizer и AstraZeneca за неспазване на подписаните договори: "Искаме да получим тези дози, а не обезщетение, не става въпрос за пари", заяви външният министър Луиджи Ди Майо. Италия очаква забавяне на кампанията си за ваксиниране до два месеца, обясни заместник-министърът на здравеопазването Пиерпаоло Силери пред RAI. А премиерът Джузепе Конте отсече: "Нарушаването на договорите нанася "огромни щети" в Италия и на други места". Френският министър по европейските въпрос Клеман Бон също призова Pfizer да "спази ангажиментите си".

Що се отнася до ваксината Moderna, която е разработена в САЩ, производството за Европа трябва да се поеме от консорциум от три швейцарски компании и други фармацевтични фирми. Moderna никога не е произвеждала ваксини в такъв мащаб, т.е. и там се очакват възможни производствени проблеми и затруднения при доставката.

Как да се противодейства?

Според здравната експертка Юта Паулус проблемът е, че ваксините са били разработени по-бързо от очакваното без компаниите да разполагат с необходимия капацитет за производство. Представителката на германската Зелена партия не смята, че Брюксел носи вина за ситуацията: "Твърди се, че AstraZeneca е получила стотици милиони евро, за да започне да произвежда още преди одобрението. Ако договорът не се изпълнява, това не е по вина на Комисията." Стои и въпросът защо Великобритания продължава да бъде снабдявана, а ЕС – не.

Депутатите обаче не са запознати с детайлите в договорите между ЕК и производителите – ключови пасажи са скрити, като например по отношение на сроковете за доставка и санкциите при неизпълнение. Междувременно цените станаха известни благодарение на една белгийска министърка.

Юта Паулус не смята, че има смисъл от съдебни дела, чието решение ще се вземе след две или три години. По-добре е лицензите за ваксините да бъдат обявени за обществени блага: "Лицензите трябва да бъдат споделени, щом ваксините са разработени с обществени средства". В Индия и в Южна Африка има такива примери при производството на медикаменти против СПИН. Подобен подход би могъл да се възприеме при пандемията от коронавирус, така че възможно най-много производители да могат да започнат да произвеждат ваксините едновременно.

В този случай авторите на ваксината би трябвало да бъдат обезщетени, но дали такива радикални идеи имат шанс в Брюксел? За момента не, но по-нататък не е изключено. Във всеки случай така ЕС би имал силно средство за натиск, с което да накара фармацевтичните компании да отстъпят, ако изобщо са в състояние да произведат необходимите количества.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разрушават мост в Пазарджишко, за да построят нов

0 (0) Утре – 27 януари, ще започне разрушаването на съществуващия мост над река Бошулска на третокласния път III-3704 в област Пазарджик. На мястото на съществуващото съоръжение при 11-ти км на пътя Пазарджик – Бошуля – Ветрен – АМ „Тракия“ ще бъде изграден нов мост с две ленти за движение […]
d180d0b0d0b7d180d183d188d0b0d0b2d0b0d182 d0bcd0bed181d182 d0b2 d0bfd0b0d0b7d0b0d180d0b4d0b6d0b8d188d0bad0be d0b7d0b0 d0b4d0b0 d0bfd0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.