Валентин Йовев за ФАКТИ: Ползите от присъединяването ни към Европейската космическа агенция са огромни

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0b0d0bbd0b5d0bdd182d0b8d0bd d0b9d0bed0b2d0b5d0b2 d0b7d0b0 d184d0b0d0bad182d0b8 d0bfd0bed0bbd0b7d0b8d182d0b5 d0bed182 d0bfd180d0b8

Ако погледнем към идеята на Трифонов България да изпрати заедно със Северна Македония астронавти в НАСА и държавата ни да се присъедини към Европейската космическа агенция отвъд първоначалния ступор от това да говорим за космонавтика, когато обществен приоритет номер 1 е съдебната реформа, това конкретно предложение на Трифонов всъщност би могло да има своите ползи от гледна точка на развитието на научната дейност у нас.

От ФАКТИ разговаряхме за тези ползи с инж. Валентин Йовев, бивш заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и представител на държавата ни в Групата за наблюдения на Земята – GEO, колективен член на която е именно Европейската космическа агенция.

GEO се занимава с изграждането на глобална мрежа за наблюдение на Земята Въпросната мрежа от своя страна дава възможност да събираме инфoрмaция зa рaзрaбoтвaнeтo нa пoлитики в дeвeт coциaлнo-икoнoмичecки oблacти нa oбщecтвeнa пoлзa: бeдcтвия, здрaвe, eнeргeтикa, климaт, вoдa, врeмe, eкocиcтeми, ceлcкo cтoпaнcтвo и биoлoгичнo рaзнooбрaзиe.

„Ползите от присъединяването ни към Европейската космическа агенция са огромни. Много се зарадвах на предложението, което чух от г-н Трифонов, тъй като очевидно има раздвижване в тази сфера и някой все пак е подсказал положителните страни на едно такова действие. Всъщност не се сещам за възможни отрицателни“, коментира Йовев.

„Има решение на Министерски съвет за присъединяването ни към Европейската космическа агенция от 2014 година. Един проблем пред присъединяването ни е плащането на членския внос, който е от порядъка на 1 милион евро годишно. Срещу това обаче нашите учени биха могли да получават проекти за изпълнение в много по-голям размер. Става въпрос за развитие на научно-практическите задачи“, обясни той.

Решението, за което говори Йовев е Споразумението за европейска кооперираща държава между правителството на Република България и Европейската космическа агенция (ЕКА), който беше одобрен на 11 юни 2014 година.

„Аз съм геодезист и съм в сферата на координатните системи, GPS системите, които са свързани с космоса и с Европейската космическа агенция, с обмена на пространствени данни в рамките на Европейската космическа агенция. В Европейската космическа агенция не членуват само държани-членки на Европейския съюз. Швейцария и Канада например също са членове. От страните в Европейския съюз само България и Хърватия нямаме достъп до тези програми, от които можем да се възползваме“, каза още Йовев.

„Можем да се включим по много от техните програми, включително можем да направим това, което каза г-н Трифонов – можем да предложим кандидати за астронавти. Не смятам, че има нещо комично, дори напротив – темата е много сериозна. Прозвуча комично, но за хората, които са запознати отдавна, не е“, допълни той.

„Решението на Министерски съвет за присъединяването ни към Европейската космическа агенция е от времето на Орешарски. Защо след това нещата не се развиха в тази посока, не ми е ясно. Много положително настроен съм към изказването на г-н Трифонов. Дано тези намерения са сериозни, тъй като не виждам причина за подобно изоставане у нас. В България има доста програми, по които учените ни могат да работят, но защо да не ги финансираме и през механизмите на Европейската космическа агенция“, завърши представителят ни в GEO.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Осман Октай: Слави Трифонов отвори широко вратите на следващи предсрочни избори

0 (0) Виждаме нестандартен ход на една политическа формация. Този ход на Слави Трифонов отваря широко вратите на следващи предсрочни парламентарни избори. Той постави на колене дори старта на новия парламент, опитвайки се да се измъкне от политическата отговорност, с която е натоварена ИТН като първа политическа сила. Това каза […]
d0bed181d0bcd0b0d0bd d0bed0bad182d0b0d0b9 d181d0bbd0b0d0b2d0b8 d182d180d0b8d184d0bed0bdd0bed0b2 d0bed182d0b2d0bed180d0b8 d188d0b8d180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.