Валентин Попов пред ФАКТИ: Протестът ще мине под надслов „На коя линия е МВР“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0b0d0bbd0b5d0bdd182d0b8d0bd d0bfd0bed0bfd0bed0b2 d0bfd180d0b5d0b4 d184d0b0d0bad182d0b8 d0bfd180d0bed182d0b5d181d182d18ad182 d189

Недоволството на служителите на Министерството на вътрешните работи относно предвиденото увеличение на възнаграждението им с 10% продължава. Служителите на МВР настояват за по-висок процент на увеличението и се готвят да излязат на нов протест тази неделя – на 8 ноември.

От ФАКТИ се свързахме с председателя на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов, за да говорим за исканията на служителите в МВР и плановете на синдиката. Разговора ни четете в следващите редове:

– Г-н Попов, вчера от синдиката на пожарникарите „Огнеборец“ съобщиха, че са разговаряли за 15% увеличение на заплатите на служителите – Вие как смятате, това достатъчно ли е?

– И аз го четох. Към нас няма отправено такова предложение официално, но в никакъв случай не ни устройва.

– Тоест Синдикалната федерация на служителите в МВР не е получавала такова предложение?

– Не, ние не сме получили такова предложение, не сме участвали в някакви разговори, преговори, в които да е споменато такова предложение и в никакъв случай увеличение в такъв размер не ни устройва и не ни върши работа.

– Вие оставате твърдо зад искането за увеличение от 30%, така ли?

– Не, ние сме казвали досега, че искаме 30%. Ние направихме едно сравнение с други административни структури в страната – знаете за Постановление 240 от 31 август, в което са изброени 34 административни структури. Към тях съвсем скоро бяха добавени още две – станаха 36. Ние просто правим сравнение между 10-те процента, които се предлагаха за нас и техните до 30%, като повечето от тях ги получиха със задна дата от 1 август.

В момента мога да направя абсолютно същото сравнение. Пак ще кажа, че в това постановление изброените административни структури бяха описани от финансовия министър като администрации, чиито служители са натоварени с пряко участие в налагане на мерки за борба е пандемията и ликвидиране на последствията от COVID-19. При това положение пък в последните дни МВР предостави и автомобили, и служители, които пряко да се занимават отново с COVID-19 и разликата от два пъти на мен никак не ми се вижда да съществува в работата, която вършат служителите на МВР и служителите на изброените администрации. Нещата отново са несправедливи и отново се обидих.

– По повод тези 25 микробуса на МВР, които ще бъдат отпуснати и съответните служители на МВР, които са минали обучение за парамедици и ще работят с тях – Вие говорите в момента за финансово увеличение, но има ли и още нещо, което може да се направи за служителите, които ще работят на първа линия с пациенти?

– Ние работим на първа линия от момента на обявяване на извънредното положение през март тази година. Специално тези 50 колеги – те ще са в средата на първата линия. Те ще са наистина толкова пряко заети с борбата срещу пандемията, че повече няма накъде. Единствените хора – поклон пред тях, които дават повече, това са медиците, които се занимават директно с болните от Covid и които прекарват дълги дежурства без да свалят защитните облекла. Още веднъж поклон пред тях. Само че тях ги няма в тези 34 администрации, за тях се предвиждат някакви други мерки също в новата година.

– Все пак какво може да се направи?

– Могат да се направят няколко неща, които донякъде са свързани с финансов ресурс. На Вас известна ли Ви е статистика за положителни PRC тестове, за заболели и за починали от Covid служители на МВР? Аз я нямам тази статистика, синдикатът я няма. Смятам, че статистика има, но просто я няма в публичното пространство, не е общо достояние. Не съм и достатъчно убеден, че МВР има достатъчно ясна стратегия по отношение на това как да защитава служителите от заразяване. Не съм убеден – не мога да твърдя, че няма, не мога да твърдя, че е лоша, но не съм убеден.

Предстои ни да зададем тези въпроси въпроси официално на министерството. В качеството си на работодател то има определени задължения, възложени му със заповеди на министъра на здравеопазването. Може би ще трябва наистина да подложим на една по-сериозна дискусия въпроса до каква степен тези заповеди се спазват в МВР.

– Готвите ли национален протест?

– Да, на 8 ноември.

– Какви ще бъдат официалните Ви искания?

– Протестът ще мине под надслов „На коя линия е МВР“. Някой ще трябва да ни отговори настина на този въпрос, защото увеличението на възнаграждението някъде се случва от 1 август, ние говорим за 1 януари следващата година. Когато се направи сравнение между тези увеличения, се оказва, че МВР не е на първа линия, ами някъде на 18 линия. Смятаме да поставим сериозно този въпрос и да чакаме отговор.

– Тоест тези искания ще бъдат към бюджета за следващата година?

– Нашите искания биха могли да бъдат също със задна дата, но не са. Ние проявихме достатъчно търпение като не скочихме рязко още през септември, когато се запознахме с това постановление на Министерския съвет. Ние доста толерантно изчакахме да дойде времето, когато ще се говори за бюджета за 2021 година. Очевидно – за мен поне стана очевидно, че толерантността, която проявихме не беше оценена. Компромисите, които бяхме склонни да направим, тези от тях, които направихме и продължаваме да правим като не говорим за задна дата, а за 1 януари очевидно също не са оценени. Ако ще правим компромиси, които ще вредят на нас и на нашите членове, мисля, че няма да сме на мястото си като синдикална организация. Възможностите ни за компромиси се изчерпват все повече и повече.

– Ще Ви върна към статистиката за служителите на МВР, заболели от COVID-19, която споменахте по-рано – за какво говори такава липса ако не на статистика, то на публична статистика?

– Липсата на такава статистика поне мен, като представител на синдикална организация, ме притеснява и ме тормози. Би трябвало да я има, защото най-малкото това би показала в какъв риск работим. Разбира се, тази статистика не би могла да е единствен аргумент, защото хора се разболяват и се заразяват не само в изпълнението на задълженията си.

Двете неща биха могли да бъдат малко свързани обаче, защото в това отношение министърът на вътрешните работи спомена някои числа – колко граждани са били карантинирани от началото на пандемията, колко са в момента карантинираните – те са близо 30 хиляди, колко са установените нарушения на карантината и колко са влезлите в сила присъди за нарушаване на тези мерки. От всичко това, особената тежест е на гърба на служителите на МВР. След това да правим сравнението с работещи на първа линия с до 30% увеличение и работещи служители на МВР на не зная коя линия с 10-15%, колегите имат всички основания да се чувстват обидени.

– Все пак какъв процент би бил приемлив?

– Ние до момента не сме получили официално в хода на преговори какъвто и да е било процент, за да можем да говорим по него и да излезем с насрещно предложение, така че ще се въздържа да определя. Нормалното е това да става в рамките на преговорен процес. Той започна, имахме една първа среща с представители на политическото ръководство на МВР, в това число и с министъра, само че по време на тези преговори чухме това, което бяхме чули и преди това – 10%. На тази среща ние също не говорихме за някакви проценти, не излязохме с насрещно предложение, защото сметнахме, че не сме получили никакво предложение. Това е факт.

Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разкриха брутално убийство с бухалка край Добрич

0 (0) 31-годишният Биляй М. отива на съд заради извършено убийство с особена жестокост и по особено мъчителен начин за жертвата. Това съобщиха от Окръжна прокуратура гр. Добрич. Според обвинителния акт, престъплението е извършено на 03.11.2012 г. в село Божурово. В нощта на 2 срещу 3 ноември 2012 г. след […]
d180d0b0d0b7d0bad180d0b8d185d0b0 d0b1d180d183d182d0b0d0bbd0bdd0be d183d0b1d0b8d0b9d181d182d0b2d0be d181 d0b1d183d185d0b0d0bbd0bad0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.