Владимир Костов: Пир по време на чума или избори при пандемия

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0bbd0b0d0b4d0b8d0bcd0b8d180 d0bad0bed181d182d0bed0b2 d0bfd0b8d180 d0bfd0be d0b2d180d0b5d0bcd0b5 d0bdd0b0 d187d183d0bcd0b0 d0b8d0bb

Коментар на Владимир Костов за "Епицентър"

Сходството между двете явления приемаме без усилие. И все пак е подвеждащо. Пирували са в чумно време, тези, които са имали възможност. Водени от илюзията да понесат някак по-леко изпитанието. Изборите, както и въобще голяма част от политиката, в условията на пандемия, са улеснявани от последната. Тя предлага на ангажираните в конфликтите сили, пътища за влияние върху обществото, каквито не съществуват в друго време.

Мислейки за избори, имам предвид тези за президент в Съединените щати.

Но макар и на друго равнище, пандемията предлага „терен и възможности“ за действия на политиците и при други избори, а и въобще в политиката.

В отделните страни и в нашия днешен свят в цялост.

Привидно живеем във време на промяна на съотношението на силите и съответно на геополитическата карта на света. Главното, което характеризира усилието за промяна се смята изместването на „центъра на тежестта“ от Запад към Изток. От САЩ, или Западът, към Китай и въобще Азия, т.е. Изтокът. Конфликтът на интереси е всеобхватен, мащабите на ангажираните сили – трудно въобразими.

Но подобни по същество „титанични сблъсъци“, все пак човечеството е преживявало – не знаем точно колко – в досегашния си път. В историческата ни памет помним за трансформацията на света преди половин хилядолетие с появата на колониализма и индустриалното производство.

По-рано – за края на византийската империя, а още по-рано – краят на римската.

И още по-далеко – залеза на антична Гърция. Преди – този на Месопотамия. А колко ли са преживените, за които има само догадки? И тези, за които нямаме и това?

Ето това „разбиране“, че колкото и да е опасен по мащабите си, конфликтът обхванал съвременния свят, е нещо, „вече преживявано“ от човечеството, е много важно за съвременната политика.

То дава възможност на управляващите елити да се опират на практики и виждания, усвоени в последния век на върволица от местни и световни конфликти и – с малки изключения – въобще да крият от обществото същността на главния конфликт в днешно време.

И пандемията на „ковид 19“ помага, или служи, точно за това. Приковавайки общественото внимание към милионите жертви на вируса, тя не ни дава възможност да се взрем и видим този истински главен конфликт. А оттам и да си дадем сметка, че за подобен конфликт нямаме спомен, нито догадка в историята, и че той по характера си е заплаха за самото съществуване на Човека.

Имам предвид войната, която се води в продължение вече на повече от половин век срещу традиционното семейство, изградено на основата на биологичната връзка между жена и мъж, с идеята за единение помежду им в пътя на продължаването на човешкия род. Семейство, което е, и единствено има потенциала да бъде, основа за сплотяване на човешкото общество на по-ефективни равнища за действие в други области.

Вглеждането в хода на тази необявена, но толкова по-ефективна война срещу традиционното семейство и биологически обусловената роля на жената и мъжа в семейството и оттам – в обществото, разкрива истинските бездни, с които е вече белязан нашия път. Бездни, които са смъртоносна заплаха за подрастващите, а по-нататък – и за самия Човек.

Но как да го направим, когато общественото съзнание е под блокиращите удари и на военно политически сблъсъци и на настъплението на пандемията „ковид 19“?

От тази гледна точка, какъвто и да бъде резултатът от президентските избори в САЩ, повод за тревога е, че кампанията не успя да излезе от калъпа на мислене и да насочи вниманието към прикрития, но по същество най-важен съвременен проблем. Този за семейството и за жената и мъжа като продължители на Човека. В единствения достоен за него път – като Човек.

Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Петрички охранител с разбита глава след семеен скандал

0 (0) Известният Стоян Ст. с прякор Тангъро, охранител от Петрич, изплаши до краен предел екип на Спешен център снощи, повикан на адреса му след нелеп инцидент. Пийнал, бившият охранител се скарал със съпругата си размахвал пистолета си срещу нея. В кавгата Стоян залитнал, паднал и разбил главата си. Незабавно […]
d0bfd0b5d182d180d0b8d187d0bad0b8 d0bed185d180d0b0d0bdd0b8d182d0b5d0bb d181 d180d0b0d0b7d0b1d0b8d182d0b0 d0b3d0bbd0b0d0b2d0b0 d181d0bb

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.