Всички партии и коалиции от последните два парламента работят за Румен Радев

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d181d0b8d187d0bad0b8 d0bfd0b0d180d182d0b8d0b8 d0b8 d0bad0bed0b0d0bbd0b8d186d0b8d0b8 d0bed182 d0bfd0bed181d0bbd0b5d0b4d0bdd0b8d182

Прелюбопитно е в българската политика през последните седмици. И по-конкретно в полето на кандидат-президентските игрички. Парламентаризмът бе леко позагърбен, защото там нещата са горе-долу ясни, и всички са вперили поглед в това кой евентуално ще конкурира Румен Радев за президентския пост.

Да, евентуално. Точно от тази хипотетичност започва спомената странна любопитност на ситуацията преди президентските избори. Нито една от сравнително големите партии, които не заявяват подкрепа за Радев, две от които и открито го нападат, не е обявила своя кандидат за президент на клетата ни република. Само с този факт, с това си бездействие, ГЕРБ, ДПС и "Демократична България" работят за Румен Радев.

Специално ГЕРБ и ДПС работят за настоящия президент и по друг начин.

В момента, каквото и да изрекат от ГЕРБ – най-токсичната политическа сила, управлявала страната ни повече от десетилетие, то работи в полза на Румен Радев, защото мобилизира широки периферии, които ненавиждат ГЕРБ, имат гербофобия, така да се каже.

Доколкото играта на ДПС, напрежението между партията на Ахмед Доган и Румен Радев ми се видя като абсолютна постановка, с която и двете страни да събудят едни националистически чувства – съответно у хората с турско самосъзнание в България и националистите у нас, които нямат търпимост към различните етноси в България. Тази игра ДПС години наред я играха с различни националистически проектчета, които, по сведения на хора като Касим Дал и Осман Октай, те сами са си създавали, за да мобилизират електорат. В момента изглежда, че може би Румен Радев е нещо като новият им скачен съд. Поне за тези избори. Но дори и в тази работа да няма никаква конспирация, Движението за права и свободи, идентично с ГЕРБ, само и единствено помага на Румен Радев, когато го напада. Причината е ясна – ДПС е толкова мразена в страната, не по етнически причини, колкото и ГЕРБ, и респективно всичко "от устата й" срещу Радев е добра реклама за него.

"Демократична България" пък просто бездействат и нехаят. Както обикновено. Вероятно дори все още не са разговаряли с възлови за демократичната общност фигури като Лозан Панов, за да му предложат да го издигнат за президент. А после се чудят защо потенциалът им достига своя таван с това да са нечия патерица – дали на Трифонов, дали на Радев. Преди и на Борисов, когато част от тях бях "Реформаторски блок".

А "Има такъв народ", "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и БСП открито подкрепиха Румен Радев, макар че хората на Нинова с някакви еквилибристики се опитват да го играят обидени на човека, който самите те изкараха на сцената, но той взе, че стана по-голям от цялата им партия.

С преминаването през всички партии и коалиции от 45-тия и 46-тия Парламент, които на практика са едни и същи, излиза, че абсолютно всички от тази група, макар и с различни прийоми и някои от тях може би неволно, играят в полза на втори президентски мандат за Румен Радев.

И стигаме до извънпарламентарната реалност, където преобладават прокремълските партии и индивидуални субекти. "Възраждане" издигна лидера си Костадин Костадинов, а днес стана ясно, че и лидерът на партия Атака – Волен Сидеров, влиза в битката за поста на "Дондуков 2". Именно това е другият прелюбопитен и в същото време изненадващ момент от политическата ни картина – прокремълски партии като "Възраждане" и Атака, чийто електорат потенциално би гласувал за традиционно добре настроения към Кремъл Румен Радев, ако любимите им партии нямат кандидат-президент, издигат свои кандидати, и то лидерите си, които са разпознаваеми. Това определено е лоша новина за Радев, защото с тези кандидатури му се отнемат пет или шестцифрен брой потенциални негови гласоподаватели, разкъсват прокремълския ляв вот. Има също и кандидат-президенти мюрета в прокремълския спектър от още по-малък мащаб, което подсилва странността, щото нали се смяташе, че Радев е руски човек.

В последна сметка може да се окаже, че благодетелите на Румен Радев не са тези, които всички смятахме, че са. Или вече не са. Или пък още от самото начало той е бил консенсусна възможност и за Изтока, и за Запада. По-конкретно за техните интереси у нас и на Балканите, разбира се.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проф. Тодор Танев: Най-потърпевша от появата на ПП ще е "Демократична България"

0 (0) Нова политическа формация на бившите служебни министри Петков и Василев няма да успее да обхване цялата територия на вакуум на политическо съдържание, който съществуваше в 45-ото и 46-ото Народно събрание". Това каза пред БНР политологът проф. Тодор Танев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той прогнозира, че […]
d0bfd180d0bed184 d182d0bed0b4d0bed180 d182d0b0d0bdd0b5d0b2 d0bdd0b0d0b9 d0bfd0bed182d18ad180d0bfd0b5d0b2d188d0b0 d0bed182 d0bfd0bed18f

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.