Вършила ли е Нидерландия зверства в Индонезия?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d18ad180d188d0b8d0bbd0b0 d0bbd0b8 d0b5 d0bdd0b8d0b4d0b5d180d0bbd0b0d0bdd0b4d0b8d18f d0b7d0b2d0b5d180d181d182d0b2d0b0 d0b2 d0b8d0bd

Мъчения, екзекуции, плячкосване и опожаряване на цели селища: ново изследване обвинява нидерландската армия в брутално насилие по време на войната за независимост в Индонезия през 1940-те.

През 1949 година Нидерландия признава независимостта на Индонезия, обявена след продължила четири години война. В Хага обаче тя е премълчавана и омаловажавана – официално се говори за поредица от „полицейски операции".

Систематично насилие

Дълги години след това нидерландското правителство твърди, че само в отделни случаи е било упражнявано насилие. Което не е самата истина, твърди Херт Остиндие от Института по етнография. „Днес знаем, че бруталното насилие не е прилагано само в отделни случаи, а е била практика – начин, по който нидерландската армия е водила тази война", казва историкът.

Той е част от екип учени, проучили борбата за независимост на Индонезия от 1945 до 1949 година. Тяхното изследване заключава, че нидерландската армия систематично е прилагала сила срещу индонезийски военни и цивилното население. „Става въпрос за мъчения по време на разпити, своеволни екзекуции на пленени военни, но също така и на цивилни хора, имало е плячкосвания, опожарявания на цели селища и т.н. Тоест, говорим за изключително груба сила", казва Остиндие.

Тогава Индонезия се е наричала Източна Индия и в продължение на 350 години е била нидерландска колония – чак до 1942-ра, когато японците превземат островния архипелаг. След като Япония капитулира, Хага се опитва да си възвърне контрола над Индонезия – включително със сила. Тогава загиват 100 хиляди индонезийци и 5 хиляди нидерландски войници.

Подмененият дебат за колониалното минало

Правителството не просто е знаело за извършваните военни престъпления, но и ги е насърчавало, твърди Остиндие: „Никой не се е задействал срещу това брутално насилие. Затова и то е продължило", казва историкът.

След това обаче темата е подменена със саможертвата на Нидерландия във Втората световна война и съпротивата, оказана на нацистките окупатори. Така дебатът за колониалното минало на страната е забравен, прочитът на тази част от историята започва чак в края на деветдесетте години на миналия век.

Критичен прочит

Това изследване е най-мащабното досега по темата. И преди още резултатите от него да бъдат оповестени, вече се чуват първите критични гласове. Така например Ханс ван Грийнсвен от Съюза на ветераните твърди, че рисуваната картина на насилие е едностранна и не представя контекста на събитията през въпросните четири години. „Вярно е, че една малка част от войниците носят вина. Но това трябва да бъде доказано с факти и източници. Не можеш просто да налагаш впечатлението, че всеки, който тогава се е сражавал за Нидерландия, е замесен във военни престъпления. Това просто не е вярно", казва ветеранът.

В обратната посока е критиката на Съюза на жертвите на нидерландския колониализъм – че изследването не е достатъчно задълбочено и широкообхватно. Омаловажава се вината на нидерландските извършители на насилието, заяви говорител на организацията.

Преди две години по време на държавно посещение в Индонезия крал Вилем-Александър се извини за насилието по време на войната за независимост в Индонезия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Знаковите убийства на прехода: Доктора отказал да внася дрога?

0 (0) Соченият от службите за един от най-големите контрабандисти на Балканския полуостров Иван Тодоров–Доктора е ликвидиран, защото отказал по неговите канали за нелегален стокообмен да се вкарват наркотици. Това е една от последните версии за причините, довели до разстрела на бившия ветеринарен лекар преди 16 години. В последните дни […]
d0b7d0bdd0b0d0bad0bed0b2d0b8d182d0b5 d183d0b1d0b8d0b9d181d182d0b2d0b0 d0bdd0b0 d0bfd180d0b5d185d0bed0b4d0b0 d0b4d0bed0bad182d0bed180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.