В началото беше една клика заговорници: 100 години комунизъм в Китай

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2 d0bdd0b0d187d0b0d0bbd0bed182d0be d0b1d0b5d188d0b5 d0b5d0b4d0bdd0b0 d0bad0bbd0b8d0bad0b0 d0b7d0b0d0b3d0bed0b2d0bed180d0bdd0b8d186

Всичко започва с една клика заговорници, а днес тя е най-голямата партия в света: Китайската комунистическа партия има 90 млн. членове. По повод 100-годишния юбилей излезе нова "Кратка история на КП". Какво пише в нея?

През юли 1921 в Шанхай се събира малка клика заговорници. Днес, 100 години по-късно, Китайската комунистическа партия с нейните 90 милиона членове е най-голямата партия в света. А по повод юбилея излезе нова „Кратка история на Комунистическата партия на Китай“. Какво пише в нея? Ето какво научихме от синолога Феликс Вемхойер, професор по китаистика в Кьолнския университет.

ДВ: Какво е основното послание на новата партийна история?

Феликс Вемхойер: Казано в резюме, основното послание гласи: дори и да е имало кризи, проблеми и грешки в историята на партията, тя винаги е съумявала да се преоткрие наново и да поведе Китай по пътя на благоденствието и международното признание, както и да нагоди идеите на Мао и на марксизма-ленинизма към изискванията на съответното време.

ДВ: Какво е по-различното в тази нова партийна история?

Вемхойер: Партийната история винаги е била съставяна така, че да демонстрира едно: дори неуспехите се вписват идеално в общата картина, тъй като в крайна сметка партията винаги сама е съумявала да коригира грешни развития. За разлика от преди в сегашната история много по-малка част е посветена на т.нар. Културна революция и на „Големия скок“. Според официалната интерпретация това са били двете големи грешки на Мао и на партията. По повод „Големия скок“ сега се говори само за „икономически затруднения“, докато в учебниците по повод 90-годишния юбилей на партията се срещаха думи като „масов глад“ или „хора, умрели от глад“. Това означава, че представянето на грешките от миналото сега е значително смекчено. Съвсем накратко е засегната и кървавата разправа с протестиращите на площад Тянанмън през 1989 година. Там се говори за „контрареволюционен бунт“, който е имал за цел да отмени социалистическата система и поради това е трябвало да бъде смазан.

ДВ: Каква роля играе Си Дзинпин в новата партийна история?

Вемхойер: Много сериозна. Споменават се, разбира се, и заслугите на неговите предшественици – например идеите на Мао, теорията на Дън Сяопин или икономическата концепция за развитие на Ху Дзинтао. Като кулминация на всички тези развития обаче са изведени идеите на Си Дзинпин за "новата ера" и "китайската мечта" като ключова цел на Китай , която най-късно до 2049 да превърне страната в напълно развита индустриална държава и световна сила. Новата история представя Си като едва ли не най-значимия лидер на ККП – макар да е само от осем години на власт, на него е посветена близо една четвърт от новата партийна история.

ДВ: Как се обяснява тази фиксация върху личността на Си?

Вемхойер: Една от причините за това е страхът от вътрешнопартийни междуособици, които вече на два пъти са водили партията и страната до ръба на истинска катастрофа – веднъж по времето на т.нар. Културна революция и втори път през 1989 година. Затова сега е очевиден стремежът на всяка цена да се предотвратят вътрешнопартийни борби, които евентуално биха могли да доведат до кризи с експлозивен заряд. Тук обаче трябва да се отбележи, че дори харизматичен лидер като Мао не е успявал да прекрати битките между различните фракции в ККП.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Албания уличи шпиони от две страни

0 (0) Албания започна дело за шпионаж срещу двама руснаци и четирима чехи, съобщи ТАСС. Представени са материали на прокуратурата за двама руски граждани. Това са Георги Буданов и Владислав Черкасов. Те са посетили страната по време на учения на НАТО. Смята се, че са опитали да съберат информация за […]
d0b0d0bbd0b1d0b0d0bdd0b8d18f d183d0bbd0b8d187d0b8 d188d0bfd0b8d0bed0bdd0b8 d0bed182 d0b4d0b2d0b5 d181d182d180d0b0d0bdd0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.