В три минути: как България стана такава

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2 d182d180d0b8 d0bcd0b8d0bdd183d182d0b8 d0bad0b0d0ba d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d181d182d0b0d0bdd0b0 d182d0b0d0bad0b0d0b2d0b0

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

За да съм сигурен, че студентите ми са запознати с основното, с течение на времето успях да сведа разказа за 45-те социалистически години до около три минути. Това се получава, когато махнеш всички излишни подробности и стигнеш до най-същественото – до онова, без което не би могло изобщо да има смислен разказ.

Напоследък като че съм на ръба да сведа и разказа за последвалите 30 години до няколко минути. А това е тъжно, защото нещата, които са основополагащи за други европейски народи, при нас се оказват в графата „излишни подробности”.

Заграбването

Ще ви разходя из тези два разказа, започвайки с онзи за комунизма. В края на 1947 година комунистите превземат индустриалните и търговските предприятия, както и финансовите институции, включително пенсионните фондове и централната банка. Така заграбеният ресурс им стига за десетина години, след което свършва. Оглеждайки се откъде другаде могат да вземат, комунистите забелязват селското стопанство, в което са ангажирани около 80 процента от българите. От края на 1950-те години започват да изпомпват селото. Този път присвоеното стига за двайсетина години, но и то свършва. Нямайки откъде повече да набавят вътрешни средства, комунистите са принудени да се насочат към външни, взимайки все повече кредити от западни банки. След още десетина години се оказва, че комунистите не могат да върнат тези кредити. Икономиката фалира и комунизмът рухва.

Обяснява ли този разказ наблюдаемата действителност? Обяснява я. Да опитаме сега с периода след 1990 година. След като рухва икономиката, основана върху държавна собственост, българите решават да си направят нова икономика, основана – както при успешните западни страни – върху частната собственост. Три-четири години по-късно около 1 милион българи вече са в частната икономика, формирайки бъдещата средна класа. Появява се обаче законът на джунглата, при който силните взимат от слабите каквото им трябва. Първите „силни” са т.нар. мутри – бивши борци и вдигачи на тежести, водени от бивши милиционери и агенти на тайната полиция. Десетина години по-късно тези вече са се изтребили помежду си и на сцената излиза нова порода "силни". Още не са „бели якички”, но поне са облечени в някакви ризи с някакви яки. Междувременно начеващата средна класа, оказала се в положението на плячка, губи устрем и енергия. След още десет години въпросните "силни" са вече истински „бели якички”. Облечени са като държавници, защото са държавници – държавната власт е в техните ръце. От тази си позиция те повтарят действията на своите комунистически предшественици, а именно: взимат ресурсите на държавата и на нейните граждани.

Този разказ също съответства на наблюдаемата действителност. А сред отпадналите излишни подробности са върховенството на закона, разделението на властите, правата и свободите на гражданите, институциите, самата политика – именно онези неща, които правят напредналите европейски народи напреднали европейски народи.

Надеждата

И двата разказа са тъжни, тъй като се оказва, че и в двата случая двигателят на събитията в България е един и същ: алчността на силните на деня, тяхната готовност да завземат ресурсите на обществото.

В разказаното има, разбира се, и оптимистичен елемент. Щом знаем, че бедите ни се дължат на алчността на властта, очевидно изходът от тези беди е да направим така, че алчността на властта оттук насетне да не бъде допускана да се превръща в двигател на събитията.

Знанието наистина натъжава, но пък стигането до истината винаги има освободителен ефект.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Здравният министър: Ще изправим цялата мощ на държавата срещу вируса

0 (0) ''Следим всяко едно число с изключителна загриженост. Голяма част от българите, които попадат в статистиката, имат придружаващи заболявания. Българската нация има сериозни здравословни проблеми. Ние имаме недобра медицинска култура и това го показва. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в предаването ''Панорама'', което се излъчва по БНТ. […]
d0b7d0b4d180d0b0d0b2d0bdd0b8d18fd182 d0bcd0b8d0bdd0b8d181d182d18ad180 d189d0b5 d0b8d0b7d0bfd180d0b0d0b2d0b8d0bc d186d18fd0bbd0b0d182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.