Ген. Димитър Шивиков пред Фрог: От площад ”Независимост” властта изглежда още по-корумпирана, още по-некомпетентна и неспособна

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b3d0b5d0bd d0b4d0b8d0bcd0b8d182d18ad180 d188d0b8d0b2d0b8d0bad0bed0b2 d0bfd180d0b5d0b4 d184d180d0bed0b3 d0bed182 d0bfd0bbd0bed189d0b0

Продължавам да участвам в протеста, няма да предам народа си. Народът се събуди, ще има по-голяма избирателна активност. Левски е казал, че българите искат да им се поднесе свободата на тепсия. За свободата и правата човек се бори всеотдайно и до край. От площад ”Независимост” властта изглежда още по-корумпирана, още по-некомпетентна и неспособна. Не е време за егоцентризъм, нарцисизъм и чувство на незаменимост, а за обединение. Това казва за "Фрог нюз" ген. Димитър Шивиков. – Г-н генерал, продължавате ли да ходите на протести? Изиграха ли те своята роля и какво е значението на продължаващите протести, макар че не са многобройни?

– Първо искам да заявя, че протестите не са спирали и вече 146 дни продължават, въпреки че тъй нареченото „Отровно трио“ се оттегли от този формат на провеждане.

Още в деня, в който те обявиха, че се оттеглят от този формат на протест, всички участници по най-демократичен начин чрез гласуване взехме решение да продължим с протеста ежедневно, за да не се губи смисъла и идеята на протеста, да се поддържа чувството на твърдост, решимост, смелост и непоколебимост в постигане на целта в онази част от народа ни, която по същество ни подкрепя, но поради различни причини не може да участва непрекъснато с реално присъствие.

Да, продължавам да участвам и ще участвам до последно. Няма да предам народа си в стремежа и желанието за постигане на по-добро и демократично бъдеще. Естествено, че протестът изигра изключителна роля в българското гражданско общество, независимо, че към днешна дата не сме получили оставките на правителството на Борисов, на главния прокурор и разпускането на народното събрание.

Първата и най-голяма победа е, че гражданското общество се събуди и се преодоляха чувствата на страх и обреченост, че ние обикновените, нормални хора не можем да принудим управляващите да започнат да се съобразяват с исканията на хората. В голяма степен ги принудихме да се смирят, а не да продължават с тяхната брутална арогантност, високомерие, надменност, чувство на незаменимост и безгрешност. Друго, което постигна протестът е, че към днешна дата социологическите агенции прогнозират по-голяма избирателна активност, което е залог за промяна.

Прав сте, че протестът не е така масов, но имайки предвид тежката епидемиологична обстановка и настъпващата зима не е важно да се събират хиляди. Ежедневно се събираме няколко десетки достойни, смели и непоколебими българи, за да покажем на останалата част от сънародниците ни, че нищо не е в състояние да ни разколебае и разедини в постигането на целите.

– Като че ли трябва да се активират "революционерите" от социалните мрежи. Те са с протестиращите, но като че ли само на думи. Няма ги на площада?

– На този въпрос ще отговоря с цитат на Васил Левски, който в своите завети казва: „Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия!“ Колко прозорлив и прав се е оказал Апостолът на свободата. Проследявайки социалните мрежи се вижда, че стотици хиляди сънародници, седейки в къщи и зад клавиатурата на електронното средство подкрепят протеста и то активно. Дори и платените сервилни социологически агенции признаха, че над 67 процента от хората подкрепят протеста.

Ще използвам Вашата медия, за да се обърна към тези хора и да ги призова да не бъдат пасивни, а активни и при всяка възможност да идват на площада. За свободата и правата човек се бори всеотдайно и до край. На 14 декември организираме поредния всенароден протест и се надявам, че ще се съберем десетки хиляди. „Дела трябват, а не думи!“ с този цитат на Левски се опитвам да накарам революционерите от социалните мрежи да дойдат на площада на 14 декември.

– След тези близо 150 дни на протест, как изглежда властта от площад "Независимост" и от "Орлов мост"?

– Властта изглежда още по-корумпирана, още по-некомпетентна и неспособна да се справя със задълженията си. Тя работи само и единствено в свой користен интерес и да замете следите на закононарушенията, които е направила. Това е основната причина да не подаде оставка.

Управляващите действат хаотично, непоследователно, притиснати от обстоятелствата вземат необосновани и колебливи решение, които водят след себе си пагубни последствия. Такова е управлението на Борисов, лавиращо между исканията и поетите ангажименти и обещания, както пред местните олигархични кръгове, така и пред международните такива. В крайна сметка всичко е върху гърба на народа. Време е това правителство да си ходи, за да се спре с разграбването на България!

-Как виждате едно съвместно участие в изборите на "Има такъв народ" на Слави Трифонов, "Изправи се.бг" на Мая Манолова и на Демократична България. Не е ли време да се загърбят някои различия, поне временно, в името на България?

– Като човек с гражданска позиция, имащ самочувствието, че познавам процесите, които протичат и личното ми познанство с тези лица, постигането на единство и явяване заедно на изборите ще е дълъг, труден и почти невъзможен вариант. Причината е в личностните характеристики и качества на посочените лица. Има много егоцентризъм, нарцисизъм и чувство на незаменимост. В името на каузата, зад която и те твърдят че застават, се иска воля за преодоляване и загърбване на всичко онова, което разделя и раздалечава.

Смятам, че трябва да се направи на широка основа едно обединение на всички партии, НПО и силно разпознаваеми надпартийни личности, които са извън парламента, за да се постигне реален и значим резултат на изборите. Освен това някои от политическите лидери са компрометирани в очите на избирателите и тези политици е редно да минат крачка назад. – На чия страна ще застане Обединени за свобода и справедливост в Отечеството на предстоящите избори, в която членуват офицери от българската армия и видни общественици?

– Нямам съмнения, че Обединение за свобода и справедливост на Отечеството ще застане на страната на народа и на тези, които искат промяна, а не подмяна на статуквото.

– Зимата и мерките против пандемията ще спрат ли протестите?

– Още на първия въпрос Ви отговорих, че никой и нищо не е в състояние да спре протеста. Само и единствено протестиращите са хората, които могат да решават какво и как да се случи. Протестът продължава!

– Какво би казал Васил Левски на днешните управници?

– Не бих си позволил и нямам право да влизам в образа на Васил Левски, защото той е свят, той е знаме, той е светлина, той е всеки един истински българин, но ще го цитирам отново: „Всичко се състои в нашите задружни усилия!“ и „За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно!“ Българи, да изпълним заветите на Апостола на свободата!

Въпросите зададе: Красен Бучков

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Искрен Веселинов: Македония тепърва има да преоткрие своето минало

0 (0) "Страстите в България се успокоиха и има много сериозна подкрепа на гражданите за позицията, която България зае. Страстите в Република Северна Македония тепърва ще горят, защото те имат да прочетат собственото си минало", смята депутатът от Обединени патриоти/ВМРО Искрен Веселинов. По негово Република Северна Македония тепърва има да […]
d0b8d181d0bad180d0b5d0bd d0b2d0b5d181d0b5d0bbd0b8d0bdd0bed0b2 d0bcd0b0d0bad0b5d0b4d0bed0bdd0b8d18f d182d0b5d0bfd18ad180d0b2d0b0 d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.