Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Как „пладнешкият грабеж“ стана законен, а санкциите на ОЛАФ – незаконосъобразни?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b3d0b5d0bed180d0b3d0b8 d0b3d0b5d0bed180d0b3d0b8d0b5d0b2 d0b1d0bed0b5d186 d0b7d0b0 d184d0b0d0bad182d0b8 d0bad0b0d0ba d0bfd0bb

„Макар и Минеков да казва, че това писмо е маловажно и едва ли някой ще му обърне внимание, това не е така. Оттук нататък дори някой да потърси нечия отговорност, винаги ще бъде вадено това писмо, което е официален документ, подписан от български министър. Винаги ще го размахват“.

Това каза председателят на гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев по отношение на писмото на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков относно казуса с Ларгото. От ФАКТИ разговаряхме с Георги Георгиев от БОЕЦ относно въпросния казус. Разговора ни четете в следващите редове:

– Г-н Георгиев, министър Mинеков твърди, че се опитва да предпази държавата, но това ли е начинът?

– Той твърди много неща. Той твърди, че това е пладнешки грабеж, че изпълнителите и хората в министерството са едни мръсници. Твърди, че това е зверски грабеж и т.н. Какво твърди обаче е едно, а действията са съвсем друго. Реалното действие от негова страна е, че чрез това писмо той твърди, че всичко в Ларгото е напълно законно.

Защитава държавата, казва той, но допълва в участието си при Сашо Диков: „Даваш ли си сметка и кого защитавам по този начин“. Дали защитава държавата е друг въпрос и коя държава защитава. Държавата на мафията ли, срещу която се борим на площадите толкова време, нея ли защитава? Кого защитава обаче той ясно съзнава. Защитените – това са Рашидов, това е Банов, това е Борисов, това е Фандъкова. Те са защитените, чиито имена са замесени в този скандал, в този грабеж.

– ОЛАФ иска България да бъде санкционирана да върне 4,5 милиона евро, почти 9 милиона лева. Четох писмото в страницата на БОЕЦ, там санкциите (финансовата корекция) са посочени като незаконни, какво още се казва в него?

– Той казва още нещо, върху което искам да наблегна. Дяволът е играта на думи и детайлите. Той казва, че по никакъв начин не оспорва констатациите на ОЛАФ, а единствено размерa на санкциите. Абсолютно невярно! Дори ще използвам точната дума – това е лъжа.

Каква е кратката хронология – на 8 юни той даде голяма пресконференция, на която една от ключовите теми беше тази за Ларгото и установените нарушения там. Тогава той съобщи за този доклад на ОЛАФ, който е изпратен до българските институции, включително и до българската прокуратура още на 22 декември миналата година. Тази пресконференция се случва на 8 юни, на 15 юни той изпраща това писмо. Същият твърди, че иска всичко в този процес да е публично и прозрачно, но ако не беше участието му при Диков, ако не бяхме БОЕЦ, които да публикуваме писмото, никой нямаше да разбере за това писмо. Всичко това е същото, което сме виждали преди – едно се говори на пресконференцията, след това зад гърба на обществото следва друго. Следва задкулисието, следва прикриването на престъпления. Същия модел го виждаме и тук.

В писмото се цитират част от констатациите на ОЛАФ – повтарям: констатациите, и той една по една отхвърля тези констатации. А тези констатации са много ясно формулирани: Брюксел налага своите санкции заради груби нарушения на европейското и българското законодателство. Те не признават основанията за удължаването на срока за изпълнението на този проект. Удължаване, което е узаконено със сключено допълнително споразумение. Основанието, на което е сключено това допълнително споразумение за удължаване, е, че са възникнали нови археологически находки. Брюксел обаче казва: „Ами, точно за това е сключен договорът. Вие точно за това сте наети, това е предметът на договора. Не може това да се приеме като непредвидено обстоятелство, защото ти си нает да правиш точно това“. Това е предметът на договора и те цитират конкретно за какво е наета тази фирма, затова налагат и своите санкции.

А защо е удължаването – всички си спомняме „Ало, Банов съм“, където Банов коментирате това удължаване от 33 дни, за които на министерството е трябвало да бъде наложена санкция от 700 хиляди. Абсолютно същото каза тогава Банов – за да не oщетим министерството, за да не плащаме тия пари, дайте ще направим една врътка от Акт 10 за прекратяване на строителството за тези дни, след това Акт 11 за възстановяване, за да оправдаем това закъснение на фирмата и за да не си вземем парите от фирмата.

Този сигнал е в Брюксел, Елена Йончева го внесе там. Тоест ОЛАФ са добре запознати, за да наложат своите санкции. Оттук нататък българските институции трябва да действат, спазвайки закона, именно за да бъде потърсена отговорност на тези, които са допуснали тези нарушения, а не да замазваме и замитаме отново всичко. Макар и Минеков да казва, че това писмо е маловажно и едва ли някой ще му обърне внимание, това не е така. Оттук нататък дори някой да потърси нечия отговорност, винаги ще бъде вадено това писмо, което е официален документ, подписан от български министър. Винаги ще го размахват – дали в съдебна зала или другаде, и ще казват: „Не, не – всичко е законно. Ето го доказателството, ето го документа“.

– Виждаме заявена готовност за разследване на 8 юни, след това на 15 юни се изпраща това писмо – как си обяснявате този преход за толкова кратко време?

– Как става този преход, ние всички знаем. Знаем как едно се говори, а друго се върши, как стават тези схеми. Виждаме го вече 30 години пред очите си. Схемите са всеизвестни.

Едната от схемите за източване на европейски фондове е именно тази – при образуването на обществената поръчка се вписват невъзможно кратки срокове, съответно печели само „нашата“ фирма, която заявява готовност да изпълни този срок, а след това започваме да подписваме допълнителни споразумения и удължаваме срока, колкото е необходимо. Това е класика. Брюксел до болка познава тези схеми.

Другата схема е, когато в обществената поръчка се впише ненормално занижена цена. Нормалните фирми заявяват нормални цени, които са над тази рамка, съответно печели „нашата“ фирма с най-ниската цена. След това започват да се сключват допълнителни споразумения, чрез които цената става двойна.

Всичко това сме го виждали назад в годините. Проблемът е, че сега продължаваме да виждаме същото. Продължаваме да виждаме как се заявява публично на пресконференции, че ще се борим с корупцията, че ще разкриваме далаверите, а след това зад гърба на обществото се случват ето такива писма, с които се покрива всичко.

Тук има още един момент – самият Минеков каза, че това стои месеци в министерството. Точно така е, докладът на ОЛАФ е получен на 22 декември в българските институции, когато го получава и прокуратурата. Дори самият Банов не е посмял да изпере себе си и Рашидов. Изчакали са да дойде Минеков, за да ги изпере той. Защо? И къде отиде „пладнешкият грабеж“, какво се случи? Вече няма „пладнешки грабеж“. Остана само „усещане“ за „пладнешкия грабеж“, както с корупцията. Затова ли се борихме на площадите толкова време, затова ли миналото лято бяхме месеци наред на блокадите и на площадите? Тези въпроси поставяме от БОЕЦ и изискваме отговори.

– Защо по-радикалната промяна не успява да се случи според Вас?

– Една от задачите на БОЕЦ, както многократно сме обявявали, освен отстраняването на мафията от властта, е да не позволим да бъдем излъгани отново, да се случи поредната подмяна. Знаем, че задкулисието е толкова дълбоко, че наистина ще отнеме време и то немалко време, за да бъде отстранена мафията от властта. Това обаче може да се случи само чрез хора, които имат куража да отстояват тази битка.

Минеков, за разлика от Рашидов, е човек с неоспорим талант. Това обаче не е достатъчно. Нужна е сила и воля. Политиката не е за слаби и за страхливи хора, особено в такъв момент, когато наистина търсим промяната, а промяната става и чрез поемане на рискове, които предполагам всеки един съзнава. Няма как да се изправиш срещу корупцията без да се бориш с корумпираните. А когато се бориш с тях, естествено, че понасяш и удари. Естествено, че това крие рискове, БОЕЦ сме го изпитвали на гърба си десетки пъти.

– Кои са спорните моменти в писмото за Вас?

– В него има няколко аспекта – институционален, юридически, граждански, ако щете морален. Първо, защо при претенцията за прозрачност това писмо не беше обявено още в деня на неговото подписване? Защо това писмо не беше огласено тогава, защо беше скрито от българското общество? Това писмо касае един от знаковите скандали, върху които акцентираше особено Минеков. Той не говори за Ларгото от вчера, а от пет години.

Второ, защо продължава да твърди, че не оспорва констатациите, а само размер на санкциите, като писмото е конкретно основано върху констатациите, които се цитират и се отхвърлят? И не само – той обявява всички действия, всички актове, всички допълнителни споразумения и строително монтажни работи по този проект за напълно законни, а претенцията на ОЛАФ за незаконосъобразна. Как така? Как така „пладнешкият грабеж“ стана законен, а констатациите на ОЛАФ за извършените нарушения и наложените санкции – незаконосъобразни? Тоест ОЛАФ нарушава закона, а Ларгото и всичко свързано с него било законно.

Та това е Танева и видеото, което слушахме! Видеото за това как трябва да си крием престъпленията. Помним това видео, в което тя призоваваше земеделците да крият злоупотребите от Брюксел, за да не връщаме пари и да не ни сочат какви крадци сме. Ами, къде е промяната тогава?!

– Говорейки за промяна, на 11 юли идват избори – какво очаквате, ще има ли промяна след тях?

– Промяната е в ход. Това е необратим процес. Въпросът е дали е за добро, дали е за лошо. Промяна има винаги – сменят се клоновете на мафията, която ни управлява. През годините сме го виждали много пъти. Не всяка промяна значи нещо добро. Виждали сме как, избирайки по-малкото зло, все зло ни управлява.

Затова БОЕЦ призоваваме гражданите да приемат тези избори като една от решителните битки за отстраняване на мафията от властта. Ние не участваме в изборите като кандидати, но взехме решение да подкрепим отделни личности, без да се обвързваме с нито една партия. Основното послание обаче е да не се гласува за партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП, ДПС, патриоти.

Отстраняването на мафията от властта е първата стъпка. След това следва властта да бъде поета от истински честни, способни, силни, смели хора. В тази битка сега не ни трябват супер експерти, професори, академици начело на държавата, трябват ни биткаджии – хора със сърца и смелост, които да се изправят срещу мафията и корупцията, за да изчистим държавата си от това зло. Чак след това може би ще дойде времето на експертите, на типичните политици.

Трябват ни смели, но и честни хора. Това е, което ни липсва. Това е дефицитът в управляващите – смелост и честност. Виждали сме много хора да правят заявки, а след това те да не се покриват с действията им. Виждали сме и обратното – много честни хора, които, влизайки в управлението, биват смачквани и изхвърляни от системата.

– Какво би трябвало да направи според Вас Минеков вместо това писмо?

– Самият той казва, че защитава държавата, но също казва, че съзнава и кого защитава по този начин. Да защитиш държавата не означава да прикриеш престъпленията, извършени във ведомството, което оглавяваш. Да защитиш държавата означава да търсиш справедливост до дупка и отговорните да понесат съответното наказание и санкция – не държавата и гражданите да плащат, а те, отговорните да плащат съответните санкции. Нали това беше голямата битка – мафията да върне откраднатото и да понесе отговорност за извършените кражби.

Тук става въпрос за няколко милиона, но ние говорим за милиарди. По логиката и модела „Минеков“, това означава, че тази битка е свършила преди да е започнала. Не може така! Ако трябва, а това се е случвало назад в годините – българската държава е търпяла санкции заради безобразията на нашите управници, ще платим цената отново. Ние, българските граждани, защото ние солидарно носим отговорност с нашето бездействие и мълчание. Освен български, ние сме и европейски данъкоплатци. Тези пари, които те крадат, са и наши пари и те трябва да бъдат върнати и възстановени, а след това министерството да си търси парите от тези, които пряко носят отговорност за грабежа.

Макар че той носи отговорност за своите действия и не би трябвало ние да даваме съвети или акъл, но има рамки и принципи, които не бива да бъдат нарушавани. Според мен най-честното би било този доклад на ОЛАФ, заедно с всички документи във връзка с Ларгото, да бъдат внесени в българската и европейската прокуратура и Минеков да каже така: „Нека тези институции приключат своите проверки. Когато те се произнесат и установят има или няма нарушение, тогава Брюксел справедливо, съобразно размера на констатираните нарушения, да наложи своите глоби“.

– Всичко това може ли да се направи към настоящия момент, вече след писмото?

– Това той трябва да каже, защото той твърди, че има внесен сигнал в Прокуратурата, но от БОЕЦ твърдим обратното. До момента той не е показал този сигнал, показа обаче писмото. Това обаче е писмо, не е сигнал. Сигнал е нещо съвсем различно – мога да го кажа, защото имам претенция, че представлявам организацията, която е внесла най-много сигнали до институции в страната. Сигнал е нещо друго, там също говорим за отговорност, защото след всеки сигнал следва удар, контраудар, следва репресия.

Според нас няма сигнал внесен от Минеков в Прокуратурата. Той казва: „Ето го писмото“, казва също, че предоставил превод на доклада на ОЛАФ. Прокуратурата обаче има този доклад още от 22 декември миналата година. Там също говорим за укриване на доказателство от страна на Прокуратурата. Повече от половин година те бездействат във връзка с този доклад. Там пряка отговорност носи Гешев.

Установяваме, че от една страна – Минеков пази държавата, а от друга страна – Гешев пази държавата по същия начин. С какво са по-различни те тогава в своите действия? Гешев прави същото – прикрива престъпленията на мафията, за да не плащаме, да не връщаме на Брюксел пари.

– При Гешев прикриванията не са ли по-скоро по други причини?

– Разбира се, че да, но това е публичното обяснение и оправдание. Какви са целите на Минеков, ние също не знаем. Знаем това, което той казва публично – да пази държавата, но се оказва, че пази и други освен държавата. Връщаме се към базисните ценности и принципи, които съдържат в себе си промяната. Ако продължаваме да управляваме страната по същия начин и по същия модел, то тогава къде е промяната, в какво се състои тя – в това, че сменихме едни хора с други? Това не е промяна.

„Отровното трио“, което миналата година цяло лято призоваваха хората на протести, сега са в депутатските места, в министерските кресла, а стотиците хиляди граждани, които се борихме за свобода и справедливост – какво се случва с нас? Стоим отстрани и четем писмото, че в Ларгото всичко е законно. Няма как да приемем такова нещо.

Не става въпрос за личен конфликт между БОЕЦ и когото и да е – в случая Минеков. На 10 юни тази година, буквално преди 3 седмици, Минеков беше в БНТ по казуса с оставката на Кошлуков. Гостуваше с право на отговор. БОЕЦ излязохме пред БНТ и посрещнахме Минеков с нашия микрофон и той говори въпреки нашите отношения с него, защото битката за оставката на Кошлуков, битката за свободата на словото за нас е основна. Тук нямаме право на лични отношения. Дадохме пример как можем да бъдем принципни и последователни в своите действия и тогава застанахме там в подкрепа на оставката на Кошлуков и свободата на словото. Нападките на Минеков към БОЕЦ, грозните внушения на лично ниво, в стил ПИК и БЛИЦ, ще оставя без коментар, защото не искам да слизам на това ниво. Наслушали сме се на такива неща. Жалко, че ги чуваме и от Минеков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

 7 Видяно,  1 Днес

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Над 50 служители на частен паркинг щурмували колата на Мая Манолова

0 (0) Над 50 служители, облечени в сигнални жилетки, на частния паркинг на ГКПП "Капитан Андреево" бяха изпратени да щурмуват автомобила на Мая Манолова и екипа ѝ днес по обяд, съобщиха от "Изправи се.БГ". По-рано през деня Манолова обяви, че ще отиде на ГКПП-то, за да покаже частния паркинг, така […]
d0bdd0b0d0b4 50 d181d0bbd183d0b6d0b8d182d0b5d0bbd0b8 d0bdd0b0 d187d0b0d181d182d0b5d0bd d0bfd0b0d180d0bad0b8d0bdd0b3 d189d183d180d0bcd183

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.