ГЕРБ съвсем го подкара през просото

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b3d0b5d180d0b1 d181d18ad0b2d181d0b5d0bc d0b3d0be d0bfd0bed0b4d0bad0b0d180d0b0 d0bfd180d0b5d0b7 d0bfd180d0bed181d0bed182d0be

Може би окрилени от това, че протестите почти отшумяха, управляващите от ГЕРБ съвсем го подкараха през просото. И всеки ден дават примери за самонадеяност, самозабравяне и арогантно високомерие, правейки българите свидетели на най-отвратителните хватки, които могат да бъдат измислени и приложени в пленарната зала. Често по ръба на закона.

Защо беше необходимо днес държавният бюджет да бъде вкарван по този груб начин за разглеждане в пленарната зала?

Припомням – по предложение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева дневният ред на парламента за 6 ноември бе променен в последния момент. Парламентарният контрол отпадна, но бе включена работа по трите бюджета – на Националната здравно-осигурителна каса, на Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет. При това преди да са изтекли предвидените от правилника на парламента 24 часа след одобряването им от парламентарните комисии.

Главната роля в пиесата "Трябва да стане нашето, пък ако ще светът да загине", изпълни точно Цвета Караянчева, за пореден път забравяйки, че е просто „първа между равни“, а не „началник“ на останалите 239 народни представители.

„Ситуацията е съвсем различна от нормалната“, скастри тя червения Филип Попов, който обърна внимание, че в желанието си да гледа трите бюджета точно днес, мнозинството погазва правилника за работа на парламента. „Залата е приела този дневен ред и ще работим по него“, фелдфебелски тропна Караянчева, очевидно смятайки, че щом управляващите са си осигурили кворум от 121 гласа, могат да правят каквото си искат.

А как всъщност го осигуриха?

Както и вчера – с гласовете на отцепниците от БСП, които изглежда толкова мразят довчерашните си другари, че забравят какво са изтърпели от тези, в чиято полза са днешните им действия. Валери Жаблянов, например, забрави ли начина, по който бе унизен от ГЕРБ и свален от поста зам.-председател на Народното събрание?

Истински цирк настана и при извършването на поименната проверка на кворума, която поиска Красимир Ципов от ГЕРБ. Караянчева се отличи и тук, като побърза да преброи и депутати, които очевидно не искаха да бъдат отбелязани като присъстващи, но не напускаха достатъчно бързо пленарната зала.

„Искам да уточня, че в момента, в който обявих поименна проверка, цитирах имена на колеги, които бяха в залата и те надлежно са отразени в стенограмата. Когато цитирах имената на тези колеги, те бяха в зала и бързаха да излязат през вратата. Всички останали колеги, на които прочетох имената, бяха в зала“, обясни без капка притеснение Караянчева.

Всъщност поведение, което може да се окачестви като фелдфебелско не е нещо ново за ГЕРБ. Десетилетието, прекарано начело на държавата очевидно силно е повлияло на чувството им на мярка, а и на срам.

За тези години управляващата партия е дала толкова примери на елементарно незачитане на парламентаризма, за използване на Народното събрание като гумен печат за волята на правителството и премиера Борисов лично, че хората започват да възприемат ставащото ненормално за нещо напълно нормално.

Забравихме ли думите на Борисов, че е взел държавата на ръчно управление?

Сега, когато гърмят мина след мина – като започнем от отношенията със Северна Македония, където едва ли някой знае какви точно са ги свършили нашите длъжностни лица, и стигнем до бюджета за следващата година. Той още не е приет на първо четене, но уплашен или вдъхновен (знае ли човек) от протестите на полицаи и пожарникари, премиерът Борисов вече нареди как да бъдат променени основните сметки на държава между първо и второ четене, засрашавайки финансовата стабилност на държавата.

Нито Борисов, нито който и да е от ГЕРБ се притеснява от това, че утре разчетите им като нищо могат да се окажат невалидни.

Георги Свиленски от БСП заяви, че левицата ще сезира Конституционния съд за приетите бюджети днес, защото са гласувани без да е налице кворум в пленарната зала. Причината бе точно начинът, по който Караянчева преброи за присъстващи напускащи залата народни представители. „Това ще тежи на вашата съвест. Направете проверката така, както е по правилник“, призова Свиленски. И какво като е призовал?! От ГЕРБ някога да са чули опозицията? Те чуват само своя лидер. И затова не за първи път им се налага да поправят спешно вече приети закони и то за дефекти, които депутати от опозицията са посочвали.

Самият Борисов е ярък пример за потъпкване на парламентаризма. Очаква се премиерът да обявява важните за държавата решения в Народното събрание – нали сме парламентарна република. Но той никога не го е правил. Преди избираше да ни съобщи нещо значимо в интервю за някоя медия, но с годините май придоби все повече навика да слуша само своя глас и затова от година време народонаселението научава какво е намислила властта „от джипката“. Там няма кой да опонира на министър-председателя.

Никой не забеляза и как през годините Борисов нагоди държавния ред по своя тертип. Не му се ходи в парламента – нито в петък за редовния контрол, нито в началото на пленарна сесия – не ходи. Промени и деня, в който заседава правителството, като премести редовните му заседания от четвъртък в сряда, защото така си бе свикнал от столичната община.

И след всичко това не е чудно, че парламентарната опозиция – и БСП, и ДПС, днес говорят, че се потъпква конституцията и на ход е диктатурата.

Но и самата опозиция, както казва народът "не е умила зорите". Защо, например, така упорито минира работата на парламента, като всяка сутрин се опитва да провали кворума? Нима така възвишава парламентаризма, в който се кълне? Какво ще спечели държавата, ако остане без бюджет за трудната 2021 г., която ни очаква?

И след всичко това въобще не е чудно защо въпреки че политическите играчи се увеличават (а теоретично – и възможността за избор) – и Цветан Цветанов направи партия, и Слави Трифонов набира мощ, делът на нежелаещите да гласуват расте.

Автор: Красина Кръстева

Източник: "Епицентър"

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Министерството на здравеопазването е забранило екскурзиите в България

0 (0) Екскурзиите и груповите посещения на туристически обекти са забранени на територията на България. Забраната на министъра на здравеопазването не се отнася за екскурзиите и посещенията в чужбина. Това се казва в позиция на Министерството на здравеопазването до TravelNews във връзка с многобройните запитвания от туроператори дали могат да […]
d0bcd0b8d0bdd0b8d181d182d0b5d180d181d182d0b2d0bed182d0be d0bdd0b0 d0b7d0b4d180d0b0d0b2d0b5d0bed0bfd0b0d0b7d0b2d0b0d0bdd0b5d182d0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.