“ГЕРБ с човешко лице“ е въпрос на време

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b3d0b5d180d0b1 d181 d187d0bed0b2d0b5d188d0bad0be d0bbd0b8d186d0b5 d0b5 d0b2d18ad0bfd180d0bed181 d0bdd0b0 d0b2d180d0b5d0bcd0b5

Коментар на Емил Соколов, асистент-преподавател в университета в Екзитър, Великобритания:

''ГЕРБ с човешко лице'' е въпрос на време, щом Горанов и Харизанов редят листите на ГЕРБ за изборите. Старите муцуни ще се заменят с млади, високообразовани и далеч по-медийно грамотни кандидати за власт. Разбирайте, че новите лица на ГЕРБ ще могат да ползват Фейсбук, Туитър и Инстаграм и няма да бъдат Даникириловци. Няма да сричат като Караянчева и вероятно ще могат да се облекат горе-долу добре, ще говорят добър английски и няма да предизвикват подигравки и присмех като няколко поколения министри на туризма от ГЕРБ. Дотук добре, но какво от това?

Колкото и този ход да изглежда съшит с бели конци, опозицията не бива да подценява притегателната сила на подмладения и освежен ГЕРБ. Да не забравяме, че ГЕРБ са силни в неща като санирането, а това е точно такова, само че този път се санира не жилищен блок, а цяла партия. Ще се обяснява, че това е рестартът, който Борисов обеща преди месеци, най-сетне се дава път на младите, те са бъдещето, те ще ни извадят от кризата и т.н. Заемащият длъжността премиер също вероятно ще бъде втален и подмладен, а Борисов ще вземе функцията на почетен председател, по примера на коалиционния си партньор Доган.

Защо обаче всичко това е бутафория и не бива да вярваме на обещанията на ГЕРБ-комсомолци? Една змия и сто пъти да си смени кожата, остава змия. Така е и с ГЕРБ. Най-малкият проблем на ГЕРБ са кадрите му. Не ме разбирайте погрешно. Министрите на ГЕРБ наистина са абсурдни некадърници, но ако ще и цял отряд стипендианти от Харвард да докарат да ни управлява, философията на партията си остава непроменена. А философията на ГЕРБ се състои от два прости, но ефективни постулата.

Първият постулат е тоталното обсебване на държавата и нейната администрация, бизнеса, медиите, културата и въобще всеки сектор от живота в България чрез назначаването на ''наши хора'' на ключови позиции. Обикновено тези хора, по-често наричани калинки, са тотално неподготвени и неквалифицирани за поста, което ги прави страхливи, послушни и лесни за контрол.

Вторият принцип е клиентелизмът. Посредством търговия с власт, договорки, фондове, а когато е нужно и чрез репресивния апарат на държавата в лицето на прокуратурата се създават редица криминални зависимости на национално и местно ниво. Тези зависимости гарантират, че властта на партията-държава ще продължи да се мултиплицира, защото източник на авторитет вече не е мандатът, даден от гражданите, а произтича от обслужването на вече договорените зависимости и договорки.

Както и да си сменят фасадата, ГЕРБ няма да спрат да прилагат горните два постулата. Това трябва да бъде обяснено ясно на гражданите преди изборите, за да не се подведат от лъскавата, по-млада и по-образована опаковка. Колкото и да се опитва, ПР-ът не може да замести реформите и адекватната политика. 10 години опит показва точно това.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

One thought on ““ГЕРБ с човешко лице“ е въпрос на време

  1. ГРОБ са силни само, в папкането! Новите лица, ще могат ли да приемат поне един закон, който да не се налага да се поправя 10 пъти за 10 години?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Доц. Ангел Кунчев ще се срещне с учители в Ямболско

0 (0) Работна среща с преподаватели от Ямболска област ще проведат заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и главният държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев. Домакин на срещата е основното училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Бояджик. На срещата са поканени и преподаватели от училищата и в съседните […]
d0b4d0bed186 d0b0d0bdd0b3d0b5d0bb d0bad183d0bdd187d0b5d0b2 d189d0b5 d181d0b5 d181d180d0b5d189d0bdd0b5 d181 d183d187d0b8d182d0b5d0bbd0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.