Германия с важна новина за „Северен поток -2“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b3d0b5d180d0bcd0b0d0bdd0b8d18f d181 d0b2d0b0d0b6d0bdd0b0 d0bdd0bed0b2d0b8d0bdd0b0 d0b7d0b0 d181d0b5d0b2d0b5d180d0b5d0bd d0bf

Германските власти решиха временно да преустановят сертифицирането на газопровода "Северен поток 2". Както съобщи Руската служба „Радио Свобода“ на 16 ноември, „сертифицирането на „Северен поток 2“ е възможно само ако операторът приведе организационно-правната си форма в съответствие с германското законодателство“. „Това е „законен трик“ на Газпром“, каза ръководителят на борда на „Нафгаз“ на Украйна Юрий Витренко.

„Газпром“ обяви пред германския регулатор намеренията си да създаде дъщерно дружество в Германия, чиято цел е да бъде независим оператор на тази част от газопровода „Северен поток 2“, който е разположен на германска територия. „Това е подигравка с европейските правила. Това не отговаря нито на духа, нито на буквата на европейското законодателство за сертифициране на газопроводи “, написа Юрий Витренко на 16 ноември в профила си в социалната мрежа Facebook. Той призова онези, "които наистина се грижат за сигурността и върховенството на закона, да не пренебрегват тези трикове на “Газпром“".

„По-специално, ние призоваваме правителството на САЩ да наложи санкции, предвидени от законодателството на Щатите, върху оператора „Северен поток 2“, за който „Газпром“ твърди, че е създаден“, подчерта Юрий Витренко.

Рискове след пускането на „Северен поток – 2“

Украинският оператор на газопреносна система, който също е подал молба за сертифициране на "Северен поток – 2", посочва рисковете след пускането на производствените мощности на газопровода.

„Има значителен риск пускането на „Северен поток – 2“ да доведе до подобни последици и украинският маршрут в крайна сметка да загуби транзитни обеми на руски газ. В резултат 5 града на украинско-руската граница веднага ще загубят доставките на газ, а възможността на Украйна да внася „синьото гориво“ от европейски страни ще бъде значително ограничена“ се казва на страницата на предприятието във Facebook.

Украйна също ще загуби възможността за „виртуален обрат“, който през 2021 г. осигури почти 90% от вноса на газ в страната, а Европа, вероятно, възможността да използва украински подземни газови хранилища, според украинския оператор GTS.

Сайтът golosameriki.com припомня, че Юрий Витренко, ръководител на борда на НАК „Нафтогаз“ на Украйна, обяви на 18 октомври, че украинската страна е подала заявление за участие в сертифицирането на оператора на „Северен поток – 2“ пред германския регулатор. „Нашата основна позиция се базира на факта, че „Северен поток – 2“ не може да бъде сертифициран, тъй като не е напълно съвместим с европейското законодателство“, каза той по време на излъчване на брифинга във Facebook.

По-рано беше обявено, че германският регулатор BNetzA има време до 8 януари 2022 г. да вземе решение за сертифициране на оператора на „Северен поток – 2“.

По време на посещение в Киев през юни 2021 г. представители на делегацията на Конгреса на САЩ заявиха необходимостта „да продължат да предприемат мерки за спиране на този проект“. „Конгресът на двупартийно ниво подкрепи санкции срещу компании, свързани с този инфраструктурен проект. За съжаление, Русия измисли как да ги заобиколи. Законопроект за възстановяване на санкциите срещу "Северен поток – 2" отново е внесен в Конгреса. Все още не е ясно дали поправките ще бъдат приети. Но трябва да продължим да преговаряме с нашите партньори за предизвикателствата във връзка с този проект “, подчерта сенаторът от Демократическата партия на САЩ Жан Шахин в интервю за украинската служба „Радио Свобода“.

Тя също така заяви, че „трябва да подкрепим Украйна в стремежа ѝ да получи План за действие за членство в НАТО“.

Относно официалните процедури за сертифициране

Експертът по енергетика Дмитрий Марунич обяснява спирането на сертифицирането с "официална процедура за получаване на необходимите документи".

„Има участък от газопровода, който се намира в териториалните води на ФРГ, с дължина около 20 мили и се опитват да го прехвърлят на друг оператор. Германският регулатор поиска всички активи да бъдат прехвърлени и да се извърши по-нататъшно сертифициране “, каза Дмитрий Марунич пред кореспондента на Гласа на Америка.

Според експерта именно тази част от газопровода – 20 мили в териториалните води на Германия, ще бъде сертифицирана. Украйна, според Дмитрий Марунич, не може по никакъв начин да повлияе на процеса на сертифициране на газопровода "Северен поток – 2".

„Украинската страна е допусната до процеса на сертифициране като „съвещателен глас“ и няма да може да повлияе на процеса. Германия, както беше обявено първоначално, възнамерява да извърши сертифициране в съответствие с установените граници“, смята Марунич. Според него санкциите срещу "Северен поток – 2" все още са възможни. „Например, можете да наложите санкции на всички субекти, които ще купуват газ. На теория това е възможно, но никой на Запад няма да се съгласи с това “, подчертава Марунич.

Налагането на санкции върху „Северен поток -2“ все още са напълно реалистични. „така например, могат да бъдат наложени санкции на всички субекти, които ще купуват газ. На теория това е напълно възможно, но на Запад никой няма да го направи“, каза Марунич.

Относно стратегията за борба с хибридната агресия

Председателят на борда на Центъра за стратегически изследвания Павел Жовниренко смята, че съсредоточаването на руските военни по границите с Украйна и газовият шантаж на Европа са част от хибридния план на Кремъл в международната политика.

„За да се противопостави ефективно на „Северен поток – 2“, Украйна се нуждае от ясна стратегия за борба с Русия. Това трябва да е ясно за народа на Украйна и за Запада. Сега няма такава стратегия, но Русия прави всичко, за да не позволи да има независима Украйна. Част от този план е „Северен поток – 2 “, казва Павел Жовниренко пред кореспондента на Гласа на Америка.

За транзита на газ след 2024 година

Ръководителят на борда на Алианса „Нова енергия на Украйна“ Валерий Боровик отбелязва, че на фона на спирането на процеса на сертифициране за „Северен поток – 2“, Украйна не е получила ясни гаранции за продължаване на транзита на руски газ след 2024 г. „Никой не говори за обемите – дали ще се запазят след 2024 г. Няма изявления, няма документи, няма ясни гаранции. Те говорят за перспективата за транзит на водород през газопреносната магистрала, но това е перспективата за развитие след пет до десет години“, казва Валерий Боровик.

Той смята, че Украйна трябва активно да преговаря с новото правителство и канцлера на ФРГ по "газовите и транзитните въпроси" в политическата сфера и да аргументира позицията си в преговорите с американския естаблишмънт.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Везиева награди баварско предприятие с дейност в България

0 (0) Бавария е сред трите германски федерални провинции с най-голямо присъствие по линия на инвестициите в България и с най-висок дял в двустранния стокообмен. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева по време на връчването на годишните награди на Баварското представителство в България. Икономическият министър връчи наградата на „Фликс […]
d0b2d0b5d0b7d0b8d0b5d0b2d0b0 d0bdd0b0d0b3d180d0b0d0b4d0b8 d0b1d0b0d0b2d0b0d180d181d0bad0be d0bfd180d0b5d0b4d0bfd180d0b8d18fd182d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.