Даниел Капсъзов пред ФАКТИ: Трябва да си помагаме и да се държим, защото сме страхотна нация

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b4d0b0d0bdd0b8d0b5d0bb d0bad0b0d0bfd181d18ad0b7d0bed0b2 d0bfd180d0b5d0b4 d184d0b0d0bad182d0b8 d182d180d18fd0b1d0b2d0b0 d0b4d0b0 d181

Днес представители на мотоклуб „Widow’s Sons“ („Синовете на вдовицата“) раздадоха топла рибена чорба на нуждаещи се хора в Пазарджик. Това далеч обаче не е първата, не е и последната благотворителна акция на инициативата „Помощ на две колела“.

От ФАКТИ се свързахме с президента на мотоклуб „Синовете на вдовицата“ Даниел Капсъзов, за да научим повече за техните инициативи.

„Нашата мото-организация по принцип се занимава с благотворителност и милосърдие. Тя е създадена точно затова – докато караме моторите си, творим добри дела. Започнахме в началото с ходене по домовете – така наречените центрове за настаняване от семеен тип за дечица, които са с увреждания или деца, които са изоставени. Започнахме малко по малко да помагаме на тях, като помагахме с това, което имат нужда. Основната ни помощ беше не само да носим храни и т.н., а да ги учим да учат, да четат, да пишат. Награждавахме ги с подаръци, които те желаеха. Оттам тръгнахме. Минахме през доста перипетии, докато намерим правилния подход и път“, разказа Капсъзов.

„Инициативата за този обяд е продължение на предходната инициатива, която стартира март месец тази година, когато започна и затварянето заради пандемията. Тогава с моторите обиколихме над 2400 домакинства и раздадохме над 3600 хранителни пакета, които бяха за достатъчни за изхранването на четиричленно семейство за една седмица. Видяхме в каква ситуация живеем, колко малко им трябва на хората, за да се почувстват добре, да имат какво да ядат. Имаше много интелектуалци, които нямаше с какво да нахранят децата си. Не говорим за бедни хора, а хора, които са потърпевши специално от мерките, предприети за справяне с пандемията. Приключихме два месеца по-късно, когато приключи т. нар. карантина.

Сега започнахме отново, защото имаме една група, която се казва „Помощ на две колела“ и в нея хора започнаха да питат няма ли да продължим, защото има нужда от това нещо. Има нужда от помощ, от протегната ръка. Решихме с нашите братя от нашата организация да започнем раздаване на обяд на едно място, защото няма възможност в момента да пътуваме с моторите, да бъдем по-мобилни. Решихме да раздаваме храната в София, на спирка „Вишнева“, защото смятаме, че мястото е много подходящо за тази цел.

В началото идеята беше да раздаваме по 50 обяда, после някой от братята каза, че има хора, които постят и преценихме да направим още 50 обяда, които са постни. Не постни за хора, които постят по принуда, защото нямат възможност да ядат месо, а постни за действително религиозни хора. Така обeдите станаха 100 на ден“, каза той.

Инициативата ще приготви и специално меню за предстоящите празници. „За Никулден ще раздадем в неделя африкански сом – страхотна риба, която е дарение от наш брат, той има ферма. Ще направим и рибена супа от африкански сом, много хубави салати. Раздаваме още хляб и вода – дарение от „Балдаран“ и „Михалково“, каза Капсъзов.

„Събрали сме се доста хора, които искаме да върнем надеждата на хората. Да върнем желанието им за живот и доверието в хората. Увълчили сме се, затворили сме се. В сегашната ситуация сам човек не е за никъде. Трябва да си помагаме и да се държим, защото сме страхотна нация. Да се прави добро е заразно. Ние, като поехме инициативата в София, моментално наши братя поеха и в Пазарджик. Днес в Пазарджик раздадохме обяд на три места. Използвахме кухните на БЧК, които са пригодени за раздаване на храна заедно с общината в Пазарджик. В Разград също започва дарение. Ще започне на Никулден, ще продължи на Коледа, след това Ивановден.

Ще има празнични обеди с типични, традиционни български храни. Рибена супа, печени шарани, меню за Коледа. Отделно в София, на „Вишнева“ ще раздаваме и греяно вино, за да могат хората да усетят хубавата домашна обстановка, която на повечето липсва заради липсата на финанси. Също там сме спрели и един медицински консултативен кабинет, който ще следи за спазването на противоепидемичните мерки, ще се мери температурата на всеки един от желаещите, ще се дезинфекцират в препарати ръцете и самото място. Взели сме и всичко необходимо, за да не оставяме следи след себе си и да могат хората да са абсолютно спокойни и сигурни, че идвайки, няма да се заразят“, разказа Капсъзов.

На въпроса какво им казват хората, които се хранят при тях, Даниел Капсъзов отговори: „Повечето хора са със сълзи на очите. Всички казват, че няма как да ни благодарят и да изкажат благодарност. Това е най-голямото щастие на един човек – да види, че протяга ръка и помага на друг. Спирка „Вишнева“ било любимо място на царица Йоанна Българска или принцеса Джоана, която наричат „Царицата на Милосърдието“. Една фраза на нейната майка е, че всеки ден спим и ядем и затова и всеки ден трябва да протягаме ръка към милосърдието и благотворителността. Една от причините да изберем спирка „Вишнева“ е тази – заредена е с положителната енергия на една страхотна жена“.

„В Разград раздаването за Никулден ще започне по обяд, около 12:00 часа. В София, на „Вишнева“, ще раздаваме отново от 12:00 часа. Инициативата ще продължи до април месец, докато свърши обявената извънредна ситуация. Ако по-рано отворят държавата, ще приключим тогава“, каза Капсъзов в края на разговора ни и благодари на общината на район „Лозенец“, на Министерството на транспорта и за позволението инициативата да разлепи плакати с информация по спирките на градския транспорт и пощенските клонове.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

13-годишният Николай Борисов спаси живота на възрастен мъж

0 (0) Ловчанският митрополит Гавриил награди 13-годишния Николай Борисов от Ловеч, който преди дни е помогнал на изпаднал в беда в човек и е спасил живота му. Отличия и подаръци е получил и от заместник-министъра на образованието Таня Михайлова и кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, съобщиха от пресцентъра на […]
13 d0b3d0bed0b4d0b8d188d0bdd0b8d18fd182 d0bdd0b8d0bad0bed0bbd0b0d0b9 d0b1d0bed180d0b8d181d0bed0b2 d181d0bfd0b0d181d0b8 d0b6d0b8d0b2d0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.