Две хомосексуални пасторки: историята на Елен и Щефи

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b4d0b2d0b5 d185d0bed0bcd0bed181d0b5d0bad181d183d0b0d0bbd0bdd0b8 d0bfd0b0d181d182d0bed180d0bad0b8 d0b8d181d182d0bed180d0b8d18fd182

Те са жени и са хомосексуални, но това не им пречи да работят като пасторки в Германия. Елен и Щефи дори вече са женени и си имат дъщеричка. Как ги възприемат вярващите в тяхната религиозна общност?

Елен и Щефи Ратке са пасторки към Протестантската църква. Елен работи в управата на Евангелската църква в Хановер, а нейната съпруга Щефи е пасторка в селцето Ейме в провинция Долна Саксония, където живеят около 2500 души.

"Съвсем нормално се отнасят към нас"

В тяхното семейство всичко е необичайно. И затова двете жени редовно привличат интереса на германските медии. Особено след като в края на миналата година семейство Ратке се сдоби с дъщеричка. Елен и Щефи са не само пасторки, което все още е рядко явление в Германия, но и живеят в официален брак.

„Само сред моите познати и колеги има поне десетина хомосексуални, които са служители на църквата и не крият своята сексуална ориентация. В този смисъл Протестантската църква е по-толерантна от Католическата", разказва Щефи.

„След като в нашата религиозна общност научиха, че съм лесбийка, изведнъж към мен започнаха да се обръщат много вярващи, които през целия си дотогавашен живот са крили, че са хомосексуални. Те ми се доверяват и разказват свободно за радостите и проблемите в живота си. Допреди няколко години трудно можехме да си представим, че такова нещо е възможно", казва на свой ред Елен.

А как местните вярващи възприемат факта, че новият им пастор е жена, която при това е хомосексуална? „Съвсем нормално. Още повече, че им дадох време да помислят и да претеглят всички плюсове и минуси", казва Щефи. Преди да встъпи в длъжност, тя написала отворено писмо до всички миряни, в което им съобщила, че е хомосексуална и че е идва да живее при тях заедно със съпругата си, която също е пасторка.

„Да, имаше няколко души, които приеха лошо новината. Една вярваща даже престана да идва на служба. Но мнозинството от хората се отнесоха много добронамерено към нас. Така вече четири години живеем тук и сме много щастливи", споделя Щефи.

Двете пасторки отдавна са известни далеч извън пределите на своята религиозна общност. В YouTube те имат свой канал, където увлекателно разказват как живеят, за какво спорят, на какво се смеят. Дотук те са качили повече от 100 видеа, които представляват нещо като сериал от истинския живот.

"Под нашите видеа често намираме много положителни коментари. Даже някои от вярващите влизат в остри спорове с хора, които постват лоши отзиви или обидни квалификации", разказва Щефи.

Мечтата на Елен и Щефи да станат майки

Няколко от видеата двете жени са посветили на това как са успели да реализират мечтата си да станат майки. От тях аудиторията научава, че за хомосексуалните е значително по-трудно да си родят дете, отколкото за хетеросексуалните безплодни двойки. Докато първите трябва да поемат абсолютно всички разходи, вторите могат да ползват услугите на специални клиники, като разходите обикновено се покриват от здравната осигуровка.

Цели пет години Елен Ратке се опитва да забременее. Двете жени са документирали това ходене по мъките в своя канал в YouTube. След като получават донорска сперма от Дания, Щефи полага огромни усилия да намери спонсори, които да платят част от разходите за процедурата. Така например местната радиостанция Radio ffn им предоставила сумата от 2500 евро.

Бебето се ражда през есента на 2020 година, а Елен и Щефи го кръщават Фидес, което на латински означава "вяра, доверие". Щефи вече е направила постъпки да бъде призната официално за майка на Фидес. „Това е доста дълга и сложна процедура, но ние сме готови да извървим този път", казва Щефи.

И на още нещо са готови двете жени – те се надяват скоро Фидес да се сдобие с братче или сестриче.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ваксинираните с „Модерна“ трябва да изтеглят актуализирана версия на сертификатите си

0 (0) Имунизираните лица с ваксината „COVID-19 Vaccine Moderna“ на американския производител „Модерна“, които са завършили пълния ваксинационен цикъл и вече притежават европейски зелен сертификат, ще могат да изтеглят напълно безплатно актуализирана версия на документа от 03 юли (събота) 2021 г., след 10:00 ч. Актуализацията на документа се отнася само […]
d0b2d0b0d0bad181d0b8d0bdd0b8d180d0b0d0bdd0b8d182d0b5 d181 d0bcd0bed0b4d0b5d180d0bdd0b0 d182d180d18fd0b1d0b2d0b0 d0b4d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.