Двойните стандарти в посланическите назначения

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b4d0b2d0bed0b9d0bdd0b8d182d0b5 d181d182d0b0d0bdd0b4d0b0d180d182d0b8 d0b2 d0bfd0bed181d0bbd0b0d0bdd0b8d187d0b5d181d0bad0b8d182d0b5

В предаването „Денят започва“ по БНТ външният министър Екатерина Захариева разкри, че от юли е изпратила писмено предложенията си за посланици, но едва преди десетина дни от президентството са ги съгласували. Предложенията били във връзка със задължителната ротация, която се прави на четири години съгласно Закона за дипломатическата служба.

Коментирайки назначенията Захариева нарушени дипломатическия протокол и практика, като първо обяви, че е номинирала бившия министър Даниел Митов и второ по абсурден начин аргументира това свое предложение. Протоколът и практиката в дипломацията показват, че нито една уважаваща се държава не изпраща бивш министър на външните работи като посланик в друга държава. Аргументите за това са свързани, че подобно назначение е под нивото на бивш министър, а и няма как бивш дипломат номер едно да следва външната политика на следващ такъв.

Назначенията на бивши министри на външните работи за посланици е известно като „български патент“ сред страните от ЕС, тъй като няма друга европейска държава да го прави.

Известни са случаите на бившия външен министър Надежда Нейнски, която бе изпратена за посланик в Турция, още по-фрапантен е случаят с Марин Райков, който беше едновременно и служебен външен министър, и министър-председател. Нещо повече, Марин Райков се самопредложи като външен министър и самоодобри като министър-председател за посланик в Лондон. За абсурда при тези назначения стои не само непознаването на дипломатическия протокол и практика от страна на външните министри на България, но и нивото на достойнството на самите кандидат-посланици.

С убеденост Захариева обяви, че „Няма как да направя по-добро предложение за Румъния от министър Митов“, което не само показва неразбиране на дипломатическата практика, но и е тежка обида към редица професионални дипломати и посланици в МВнР.

Държейки да покаже, че държи на дипломатическата служба и нейната навременна ротация, Захариева удобно пропусна факта, че предложеният от нея Ангел Чолаков за посланик в Турция, не е сменян от 7 години в Париж.

Същото е положението и с Димитър Цанчев, настоящ посланик на България към ЕС, който е „закотвен“ в Брюксел от 2012 г.

Захариева пропусна да отбележи и редицата „прелитания“ от едно посланическо място на друго, но иначе обави, че „Ротациите трябва да се случват на четири години. Това е лошо за българската дипломатическа служба да не се правят ротациите навреме“, класически пример за двоен стандарт, казват кариерни дипломати.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проф. Ивайло Дичев: Борисов не е десен, той е ляв

0 (0) Борисов не е десен, той е ляв: ходи с джипа и хвърля пари на бедните без условия и реформи. Новите медии правят възможно фрагментирането на самото ни мислене. Залети сме от всякаква информация, която дори не можем да обработим. Започваме да реагираме като амеби само на дразнения. Някой […]
d0bfd180d0bed184 d0b8d0b2d0b0d0b9d0bbd0be d0b4d0b8d187d0b5d0b2 d0b1d0bed180d0b8d181d0bed0b2 d0bdd0b5 d0b5 d0b4d0b5d181d0b5d0bd d182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.