Една от най-големите мистерии на войната в Сирия

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b5d0b4d0bdd0b0 d0bed182 d0bdd0b0d0b9 d0b3d0bed0bbd0b5d0bcd0b8d182d0b5 d0bcd0b8d181d182d0b5d180d0b8d0b8 d0bdd0b0 d0b2d0bed0b9d0bdd0b0

Това е една от най-големите мистерии на войната в Сирия: през 2013 там безследно изчезва ​​​​​​​известната правозащитничка Разан Зайтуне. Разследващ екип на ДВ обиколи шест страни, за да разкрие ужасното престъпление.

През лятото на 2013 година в Сирия документирането на нарушенията на човешките права вече беше станало табу – дори в контролираните от бунтовниците територии. Но Разан Зайтуне остана непоколебима.

За да продължи работата си, изтъкнатата адвокатка по правата на човека беше избягала от столицата Дамаск поради огромния натиск, оказан върху нея от режима на Асад. Беше се установила в малкото градче Дума в покрайнините на сирийската столица, което тогава беше контролирано от бунтовниците.

Нейната упоритост обаче се оказва съдбоносна. Независимо че лидерите на въоръжените бунтовнически групировки принципно подкрепяха документирането на жестокостите, дело на войските на президента Асад, те все пак приемаха враждебно всеки опи за записването им, тъй като самите те също са вършели престъпления. Така се стига до отвличането на Зайтуне, заедно с нейния съпруг Ваел Хамаде и колегите им правозащитници Самира Халил и Назем Хамади. И четиримата отвлечени са работели за организацията "Център за документиране на престъпленията". Тяхното изчезване през зимата на 2013 година е една от най-големите загадки на войната в Сирия и до днес.

Разследващ екип на ДВ събра доказателства в шест държави, разговаря с десетки свидетели, разполагащи с вътрешна информация по случая, и тръгна по следите на извършителите на това ужасно престъпление.

Въз основа на събраните доказателства разследващите журналисти стигнаха до групировка, наричаща се "Джейш ал-Ислам" – салафистка организация, която навремето е била смятана за един от най-яростните противници на силите на президента Башар Асад, ползваща се дори с мълчаливата подкрепа на международната общност.

"Видях зелените ѝ очи"

Вероятно най-силното доказателство срещу "Джейш ал-Ислам" са разказите на очевидци, според които Зайтуне е била хвърлена в затвора Тавбе – мрежа от места за задържане в град Дума, управлявани от хардлайнерската бунтовническа групировка. ДВ откри и разговаря с бивши затворници в Тавбе, които потвърдиха много от зверствата, вършени там, включително изнасилвания, изтезания и екзекуции.

Няколко месеца след отвличането ѝ, Зайтуне е била видяна в Тавбе от друга задържана там жена, с чиито показания, записани на аудио, ДВ разполага. "Веднъж я доведоха на разпит. Тя отказа, затова я биха и тя припадна. Помолиха ни да я върнем в килията. Когато се събуди, видях зелените ѝ очи", казва жената в показанията си.

Няколко други свидетели определят времето, през което Затуне е прекарала в затвора Тавбе, на 3 години – от 2014-а до 2017-а. Тъй като съществува опасност за тях заради издаване на информация, ДВ не може да разкрие нито тяхната самоличност, нито повече от казаното от тях.

Други доказателства, събрани от ДВ, включват откраднатия компютър на Зайтуне, дарение от Държавния департамент на САЩ, който по-късно е бил локализиран в помещения, ползвани от "Джейш ал-Ислам" при опит да се влезе в интернет от него, заплашително писмо на групировката и информации от профили на хора, ангажирани с международните усилия за нейното освобождаване, водени основно от САЩ и Катар.

От ръководството на "Джейш ал-Ислам" обаче систематично отричат да имат нещо общо с изчезването на Заутне. Пред ДВ говорител на групировката дори обвини свидетелите в невярна информация.

Източници от силите за сигурност твърдят, че е малко вероятно предишният основател и военен лидер на групата Захран Алуш да е знаел предварително за отвличането. По това време той е водел стратегическа битка срещу силите на Асад за отваряне на коридор за снабдяването на град Дума. Смята се, че е разбрал няколко дни по-късно.

Какво научиха журналистите от ДВ

Доказателствата, събрани от разследващите журналисти, говорят ясно за това, че отвличането е било поръчано и организирано от заместник-водача на групировката Абу Кусай ал Дирани и нейния религиозен водач Самер Каке – без знанието на лидера Алуш. И двамата са отказали да говорят пред ДВ.

Миналата година френските власти арестуваха Мажди Мустафа Намех, известен с псевдонима си Ислам Алуш, след пристигането му във Франция. Той е бил сред водачите на "Джейш ал-Ислам" и повече от 5 години е бил говорител на групировката.

В Париж властите, работещи по случаи на военни престъпления, потвърдиха за ДВ, че разследват "Джейш ал-Ислам", без обаче да дават каквито и да било подробности, тъй като разследването продължава. Но френският адвокат по правата на човека Клеманс Бектарт, който води дело срещу групата, заяви следното:

"Време е да кажем на глас, че сирийското население е станало жертва и на други групи, които се преструваха, че се борят за революцията, но също се обърнаха срещу народа. За това алармираше Разан Зайтуне, което е и вероятната причина тя да умре".

Днес "Джейш ал-Ислам" продължава да е активна в Сирия и междувременно се вля в Свободната сирийска армия, подкрепяна от Турция. Нейните лидери свободно влизат в Турция без да се страхуват, че нещо може да им се случи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Христо Иванов: Диалогът е път за решаване на проблемите

0 (0) "Позволете ми първо да ви поздравя с това, че започваме заедно да орем държавната нива и да пожелая на всички енергия и здрав разум. България е в криза. България е в криза и най-очевидното изявление и проявление на този факт е, че повече от година нямаме пълноценно, нормално […]
d185d180d0b8d181d182d0be d0b8d0b2d0b0d0bdd0bed0b2 d0b4d0b8d0b0d0bbd0bed0b3d18ad182 d0b5 d0bfd18ad182 d0b7d0b0 d180d0b5d188d0b0d0b2d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.