Ердоган „хвърли око“ на Румелия

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b5d180d0b4d0bed0b3d0b0d0bd d185d0b2d18ad180d0bbd0b8 d0bed0bad0be d0bdd0b0 d180d183d0bcd0b5d0bbd0b8d18f

Въпреки че основният вектор на външната политика на Турция не е насочен към Балканите, (ако изключим острата фаза на хроничната конфронтация с Гърция) бившата османска провинция Румелия не е извън полето на внимание на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това става ясно от неговите изявления, твърди белградската електронна медия Informer в материал, публикуван под заглавие „Сърби, обмислете това: Ердоган „хвърли око“ на Румелия“… Балканите са в неоосманската визия“.

Турция действа обмислено и конструктивно спрямо Балканите, не се отказва от стратегическите си интереси, но също така осъзнава, че в сегашната регионална и по-широка конюнктура тя може да постигне най-много, като използва средствата и методите на т.нар. „мека“ или „интелигентна сила“.

Пример за това са значително подобрените отношения със Сърбия, която Анкара винаги, дори в периоди на най-сериозно напрежение, е смятала за партньор, без който не може да се постигне стабилен и траен резултат в балканските отношения.

По-изразените неоосмански апетити, забележими в действията на турските власти спрямо Балканите през първото десетилетие на този век, сега са изтласкани от прагматичното провеждане на предимно бизнес политика, което със сигурност е добро от гледна точка на икономическия успех и сътрудничеството.

„Не бива обаче да се вярва, че правейки бизнес на Балканите, Турция забравя за Румелия“, уверяват от редакцията.

Медията цитира част от реч на Ердоган: „Ще ви разкажа една история за това как екип на Турската агенция за сътрудничество и развитие стигна до планинско село в Македония. Старец с тояга се приближи до членовете на екипа и като видя турското знаме на колата, попита „Защо закъснявате?“. И тъкмо когато екипът се канеше да се извини, старецът каза: „Чакаме ви от сто години“. Всъщност минаха сто години, откакто бяхме отделени от тези земи, но хората там никога не са спирали да ни чакат и пазят надежда за нашето завръщане".

Медията коментира: „Не е трудно да си представим аплодисментите, които се разнесоха из голямата зала след тази „истинска история“.

Повтаря се и рефренът, че Румелия „остава в сърцата ни и че ще се върнем един ден“.

„Очевидно Румелия е в сърцето и желанието на Ердоган да я върне. Още повече, че турците, както казва старият македонец с тоягата, чакат нетърпеливо там от сто години“, заключава авторът на материала.

Източник: Агенция "Фокус"

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

АБВ иска сваляне на имунитета на Ангел Джамбазки

0 (0) В сигнал до прокуратурата ПП АБВ настоява за снемане на евродепутатския имунитет на Ангел Джамбазки и подвеждането му под отговорност. ПП АБВ сезира прокуратурата относно груба хулиганска проява на българския евродепутат Ангел Джамбазки, която застраши здравето и живота на десетки български граждани, се казва в съобщение на партията. […]
d0b0d0b1d0b2 d0b8d181d0bad0b0 d181d0b2d0b0d0bbd18fd0bdd0b5 d0bdd0b0 d0b8d0bcd183d0bdd0b8d182d0b5d182d0b0 d0bdd0b0 d0b0d0bdd0b3d0b5d0bb

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.