Ето колко работни места ще „изяде“ преходът към електромобилност

Page Visited: 1
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
Read Time:3 Minute, 3 Second

d0b5d182d0be d0bad0bed0bbd0bad0be d180d0b0d0b1d0bed182d0bdd0b8 d0bcd0b5d181d182d0b0 d189d0b5 d0b8d0b7d18fd0b4d0b5 d0bfd180d0b5d185d0be

Преходът към електромобилност, пред който е изправена автоиндустрията, ще има своето отражение върху работните места. След апокалиптичните сценарии от миналото за стотиците хиляди безработни, последните прогнози звучат далеч по-приемливо. Големият въпрос е какво ще се случи в бъдеще с тези работници, които произвеждат продукти, свързани с двигателите с вътрешно горене. „Европейските правила относно ограниченията за CO2, както и обявените забрани за двигатели с вътрешно горене на важни пазари ще доведат до прекратяване на производството на двигателите с вътрешно горене от страна на германските производители“, казва Оливер Фалк от мюнхенския институт “Ифо”. Въпросът е само дали това ще се случи през 2030-а година или може би няколко години по-късно.

Над 200 хиляди работни места ще бъдат засегнати

Повечето германски производители на автомобили вече не инвестират в технологии, свързани с двигателите с вътрешно горене. „По последните данни от преди пандемията в Германия работата на около 614 хиляди души зависи от двигателите с вътрешно горене“, казва Фалк.

Електромобилите са по-лесни за производство от превозните средства с двигатели с вътрешно горене. Производителите на компоненти за старите двигатели са все по-тежко засегнати от прехода към новите технологии. А това понякога води до драматични последици за работниците. По-малко засегнати са тези, които така или иначе ще се пенсионират през следващите няколко години. Освен това има предложения от работодатели за по-ранно освобождаване, обяснява Фалк. „Една част от работната сила ще се насочи към други дейности в автомобилното производство или ще върши нещо съвсем различно – особено в сектора на услугите. Новата работа няма да бъде винаги на едно и също място или дори при един и същ работодател“, прогнозира той. Според изследване на „Ифо“, до 2030 година от трансформацията ще бъдат засегнати около 215 хиляди работни места. Но едва 147 хиляди души ще излязат в пенсия в този период.

Новите работни места могат напълно да компенсират загубата

Проучване на мозъчния тръст Angora Verkehrswende и консултантската компания Boston Consulting Group обаче стига до заключението, че трансформацията не само няма да намали, а ще създаде и нови 25 хиляди работни места допълнително.

Сметката изглежда общо взето така: до 2030 година 70 хиляди работни места ще отпаднат от производствения процес. Доставчиците ще съкратят още 95 хиляди човека, защото определени продукти вече няма да са необходими. В сервизите също ще работят 15 хиляди души по-малко, защото електромобилите нямат такава нужда от поддръжка, както конвенционалните автомобили с двигатели с вътрешно горене. За сметка на това обаче 190 хиляди нови работни места ще бъдат създадени в областта на производството на батерии, както и в енергийната инфраструктура и производство за създаване на високоефективна мрежа за зареждане. Още 15 хиляди работни места се добавят в преустройството на автомобилните заводи.

Бизнесът трябва да бъде подкрепен

Кристиан Кулман от Boston Consulting Group смята, че броят на работните места ще се запази. Но много от служителите ще се изправят пред ново предизвикателство. „От близо 1,7 милиона заети в автомобилната индустрия, както и във фирмите-доставчици, около 766 хиляди ще имат нужда от специално обучение, за да могат да продължат да вършат работата си“. Затова особено по-малките компании ще имат нужда от подкрепа при финансирането и организирането на тези обучения. “Целта трябва да бъде да се избегне създаването на дългосрочна безработица по време на структурните промени“, подчертава икономистът Оливер Фалк. Ето защо е важно да се инвестира възможно най-рано в по-нататъшното обучение и преквалификация на служителите, които зависят от двигателите с вътрешно горене. “Това трябва да бъде съвместно усилие на компании, съсловни организации и камари, политици и Агенцията по труда”, смята той.

Автор: Клаус Улрих

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето защо фаталният автобус на "Струма" се е подпалил

0 (0) Известна е причината за възникването на пожара и местонахождението на първоначалното му огнище в автобуса с македонски туристи, който катастрофира на АМ „Струма“. Това съобщиха в „Лице в лице“ прокурор Бисер Михайлов и следовател Мариан Маринов, които работят по разследването на трагедията. Маринов отказа да разкрие причината за […]
d0b5d182d0be d0b7d0b0d189d0be d184d0b0d182d0b0d0bbd0bdd0b8d18fd182 d0b0d0b2d182d0bed0b1d183d181 d0bdd0b0 d181d182d180d183d0bcd0b0 d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.