Жотева не помни точната длъжност, на която ще работи при Гешев

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b6d0bed182d0b5d0b2d0b0 d0bdd0b5 d0bfd0bed0bcd0bdd0b8 d182d0bed187d0bdd0b0d182d0b0 d0b4d0bbd18ad0b6d0bdd0bed181d182 d0bdd0b0 d0bad0be

"Свободна Европа"/ автор: Борис Митов

Доскорошната председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева от понеделник работи в дирекция “Публична комуникация” към администрацията на главния прокурор Иван Гешев. Това потвърдиха от държавното обвинение и самата тя пред Свободна Европа във вторник. Жотева беше член на СЕМ от 2016 до 2022 г. от квотата на президента Росен Плевнелиев. Тя председателстваше медийния регулатор през последните две години от мандата си. На 9 май президентът Румен Радев назначи на нейното място дългогодишната военна репортерка от бТВ Габриела Наплатанова.

Точно седмица по-късно, на 16 май, е бил първият работен ден на Бетина Жотева в прокуратурата. Свободна Европа изпрати официално запитване до пресцентъра на институцията с молба за уточнение каква е новата ѝ длъжност, както и дали е спечелила конкурс за позицията. Ръководителят на пресцентъра Веселин Иванов отговори с имейл, че Жотева е била назначена в дирекцията “до провеждането на конкурс”.

“Радвам се, че професионалист с дългогодишен опит в институционалните комуникации и връзките с обществеността прие поканата ми да се присъедини към дирекцията. Убеден съм, че експертизата на г-жа Жотева ще допринесе за задълбочаване взаимодействието на прокуратурата с европейските и международни институции”, добави Иванов. Той обаче не отговори на въпроса каква е точната длъжност, заета от Жотева. Самата тя също не успя да я уточни в телефонен разговор с обяснението, че не си я спомня. “Ами, това вече са много такива въпроси… За какво, кому е нужна тази информация”, попита на свой ред бившата председателка на СЕМ, след което добави: “Ами, не мога да ви я кажа. Смисъл, не си спомням точно какво е.”

Назначението съвпада с разкриване на нов отдел

Конкурсите за назначения в администрацията на прокуратурата се обявяват публично в секция “Кариери” на нейния сайт. През последните месеци единствената обява за работа, свързана с пресцентъра на Гешев, е публикувана на 1 март. Тя гласи, че се търси “една щатна бройка за длъжността “Главен специалист“ в отдел “Институционални и международни отношения“ на дирекция “Публична комуникация“ към Администрация на главния прокурор”.

Това всъщност е нов отдел в пресцентъра на държавното обвинение, разкрит съвсем наскоро, става ясно от решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за няколко кадрови промени, взето на 20 април. Справка в сайта на ВСС показва, че тогава председателстваната от Гешев колегия е съкратила един щат за “експерт, връзки с обществеността” в Специализираната прокуратура, за да разкрие нов щат за “началник отдел” в дирекция “Публична комуникация” при администрацията на главния прокурор. Това е станало шест дни след окончателното закриване на спецправосъдието от парламента.

В решението на Прокурорската колегия се казва, че преместеният щат ще бъде в “нов отдел, който ще осъществява и подпомага дейността по институционални и международни отношения”. “Разликата в размера на възнаграждението между двете длъжности ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на Прокуратурата на Република България за 2022 г.”, завършва решението по темата без да се уточнява конкретната заплата за новата длъжност.

"Анархолиберали" и "радикални" НПО

Бетина Жотева има дългогодишен опит като журналист и експерт по връзки с общствеността в български и международни институции, но никога досега не е работила в сферата на правосъдието. Някои нейни публични изказвания по повод български медии и неправителствени организации обаче имат допирни точки с отношението на Гешев към неговите критици.

В средата на април, например, Жотева коментира пред Нова телевизия, че много български медии получават под някаква форма заплащане от Русия и “санкции са невъзможни”. “Става дума за вестници и сайтове, които получават например рекламно спонсорство или спонсориране за някакво събитие. Има го и обратното – западно влияние в български медии. Говорим за небезизвестните НПО-та, които са гръбнакът на либералната демокрация. Някои НПО-та са твърде радикални и насищат безкрайно много и излишно напрежение в медийната картина в България”, коментира тя на 17 април.

От началото на мандата си в края на 2019 г. главният прокурор неведнъж е застъпвал тезата, че е жертва на “анархолиберални хибридни атаки”, включително и по повод конкретни критики срещу прокуратурата в медиите. Другото често използвано от него определение за хората, които са скептични към дейността на държавното обвинение е “психодесни”. Един от аргументите, с които правосъдната министърка Надежда Йорданова в момента иска освобождаването на Гешев, пък е неговото враждебно отношение към неправителствени организации.

Още като заместник главен прокурор той беше реагирал изненадващо на годишен доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) за състоянието на човешките права в страната. Тогава Гешев беше изпратил на БХК екземпляр от романа “Под игото“ на Иван Вазов, като отбелязва главата “Батареята на Зли дол“. Заедно с него беше изпратил и сборник с разкази на Йордан Йовков, с отметка на разказа за циганката Божура, който започва с описание, че майка ѝ Калуда се възползва от състраданието на хората към дъщеря ѝ, за да печели пари. “Подтекстът е въпрос на лично възприятие, но демонстрираното неуважение е очевидно за всички“, каза този повод министър Йорданова в искането си до ВСС за отстраняване на Гешев, което ще бъде разгледано тази сряда.

Кариерата на Бетина Жотева досега

Новото попълнение на пресцентъра на главния прокурор има бакалавърска степен от университета в Будапеща и е магистър по философия и философски науки в Софийския университет. Говори английски, френски и руски език. Журналистическата ѝ кариера започва през 1990 г. като водеща на новини и редакторка в БНТ. Била е кореспондент на телевизията в Белград, Персийския залив и Европа. От 2000 до 2005 г. е кореспондент на в. “Труд”, а от 2005 до 2007 г. работи към НАТО като консултант и анализатор.

Между 2007 и 2010 г. Жотева е първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в българското представителство в Брюксел, а след това се ориентиа към държавния сектор в София. Между 2010 и 2013 г. ръководи пресцентъра на финансовото министерство, след това последователно и за кратко отговаря за връзките с обществеността в Министерството на икономиката и енергетиката и в кабинета на Екатерина Захариева, докато заема поста на вицепремиер в служебния кабинет на Георги Близнашки. През следващите две години е говорител на Външно, докато министър е Даниел Митов. През 2016 г. издигнатият от ГЕРБ президент Росен Плевнелиев назначава Жотева за член на СЕМ, който тя оглави през май 2020 г.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Радев: Българската позиция за Северна Македония е ясна и среща все по-голямо разбиране

0 (0) Навсякъде аргументирано отстоявам българската позиция по отношение на Република Северна Македония и тя среща все по-голямо разбиране. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос. „Изключително важно е да има комуникация с всички лидери от ЕС, с нашите стратегически партньори от САЩ, с всички европейски […]
d180d183d0bcd0b5d0bd d180d0b0d0b4d0b5d0b2 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d181d0bad0b0d182d0b0 d0bfd0bed0b7d0b8d186d0b8d18f d0b7d0b0 d181d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.