За Ангел Джамбазки, „Хайл Хитлер“ и други парливи въпроси

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b7d0b0 d0b0d0bdd0b3d0b5d0bb d0b4d0b6d0b0d0bcd0b1d0b0d0b7d0bad0b8 d185d0b0d0b9d0bb d185d0b8d182d0bbd0b5d180 d0b8 d0b4d180d183d0b3

"Хайл Хитлер" или "Зиг Хайл" – това възклицание с косо изпъната напред дясна ръка по времето на националсоциализма се нарича още "германски поздрав" и от 1933 година нататък постепенно става официалното "добър ден" и "довиждане" в така наречения "Трети райх". В Италия Бенито Мусолини го трансформира в „римски“ или „романски поздрав“, а се смята още, че корените му наистина са в Римската империя. Историците виждат "Хайл Хитлер" като превърната форма на култа към личността на Адолф Хитлер. Поздравът тогава битува и във варианта „Хайл майн Фюрер“.

Дали българският евродепутат Ангел Джамбазки познава тези исторически детайли и дали изобщо е имал предвид „германския поздрав“, когато вчера изпъна ръка в Европарламента – отговорите на тези въпроси са забулени в образователна и политическа мъгла. Видя и чу се обаче, че Джамбазки възкликна "Да живее Орбан" и "Да живее Качински". А "Да живее" отговаря именно на немското "хайл".

Когато мразиш всичко чуждо

Смръщените и гневни националисти от някогашния съветски лагер твърде много си приличат. Те се прекланят пред силния лидер, въздигат на пиедестал политическата конструкция, наречена "нация", говорят с апломб за "корени", "бащина земя", "кръвна връзка", за подвизи и героизъм. Много често те гротескно разкрасяват националната си история с измишльотини за собствената уникалност и злодейската същност на съседите. Те мразят всичко чуждо и непознато, всичко, което разпознават като "несвое": бежанците, чернокожите, ромите, мюсюлманите, сексуалните малцинства, Сорос … списъкът може да продължи още дълго. Исторически това някак си звучи доста познато.

Но защо националистите в новоприсъединилите се към ЕС държави ги тегли към подобен тоталитаризъм и изолационизъм, към агресия и доминация? Защо техните идеи са толкова популярни в съответните общества, които масово гледат под вежди либералните идеи, плурализма, човешкото и обществено разнообразие – че и демокрацията в крайна сметка? На тези въпроси вече многократно е отговаряно: радиоактивното наследство от времето на съветската доминация все още излъчва в умовете и сърцата на източноевропейците.

Нагласи, които остават все още живи

Да не вярваш на властта, но да ѝ се подчиняваш безусловно, когато тя е достатъчно жестока, да не мислиш със собствената си глава, да мразиш и обичаш по заповед отгоре – периодът на полуразпад на тези нагласи е прекалено дълъг. Впрочем два съвсем пресни (и много тъжни) сюжета ни го припомнят отново и отново. Точно поради изброените "съветски гени" в бившия "социалистически лагер" са много по-подозрителни към ваксините. И пак по същата причина толкова много руснаци смятат, че Западът е загнил и развратен. И че заедно с Украйна се опитва да стори зло на великата руска нация.

О, г-н Джамбазки, извинявайте! Съвсем забравих за Вас.

Автор: Александър Андреев

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Петков: Имаме информация за готвени провокации на протеста срещу зелените сертификати

0 (0) Получихме информация, че хора от криминалния контингент ще се включат в протеста срещу зелените сертификати. Това заяви премиерът Кирил Петков от Брюксел. "На протеста ще има хора, които искат мерките да отпаднат, но просто са нетърпеливи и ще протестират. Цялото правителство иска отпадане на сертификатите. Но има и […]
d0bfd0b5d182d0bad0bed0b2 d0b8d0bcd0b0d0bcd0b5 d0b8d0bdd184d0bed180d0bcd0b0d186d0b8d18f d0b7d0b0 d0b3d0bed182d0b2d0b5d0bdd0b8 d0bfd180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.