За математическото моделиране на пандемията

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b7d0b0 d0bcd0b0d182d0b5d0bcd0b0d182d0b8d187d0b5d181d0bad0bed182d0be d0bcd0bed0b4d0b5d0bbd0b8d180d0b0d0bdd0b5 d0bdd0b0 d0bfd0b0d0bd

Коментар на Филип Боев

Пиша това, защото станаха много опитите да се пише от математици за области, които не подлежат на моделиране.

На всеки, който иска да се задълбочи, за да се отнася по-спокойно към тези прогнози препо-ръчвам да прочете книгите, преведни и на български език от Насим Никълъс Талеб /Черния лебед,Антикрехкост и Да заложиш своята кожа/. За тези с преудбеждения към такова име ще кажа, че той е гражданин на САЩ, роден в Ливан, но като поданик на Франция, в семейство на Източно-православни / Гръцката църква/, и завърш-ва Френски лицей и др.. Работи повече от 20 години на борсата за ценни книжа в САЩ, включително и в търсене на математически модели за избягване несигурността на пазарите. Тези пазари зависят основно от човешки фактор.

При корона-вируса има фактор биологичен, неизучен достатъчно. Имаме на входа данни, съмнителни, защото още се спори с какви тестове е най-добре да се работи. Какъв модел е това след като още на входа има несигурни данни. Поведението на вируса все още не е изучено. И всеки човек е уникален. Много несигурност-но сигурни рзултати?

Как се прави Математически модел на процес, с неточни данни? Например когато имате достатъчно точни и проверени от времето данни за движението на планетите може да се предвиди кацането на автоматичен апарат след години на далечна планета. Но да се моделира неизучен биологичен процес, е все едно да се създаде изкуствен организъм. Практиката е показала каво може да се направи. В живата природа еволюцията е единственото доказателство за жизненост. При хората това е практическата полза. Каква е практическата полза от апокалиптични модели?

Вместо на модели да се наблегне на пълна инфирмация, например тази седмица колко са починалите от инфаркт, инсулт, диабет, клко са загинали по пътищата, колко ТИР-а са катострофирали? Това би помогнало на всеки да прецени каква е моментната ситуация. Сега липсва съпоставимост на ежедневните данни.

Ако може да се прави математическо моделиране в медицината, кой и как ще провери достоверността на модела? Кому е необходимо нещо, което не подлежи на проверка?

Това, че има масова психоза, не значи, че сме забравили за убедеността в миналото за плос- костта на Земята или, че тя е център на Слънчевата система. Живеем в свят, където единстве-ното сигурно е, че нищо не е сигурно. Грижата за себе, е първо твоя грижа, затова мисли трезво задавай си въпроси, търси отговори и подлагай всичко на съмнение.

Не забравяй за безсмъртния цитат на Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей за спасението.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Депутатската заплата скочи с 500 лв., ето колко взимат Борисов и Радев

0 (0) 4803 лв. е вече минималната заплата на депутат от септември, като повишението спрямо юни е с 500 лева. Това става ясно от данните на националната статистика за средната заплата. Според нея служителите в държавната администрация получават средно 1601 лева на месец, а това определя и депутатските възнаграждения, предава […]
d0b4d0b5d0bfd183d182d0b0d182d181d0bad0b0d182d0b0 d0b7d0b0d0bfd0bbd0b0d182d0b0 d181d0bad0bed187d0b8 d181 500 d0bbd0b2 d0b5d182d0be d0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.