Имаме едно затворено управление. Това е стилът на Асен Василев, а не на Кирил Петков

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b8d0bcd0b0d0bcd0b5 d0b5d0b4d0bdd0be d0b7d0b0d182d0b2d0bed180d0b5d0bdd0be d183d0bfd180d0b0d0b2d0bbd0b5d0bdd0b8d0b5 d182d0bed0b2d0b0

В следващите седмици е много важно правителството на Кирил Петков да се опита да покаже различен стил на управление, казва социологът Антоний Гълъбов в анализ за БГНЕС.

Актуализацията на Бюджета може да взриви коалицията

Първият тест ще бъде тази седмица. Ако правителството възприема протестите като влияние на Путин, като опит на проруската пропаганда да унищожи управлението, това не е ползотворно решение. Много е важно да видим как ще реагира правителството, дали ще се опита да търси диалог с протестиращите, или ще се опита да се пази от тях. Това ще бъде първият стрес тест, а последният ще бъде актуализацията на Бюджета. Ако в момента не бъдат предприети много решителни и бързи действия, актуализацията може да взриви отвътре управляващата коалиция.

Затвореното управление на Асен Василев

Румен Радев се опитва да направи поредната маневра, но това не е Кобрата на Пугачов, за да застане отново на страната на протестиращите. Изправени сме пред ситуация, в която това управляващо мнозинство и правителство имат критично кратък период от време, за да могат да променят начина, по който функционират. Позволявам си да кажа, че те имат само още три месеца. Ако в момента са готови да планират много ясно какво искат да постигнат през следващите 100 дни, как ще го направят, по какъв начин ще преговарят, с кого ще преговарят, чия подкрепа ще търсят, те биха били в състояние да избегнат риска от предсрочни избори до края на тази година. За мое съжаление, през изминалите няколко дни не виждам движение в тази посока.

Социалният диалог продължава да е блокиран. И работодатели, и синдикати в еднаква степен, но по различни причини са неудовлетворени от диалога си с правителството. Нямаме никакъв опит да се отвори процеса на взимане на решение. Да бъдат ангажирани максимално широки групи от българското общество в процеса на взимане на важни решения.

Не на последно място имаме допълнително затваряне на процеса на управление. Имаме едно затворено управление. Това е стилът на Асен Василев, а не на Кирил Петков. Василев смята, че след като веднъж е измислил нещо, всички други трябва да приемат неговото решение. Това е изключително рисково поведение в управлението на подобна множествена криза.

Депутинизация и България

На първо място трябва да излезем отвъд хоризонта на пропагандната агресия на Руската федерация спрямо България и изобщо към Европа. Това означава да признаем простия факт, че няма Русия. Русия не съществува като държава от 1917 г. Имаме Руска федерация. Режимът на Путин направи всичко възможно да слее три образа в едно. Образът на Царска Русия, на СССР и на собствения си режим, обединявайки ги под общото наименование Русия. В момента когато кажем Русия, ние вече сме в хоризонта на тази пропаганда и е трудно да излезем от там.

На второ място след идването си на власт преди повече от 22 години Владимир Владимирович Путин създаваше усещането в Западна Европа, че е готов да се бори с руската олигархия. Много хора в Западна Европа бяха обнадеждени, че се е появил човек в Кремъл, който може да наложи държавността срещу олигархията. Само няколко години по-късно стана ясно, че това е по-скоро късно средновековен модел, при който развилнелите се барони биват поставени под властта на краля. Кремъл стана най-големият олигарх. Режимът, който свързваме с името на Владимир Владимирович, е точно това. Превръщането на една държава, която се опитваше да се развие като европейска, в една олигархия, организирана сложно, но функционираща все така по азиатски.

Когато лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов и всеки, който дълбоко познава пътят на тази трансформация, призовава за преодоляване на това, първата стъпка е да излезем от орбитата на прокремълската пропаганда. Призивът за депутинизация трябва да се погледне по-скоро в позитивен план. Това е опит да се направи план, да се направи ясна програма, което е изключително важно за оцеляването на сегашното правителство. Тази програма трябва да не позволи българското управление да се превърне в подобен тип олигархия. С други думи отношението към режима на Путин, към Руската федерация, към войната в Украйна е само повърхностният слой. Ако ние нямаме готовност да атакуваме основите, ако нямаме готовност да променим начина, по който се генерира подобен тип режими, най-вероятно рано или късно ще се изправим пред дълбоко несъстоятелната дилема дали ядосваме подобен режим или не.

От началото на войната досега България обяви, че затваря въздушното си пространство за руските авиопревозвачи, Руската федерация отговори със същите действия. След това Руската федерация обясни на своите туроператори, че трябва да забравят България като туристическа дестинация. След това обяви България за вражеска страна, след което „Газпром“ спря в нарушение на договора с България доставките на природен газ. Имаме в пъти повече агресивни и асиметрични действия на Руската федерация по отношение на България. Но за да видим всичко това, трябва да излезем от оптиката на прокремълската пропаганда.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

„Възраждане“: Скоро ще управляваме страната, иде възмездие

0 (0) „За ужас на псевдодемократичната и евроатлантическа пасмина сме четвърта сила – официално“, съобщиха от ПП „Възраждане“ в страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“. Те публикуваха резултатите от проучването на „Тренд“, от което става ясно, че партията на Костадин Костадинов изпреварва БСП на Корнелия Нинова. От „Възраждане“ заявиха, че […]
d0b2d18ad0b7d180d0b0d0b6d0b4d0b0d0bdd0b5 d181d0bad0bed180d0be d189d0b5 d183d0bfd180d0b0d0b2d0bbd18fd0b2d0b0d0bcd0b5 d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.