„Историческата“ президентска номинация на ДПС

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b8d181d182d0bed180d0b8d187d0b5d181d0bad0b0d182d0b0 d0bfd180d0b5d0b7d0b8d0b4d0b5d0bdd182d181d0bad0b0 d0bdd0bed0bcd0b8d0bdd0b0d186

Точно така определи Йордан Цонев- като "историческа"- номинацията на Мустафа Карадайъ за президент на България с негов вице Искра Михайлова.

Тази номинация, наистина е впечатляваща, но не заради високопарните определения на Цонев, а поради това, че на пръв поглед учудващо ДПС решава да издигне свой кандидат за президент, който не само няма никакви шансове да стане такъв, но и ще лъсне всеизвестният факт, че ДПС е етническа партия, защото за него ще гласуват главно етническите турци. Това поражда въпроса- защо ДПС издига безсмислената кандидатура на Карадайъ?

Отговорът на този въпрос даде преди време самият Йордан Цонев, който заяви, че от ДПС ще направят всичко възможно Румен Радев да не бъде избран за президент. Ако от ДПС не бяха издигнали кандидатурата на Карадайъ, би било напълно възможно не малко български турци да подкрепят Румен Радев, така както бяха направили когато Радев беше избран за президент. Сега обаче се разчита да не го подкрепят, а това са стотици хиляди гласове, тъй като вече им е предложен свой кандидат. А когато се стигне до балотаж, отпадналият Карадайъ ще призове електората на ДПС да гласува за съперника на Румен Радев.

Поглед върху регистрираните кандидат- президентски двойки показва, че с малки изключения, те са образно казано от кол и въже, или както навремето кандидатът за президент, колоритният Жорж Ганчев, заяви, че в президентската надпревара участват „Сульо, Пульо и аз”.

След тази кохорта от мераклии за президентския пост, в която участват такива личности като чалга певицата Луна, автор и изпълнител на песента „Искам го, Стискам го” и вечният протестър и провъгласил себе си за пратеник на Бог Тангра Йоло Денев, все пак се откроява и заслужава внимание кандидат- президентската двойка на ДПС.

За Мустафа Карадайъ не се знае много. До издигането му на поста председател на ДПС, той беше обикновен висш партиен функционер и депутат, без особени изяви, които да го поставят в центъра на общественото мнение, подобно на низвергнатият негов предшественик Лютви Местан. Наскоро обаче той става особено известен с изявлението си пред турския президент Ердоган, че Турция била „прародината” на българските турци. „Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си”, допълнил Карадайъ.

Това му заявление заслужава особено внимание. Прародината на българските турци не е Турция, която е създадена като държава през 1923г., а Османската империя, която е била многонационална държава.

Второто му твърдение, че ДПС е всъщност създадена и съществува за да защитава турската идентичност е религията и езика и обичаите на българските турци (а не както излиза от думите му „ за постигане на разбирателство, единство и равенство между българските граждани, като се зачитат правата и свободите на всички общности в страната.”, както е записано в Устава на партията), е недвусмислено свидетелство, за това че ДПС е етническа партия, в противоречие с българската конституция. И поставя въпроса, какво прави всъщност в тази партия нейният гласовит висш функционер и етнически българин и бивш депутат от СДС Йордан Цонев- значи ли, че е там за да защитава идентичността, религията, обичаите и езика на българските турци?

За „вицето” на Карадайь Искра Михайлова се знае много повече. Завършила е Ленинградския институт за култура и по професия е библиограф. Но това не и пречи, като кадър на ДПС да заеме такива отговорни и изискващи специализация длъжности като зам.-министър регионалното развитие и благоустройството по време на тройната коалиция и министър на околната среда и водите в правителството на Орешарски . Всестранно развита личност, тя е била още член на член на управителния съвет на фонд "Тютюн”, главен експерт към Националната агенция за професионално образование и обучение „Сократ”, член на борда на директорите на фонд „Флаг”, осигуряващ кредити на общини по проекти финансирани по линия на ЕС, председател на сдружението „Толерантност“ (с офис в сградата на ДПС на бул. Стамболийски в София ), създадено да помага на кметовете от ДПС при участието по проекти по европейски програми., депутат от ДПС в Народното събрание, евро депутат по линия на ДПС. Според разследващият журналист Григор Лилов сдружението „Толерантност“, ръководено от нея, е купувала земята за Боянските сараи на Ахмед Доган.

Съпругът на Искра Михайлова Станислав Коларов също е известна личност, макар и с някои тъмни петна в професионалната му кариера. Той е кадър и ДПС и шеф на Държавния резерв от квотата на ДПС по време на Тройната коалиция но в края на 2003г. е уволнен и става обект на две разследвания- първото, с още осем човека (сред които и Мирчо Петров-Циганина), започнало през 2006 г. за източване жито от Държавния резерв и второто за причинена щета от 10 млн. лв. заради неизгодни сделки с брикети. Той е осъден през декември 2008 г. на пет години затвор и лишен от право да заема висши държавни длъжности за срок от осем години, но три години по-късно Софийският апелативен съд отменя делото и го връща на прокуратурата. Внесено е пак в съда през юли 2012, но съдът го прекратява и връща отново на прокуратурата заради "съществени процесуални нарушения". През март 2017г. делото за далаверата с износа на зърно най- после приключва, като всички подсъдими, включително Станислав Коларов са осъдени на 3 години затвор условно.

Мустафа Карадайъ заяви на предизборна среща в Плевен, че той заедно с Искра Михайлова- Коларова „олицетворяват единството на нацията”.

Как тези двама висши политически деятели на ДПС осъществяват единството на нацията, не е много ясно.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Калоян Паргов: БСП е гласът на разума и стабилността

0 (0) В тази кампания "БСП за България" ще е гласът на разума и стабилността. Ние сме способни да предложим политики, които да извадят страната от икономическата, здравната, социалната и енергийната криза. Това каза председателят на БСП – София Калоян Паргов, който участва в откриването на кампанията на социалистите за […]
d0bad0b0d0bbd0bed18fd0bd d0bfd0b0d180d0b3d0bed0b2 d0b1d181d0bf d0b5 d0b3d0bbd0b0d181d18ad182 d0bdd0b0 d180d0b0d0b7d183d0bcd0b0 d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.