Каква е позицията на Берлин за България и Северна Македония?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b0d0bad0b2d0b0 d0b5 d0bfd0bed0b7d0b8d186d0b8d18fd182d0b0 d0bdd0b0 d0b1d0b5d180d0bbd0b8d0bd d0b7d0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8

Каква е позицията на Берлин по спора между София и Скопие? "Важно е ние като ЕС, към който принадлежи и България, да спазим обещанието си към Северна Македония", заяви германската държавна министърка Ана Люрман.

Ще доведе ли до пробив посещението в София на новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски? Поне малка крачка напред бележи решението двете правителства да проведат съвместно заседание утре. Нека да припомним, че такива заседания бяха провеждани редовно през първите години след подписването на Договора за добросъседство през 2017 година.

"Много добър знак"

Правителствата на двете страни вече сформираха пет работни групи, от които се очаква да дадат бърз тласък на двустранните отношения. Решението за тези работни групи беше взето по време на посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие миналата седмица. Тогава двете страни се договориха още, че България ще използва краткото име Северна Македония, след като Скопие гарантира, че то не съдържа никакви териториални претенции.

Ден преди визитата на Петков, в Скопие беше и германската държавна министърка по европейските въпроси Ана Люрман от партията на Зелените. След посещението си тя даде специално интервю за ДВ, като важен акцент беше поставен именно върху отношенията между София и Скопие. Ето какво каза Люрман по повод спора между двете страни.

ДВ: Дали има надежда за пробив в двустранните отношения?

Люрман: Фактът, че новото българско правителство и новото македонско правителство недвусмислено търсят сближаване, е един много добър знак. Ние много се надяваме, че двустранните въпроси, които съществуват, бързо ще бъдат решени именно в този двустранен формат.

ДВ: Окуражителните сигнали от България бяха леко обезсилени от факта, че както опозицията, така и президентът остро разкритикуваха решителните стъпки на новия премиер. Каква подкрепа предлагате Вие на България, за да удържи премиерът този свой курс?

"Готови сме да подкрепим тези процеси"

Люрман: Според мен е много важно ние като ЕС – като цялостен ЕС, към който принадлежи и България – да спазим обещанието си към Албания и Северна Македония. Готови сме да подкрепим тези процеси, които трябва да се осъществят, но всъщност на първо място става дума за двустранен процес. Вярвам, че за новото българско правителство от първостепенна важност е да постигне напредък в своите планове за реформи. Налице е голямото желание историята да се предостави на историците.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Два месеца по-късно Изпълкомът на БФС се събира за първото си заседание

0 (0) Изпълкомът на Българския футболен съюз имаше нужда от повече от две месеца след преизбирането си, за да организира своето първо заседание, научихме от официалната страница на съюза. Срещата е планирана за 25 януари (вторник) от 14:00 часа на Националната спортна база в столичния квартал Бояна. След срещата ще […]
d0b4d0b2d0b0 d0bcd0b5d181d0b5d186d0b0 d0bfd0be d0bad18ad181d0bdd0be d0b8d0b7d0bfd18ad0bbd0bad0bed0bcd18ad182 d0bdd0b0 d0b1d184d181 d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.