Как Гърция смята да извлече ползи от пандемията

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b0d0ba d0b3d18ad180d186d0b8d18f d181d0bcd18fd182d0b0 d0b4d0b0 d0b8d0b7d0b2d0bbd0b5d187d0b5 d0bfd0bed0bbd0b7d0b8 d0bed182 d0bfd0b0

Да работиш за чуждестранна фирма онлайн, да живееш в някое райско кътче в Гърция и да плащаш двойно по-ниски данъци. Това предлага Атина на чуждестранните специалисти. И така смята да извлече ползи от пандемията.

Почти година след началото на пандемията от коронавирус, правителството на Гърция разработи план, с чиято помощ иска да компенсира загубите, нанесени на туристическия бранш. Все пак приходите от него съставляват 20% от БВП на страната. Заради пандемията обаче броят на туристите рязко спадна.

Слънце и по-ниски данъци

Една от основните точки в новия план: Атина възнамерява да заложи на новата тенденция, придобиваща все по-голяма популярност – работата от вкъщи. И по-конкретно: на мястото на туристите е предвидено да се настанят чуждестранни специалисти, които ще могат да работят дистанционно от новия си "дом" в Гърция. На онези от тях, които решат да се установят в страната през 2021 година, гръцкото правителство обещава да намали двойно данък общ доход. "Съвременните технологии позволяват да си избираме къде да живеем и откъде да работим. Освен слънце, страната вече ще може да предлага и данъчни облекчения", каза Алекс Пателис, финансов съветник на премиера Кириакос Мицотакис.

Актуалната данъчна ставка сега е в размер на 44% за годишен доход над 40 000 евро. Предложението на правителството предвижда тази ставка да бъде намалена до 22% в рамките на седем години. Съответното предложение ще бъде представено в парламента до края на годината. Така правителството смята да привлича "дигитални мигранти", които да живеят в Гърция, докато работят за фирми в далечни чужди страни.

Новият план на Атина цели и да спре изтичането на мозъци, продължаващо вече близо 10 години. През последното десетилетие дълговата криза принуди 80 000 гърци да напуснат страната, за да търсят препитание в чужбина.

Предвидените сега данъчни облекчения ще бъдат достъпни за хора от всички професии, независимо от нивото на техния доход. Правителството на Мицотакис обаче се надява с проекта си да привлече най-вече специалисти в областта на финансите и информационните технологии. С тяхна помощ страната се надява да намали зависимостта на икономиката си от туризма, който сериозно пострада по време на сегашната пандемия. По официални данни, приходите от туризъм през първите 9 месеца на годината са спаднали със 78%.

"В условията на пандемия Гърция се опитва значително да подобри и развие своята IT-инфраструктура, която да позволи на страната да настигне останалите развити икономики", казва Мария Демерцис, зам-.директор на икономическия мозъчен тръст "Bruegel". По време на първия локдаун през пролетта десетки държавни учреждения, в които хората преди чакаха на дълги опашки пред гишета, само за ден бяха приведени в режим на работа "онлайн". Тази мълниеносна цифровизация продължава и сега.

Гръцките власти се надяват, че преориентирането на икономиката може би ще върне обратно в страната и специалистите, които напуснаха родината си през последните 12 години. Местните медии пишат, че някои гръцки емигранти вече са се възползвали от тази възможност.

"Гърция търси новаторски решения"

През ноември международната агенция Мудис повиши кредитния рейтинг на Гърция, като се обоснова с наличието на голям потенциал за икономически растеж – независимо от прогнозите, според които БВП на страната през настоящата 2020 ще спадне с 9% в резултат от пандемията. А американският технологичен гигант Майкрософт и германският автомобилопроизводител Фолксваген вече обявиха свои предстоящи инвестиции в гръцката икономика.

"Настроена съм оптимистично. Правителството на Гърция търси новаторски решения", казва Мария Демерцис и добавя: "То мисли как да извлече максимална изгода от ситуацията, която се създаде вследствие локдауна. А това е нов, динамичен подход".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вече ще издават направление за PCR и след + антигенен тест

0 (0) Направление за PCR тест ще се издава и след положителен резултат от бърз антигенен тест, който е направен от оторизиран изпълнител на медицинска помощ, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Вчера стана ясно нелогичното ограничение личните лекари да издават направления за PCR, ако пациентът има положителен резултат от бърз […]
d0b2d0b5d187d0b5 d189d0b5 d0b8d0b7d0b4d0b0d0b2d0b0d182 d0bdd0b0d0bfd180d0b0d0b2d0bbd0b5d0bdd0b8d0b5 d0b7d0b0 pcr d0b8 d181d0bbd0b5d0b4

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.