Как не вие срам, бе?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b0d0ba d0bdd0b5 d0b2d0b8d0b5 d181d180d0b0d0bc d0b1d0b5

Невена Миткова

„Искам да поздравите лъжливи сайтове с вуду магиите и измишльотините. Как не ви е срам, бе? Как не ви е срам?“. С тази реплика, казана с видимо раздразнение и нотки на неприкрита жлъч, премиерът Бойко Борисов ошашка всички.

Почудата трая секунди, защото веднага след това се разбра, че гневът на карантинирания министър-председател е породен от информацията, според която правителството се готви да затвори страната заради коронавируса.

Бърза проверка на известните и четени медии показа, че подобна новина не е лансирана никъде през последните дни. Телевизиите също "мълчат" по този въпрос. Любопитното е, обаче че само няколко напълно неизвестни сайта, чието име веднага внася нотки на съмнения за неговата истинност, прокарват подобна теза. Източници от парламента разкриха пред Фрог, че вероятно става въпрос за оперативна комбинация на управляващите.

„Една новина се пуска умишлено от средите на ГЕРБ в специално създадени за тази цел сайтове, за да може след това тя да се употреби чисто политически. В случая, топката бе подадена на Бойко Борисов, за да може да изиграе сценката с: „Как не ви е срам, бе““, допълниха източници.

В действителност още преди месец, когато темата за COVID-19 започна отново да набира скорост, в медийното пространство се появиха няколко публикации, в които съвсем резонно се постави въпроса: „Ще ни затворят ли отново?“. Внушения, че това ще се случи при всички положения, обаче не се правят. Интерес събуди обръщението "бе", което управляващите отскоро започнаха да използват към хората. Преди близо месец председателят на парламента Цвета Караянчева посъветва протестиращите: „Ходи пеша, бе“. Вчера Борисов отново ни насмете с "бе"-то.

Мария Станкова пише в свое изследване на езика в "Литературен клуб" през 2009 г. :

"Имена, местоимения, съществителни, всичко това се замества с двете частици „ма“ и „бе“. Кога използваме частиците? Когато искаме да покажем, че обектът, към който се обръщаме, няма никаква стойност. Той е безименен, безлицев, безправен, безсъдържателен.

На пръв поглед – нищо особено. Но! Както знаем, всеки такъв утвърден във времето модел /фрази в случая/ говори за някакво изменение на подсъзнателно ниво. И ако тръгнаме по следите на „ма”-то и „бе”-то, ще стигнем отново до политическата култура, до битовата и, разбира се, до духовните ценности.

Тъй като се е знаел огромният процент неграмотни, управляващите са приемали населението като пълнеж или по-точно, като опитни мишки /това не се е променило и досега/. То /населението/ е безименно, безлицево, безправно, безсъдържателно. Всъщност е тълпа".

Така, че ако решим да следваме примера на властта, най-логично би било да попитаме премиера: Г-н Борисов, близки до ГЕРБ сайтове ли ви подават топката с фалшиви новини, бе?

Можем и да продължим още дълго в този дух:

Как не ви е срам, бе, че България е на първо място по смъртност в света?

Как не ви е срам, бе, че сме най-корумпираната държава в Европа?

Как не ви е срам, бе, че сме най-бедната страна в ЕС с най-нисък стандарт на живот?

Как не ви е срам, бе, че принудихте толкова българи, предимно млади, да си плюят на петите и да духнат с 200 от тази територия?

Как не ви е срам, бе, че чекмеджето в спалнята на премиера Бойко Борисов е натъпкано с пачки и златни кюлчета?

И така нататък, и така нататък…

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Симона срещу Ваня в сблъсък за оставане в "Игри на волята"

0 (0) Нова среща на Арената определи кое племе ще трябва да изпрати един от своите членове на битка за оставане. В нея Жътварите разполагаха с един играч повече, тъй като Симона се завърна в техните редици. Вярата беше в основата на новото изпитание, с което се сблъскаха отборите всички […]
d181d0b8d0bcd0bed0bdd0b0 d181d180d0b5d189d183 d0b2d0b0d0bdd18f d0b2 d181d0b1d0bbd18ad181d18ad0ba d0b7d0b0 d0bed181d182d0b0d0b2d0b0d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.