Кирил Петков е напът да допусне огромна грешка

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b8d180d0b8d0bb d0bfd0b5d182d0bad0bed0b2 d0b5 d0bdd0b0d0bfd18ad182 d0b4d0b0 d0b4d0bed0bfd183d181d0bdd0b5 d0bed0b3d180d0bed0bcd0bd

Коментар на историка Емил Соколов за фрагмент от посещението на министър-председателя Кирил Петков в Северна Македония днес:

Кирил Петков е напът да допусне огромна грешка в Македония. Днес е казал, че не бива да се говори за българи фашисти, а за фашистки режим. Престъпленията на фашистките режими не бивало да се приписват на цели държави и народи, тъй като такива режими е имало из цяла Европа и те не могат да се представителни за една нация.

Министър-председателят си мисли, че по този начин ще постигне консенсус с Македония. Като някой, който идва от бизнеса, той е научен, че когато направиш отстъпка, отсрещната страна ще отвърне със същото. Това е така, ако насреща си имаш бизнесмени. В Македония обаче Петков не преговаря с бизнесмени, а с идеолози. Това са съветски идеолози и ортодоксални комунисти, които от едно време разбират само от сила, а не от консенсус.

Ако признаем, че в България е имало нещо наречено фашистки режим, ще легитимираме югославския прочит на историята между България и Македония. Това не само няма да спре македонците да наричат българите фашисти, ами направо ще узакони езика на омразата срещу българите. Щетите от такова признание няма как да бъдат поправени, тъй като такава позиция ще е потвърждения на всички лъжи и манипулации, които македонската историография разпространява от години.

Няма как да говориш за фашистки режим в България и в същия момент да очакваш от властите и обществото в Македония да спрат антибългарското си говорене. Точно югославската и сръбската пропаганда са отговорни за това македонците да гледат на българите като на фашисти, окупатори и военни престъпници. Те изобретиха модерна Македония и те поквариха българския идеал за национално обединение, представяйки го като някаква завоевателна война.

Едно е да признаеш, че българските власти и войски са допуснали спорни и недотам правилни решения под натиск от нацистка Германия, а съвсем друго, че в България е имало фашистко управление. Признаем ли пред Македония, че в България официалната власт е била фашистка, това окончателно ще направи сближаването между двете страни невъзможно.

Последиците за България също ще са опасни. Това ще налее вода в мелницата на комунистическите апологети в България. Тези апологети. освен че вярват, че по Байтошово време е било по-добре, смятат, че Народният съд не е терор над мирно население, а нужно и справедливо наказание за "фашистка България". Това се вписва перфектно в кремълската версия на историята, в която Червената армия спасява България, а не я окупира на 9-ти септември 1944-та година.

Министър-председателят трябва възможно най-скоро да се запознае с историческите и идеологически параметри на спора между България и Македония, ако не иска да стане жертва на собствените си добри намерения.

Ако подадеш ръка на комунист, той ще я откъсне. Това правило е винаги вярно и съветниците на Кирил Петков трябва да му обяснят какви ще са последствията от тази криворазбрана стратегия на омиротворяване на Македония.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Уволнената Десислава Христова: Задкулисието се връща през задния вход

0 (0) Задкулисието се връща през задния вход. Това каза в предаването „Лице в лице” уволнената вчера от поста директор на „Автомагистрали” Десислава Христова. „Смятам, че задкулисието в нашата част, парцелирането на властта и разделянето ѝ на 4 части влече до една групова безотговорност, всеки да си копае в своята […]
d183d0b2d0bed0bbd0bdd0b5d0bdd0b0d182d0b0 d0b4d0b5d181d0b8d181d0bbd0b0d0b2d0b0 d185d180d0b8d181d182d0bed0b2d0b0 d0b7d0b0d0b4d0bad183

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.